«Σε απόγνωση οι αμπελουργοί του Νομού Λακωνίας»

Παρέμβαση Νάγιας Γρηγοράκου

Το θέμα των εκτεταμένων ζημιών στα αμπέλια του Νομού Λακωνίας εξαιτίας του περονόσπορου και την ανάγκη άμεσης αποζημίωσης των παραγωγών έφερε με ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λ. Αυγενάκη, η βουλευτής Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κ. Νάγια Γρηγοράκου.

Στην ερώτηση σημειώνεται πως οι αμπελώνες του Νομού Λακωνίας και συγκεκριμένα όσοι βρίσκονται στους δήμους Σπάρτης, Ευρώτα, Αν. Μάνης και Μονεμβάσιας, έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές τόσο εξαιτίας του περονόσπορου και του ωιδίου, όσο και της ακραίας ζέστης.

Η βουλευτής Λακωνίας επισημαίνει πως οι συνεχείς βροχοπτώσεις της άνοιξης και του Ιουνίου που παρατηρήθηκαν στις περισσότερες αμπελουργικές ζώνες του Νομού Λακωνίας, οι οποίες ακολουθήθηκαν από καύσωνες πυροδότησαν την ανάπτυξη του μύκητα και παρά τις έγκαιρες παρεμβάσεις των αμπελουργών καταγράφονται σήμερα ζημιές στον όγκο της παραγωγής, που ανέρχονται ανά περιπτώσεις σε ποσοστό 70-80%.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λ. Αυγενάκη.

Θέμα: Εκτεταμένες ζημιές των αμπελώνων του Νομού Λακωνίας λόγω περονόσπορου και ωιδίου.

Οι αμπελώνες του Νομού Λακωνίας και συγκεκριμένα όσοι βρίσκονται στους δήμους Σπάρτης, Ευρώτα, Αν. Μάνης και Μονεμβάσιας, έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές τόσο εξαιτίας του περονόσπορου και του ωιδίου, όσο και της

ακραίας ζέστης. Είναι γνωστό πως οι καθημερινές βροχές, που συνοδεύονται από ηλιοφάνεια και ακραία ζέστη δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη του περονόσπορου.

Οι συνεχείς βροχοπτώσεις της άνοιξης και του Ιουνίου που είχαμε στις περισσότερες αμπελουργικές ζώνες του Νομού Λακωνίας, οι οποίες ακολουθήθηκαν από καύσωνες δημιουργήσαν ένα νέφος υγρασίας που πυροδότησε την ανάπτυξη του μύκητα. Δυστυχώς, παρά τις έγκαιρες παρεμβάσεις των αμπελουργών με ψεκασμούς, δεν κατέστη δυνατόν να ανασχεθεί ο περονόσπορος, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στον όγκο της παραγωγής, που ανέρχονται ανά περιπτώσεις σε ποσοστό 70-80%.

Δεδομένου ότι η παραγωγή των οινοποιήσιμων σταφυλιών αναμένεται να πέσει στο μισό μετά τις σοβαρές ζημιές που προκάλεσε στα αμπέλια τόσο ο περονόσπορος όσο και η ακραία ζέστη και ως εκ τούτου είναι σχεδόν βέβαιη η απώλεια εισοδήματος για τους αμπελουργούς.

Δεδομένου ότι ο ΕΛΓΑ σύμφωνα με τον κανονισμό του δεν αποζημιώνει παραγωγούς που έχουν προσβολές που οφείλονται σε ασθένειες από μύκητες.

Δεδομένου ότι η κλιματική αλλαγή δημιουργεί νέες προκλήσεις για τον κλάδο τον αμπελουργών.

Δεδομένου ότι η μεγάλη πλειοψηφία των αμπελουργών της περιοχής έχει ήδη πραγματοποιήσει δαπανηρούς αλλά ανεπιτυχείς ψεκασμούς, λόγω της έντασης του φαινομένου των προσβολών από περονόσπορο και των επιπτώσεων από τους διαδοχικούς καύσωνες.

Δεδομένου ότι οι εκτεταμένες ζημιές από την επιδημία περονόσπορου που έχει πλήξει τους αμπελουργούς της περιοχής έχουν ήδη επιβεβαιωθεί και καταγραφεί από αρμόδιο κλιμάκιο γεωπόνων.

Δεδομένου ότι η επιδημία περονόσπορου έχει πλήξει φέτος έναν ολόκληρο νευραλγικό και παραδοσιακά εξωστρεφή κλάδο του πρωτογενούς τομέα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεστε να προχωρήσετε άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου οι ζημιές από τον περονόσπορο να ενταχθούν σε καθεστώς αποζημίωσης από τον ΕΛ.Γ.Α;

2. Προτίθεστε να αξιοποιήσετε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να αποζημιωθούν άμεσα οι αμπελουργοί για την απώλεια εισοδήματος που φαίνεται πως θα έχουν την φετινή χρονιά;

3. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προχωρήσετε προκειμένου να προστατέψετε τον νευραλγικό κλάδο της αμπελουργίας από τις νέες προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Παναγιώτα (Νάγια) Γρηγοράκου