Εγκατάσταση Αιολικών Σταθμών στη Χερσόνησο του Καβομαλιά

SAVE MALEAS - ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΒΑΤΙΚΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Η συνημμένη επιστολή απεστάλη από βατικιώτικους συλλόγους στους Λάκωνες βουλευτές, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Νίκα, τον Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας, κ. Βερούτη, τον Δήμο Μονεμβασίας, τις Τ.Κ. της ΔΕ Βοιών, σε τέως βουλευτές του νομού, σε φορείς και προσωπικότητες, κτλ.

Όσα αναφέρουν οι σύλλογοι

“Όλοι εμείς θεωρούμε ότι η εγκατάσταση αιολικών στον θρυλικό Καβομαλιά θα καταστρέψει, εκτός από ένα Τοπίο που προτείνεται ως Διεθνούς Αξίας, όλες τις δυνατότητες του τόπου για ήπια οικοτουριστική ανάπτυξη, αλλά και την ανάδειξη και προστασία του μοναδικού γεωλογικού και φυσικού του πλούτου.”

«Εγκατάσταση Αιολικών Σταθμών στη Χερσόνησο του Καβομαλιά»

Την τρέχουσα περίοδο διενεργείται η δημόσια διαβούλευση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για δύο αιολικούς σταθμούς στη χερσόνησο του Μαλέα, στη Δημοτική Ενότητα Βοιών του Δήμου Μονεμβασίας. Συγκεκριμένα:

1. Αιολικός Σταθμός (ΑΣΠΗΕ) 12,6MW «Κριθίνα» Αγίου Νικολάου Βοιών
Αιολικός Σταθμός 521 στρεμμάτων, με 14 ανεμογεννήτριες μέγιστου ύψους 80 σχεδόν μέτρων (ύψους πυλώνα 55μ & διάμετρος πτερυγίων 44μ) και συνολικής ισχύος 12,6ΜW στη θέση «Κριθίνα» της Τ.Κ. Αγίου Νικολάου.
2. Αιολικός Σταθμός (ΑΣΠΗΕ) 15,3MW «Αγία Κυριακή» Βελανιδίων Βοιών
Αιολικός Σταθμός 755 στρεμμάτων, με 17 ανεμογεννήτριες μέγιστου ύψους 80 σχεδόν μέτρων (ύψος πυλώνα 55μ & διάμετρος πτερυγίων 44μ) και συνολικής ισχύος 15,3ΜW στη θέση «Αγία Κυριακή» της Τ.Κ. Βελανιδίων.
Οι εν λόγω διαβουλεύσεις έχουν καταληκτικές ημερομηνίες την Παρασκευή 28 Μαΐου.

Θεωρούμε ότι η υλοποίηση αυτών των έργων, καθώς και όσων περιγράφονται στα συνοδά έργα τους:
• Παρακάμπτουν σειρά στρατηγικών αποφάσεων του Δήμου μας, για μια ήπια οικοτουριστική ανάπτυξη του τόπου, με την παράλληλη προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος του τόπου.
• Αδιαφορούν για την εγγύτητα των αιολικών σταθμών με κατοικημένες περιοχές (564 μέτρα από τον «παραδοσιακό» οικισμό των Βελανιδίων, αντίστοιχα βρίσκονται περί τα 800μ από το Βαλτάκι και τον Άγιο Νικόλαο), με ότι αυτό συνεπάγεται για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.
• Αγνοούν τη μεγάλης αξίας βιοποικιλότητα της χερσονήσου του Μαλέα, η οποία φιλοξενεί μοναδική στο είδος της πανίδα και χλωρίδα και αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής (ενδημικής και όχι μόνο), και η οποία, κατά την άποψή μας θα πρέπει να χαρακτηριστεί άμεσα ως περιοχή Natura 2000.
• Δεν λαμβάνουν υπόψιν το ανεκτίμητης αξίας Γεωπάρκο Αγίου Νικολάου με το Απολιθωμένο Δάσος , καθώς και το παρακείμενο Αναρριχητικό Πάρκο στην περιοχή «Ζόμπολο» της Τ.Κ. Αγίου Νικολάου.
• Αδιαφορούν πλήρως για την ύπαρξη του Γερμανικού Παρατηρητήριου, ενός Μνημείου Πολιτιστικής και Ιστορικής Κληρονομιάς, καθώς και πολλών βυζαντινών ναϊδρίων και τόπων ασκητισμού στην ευρύτερη περιοχή του Καβομαλιά που χαρακτηρίζεται ως «Μικρόν Άγιο Όρος».
• Αγνοούν και απαξιώνουν το υπό έγκριση αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Πελοποννήσου, μέσω του οποίου προτείνεται η Χερσόνησος του Μαλέα ως Περιφερειακό Πάρκο και Τοπίο Διεθνούς Αξίας.
• Έρχονται σε σύγκρουση με τον υπό έγκριση ΓΠΣ Βοιών, ο οποίος ορίζει τις συγκεκριμένες περιοχές ως Περιοχές Ειδικής Προστασίας.
• Εγείρουν ερωτηματικά και αμφιβολίες σύμφωνα με μελέτες και ευρωπαϊκές οδηγίες που χρήζουν ίσως και νομικής εξέτασης.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω σε συνάρτηση με
α) την απόφαση του Δήμου μας (Αρ.Απ. 253/2019) για την αντίθεση του στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών στην περιοχή μας, όπως αυτή δημοσιεύεται στην ενημερωτική πύλη του Δήμου (site),
β) τις αποφάσεις των ΔΣ των συλλόγων μας,
γ) το γεγονός ότι ο Δήμος μας ήδη συνεισφέρει σε παραγωγή ενέργειας μέσω ΑΠΕ σε ποσοστό κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό που του αναλογεί,
δ) το γεγονός ότι η τοπική κοινωνία ήδη από τις αρχές του 2000 έχει εκφράσει καθολικά την αντίθεση της καταθέτοντας στο τότε Νομαρχιακό Συμβούλιο 5.500 υπογραφές εναντίωσης.
Σας καταθέτουμε την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε προσπάθεια εγκατάστασης αιολικών σταθμών στην περιοχή μας, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η ιδιαιτερότητα του τόπου και η βούληση της τοπικής κοινωνίας.
Σας ζητάμε να μας εκφράσετε τη θέση σας και να παρέμβετε για την άμεση και ουσιαστική απόσυρση των παραπάνω αδειοδοτήσεων.

Σωματείο Ενοικιαζόμενων Δωματίων ‘Ξένιος Ζεύς’
Σύνδεσμος Νεαπολιτών ‘ΤΑ ΒΑΤΙΚΑ’
Ομοσπονδία Βατικιώτικων Συλλόγων Αττικής (Σύνδεσμος Αγιονικολαϊτών “Ο ΚΑΒΟΜΑΛΙΑΣ”, Σύνδεσμος Βελανιδιωτών “Η Μυρτιδιώτισσα”, Αδελφότης Φαρακλιωτών”Η Ευαγγελίστρια”, Σύνδεσμος Καστανιωτών “Η Επιδήλιος Άρτεμις”, Σύλλογος Ελαφονησιωτών Αθήνας, Πειραιά και Περιχώρων “Ο Φιλόπατρις”, Σύλλογος των Απανταχού Λαχιωτών “Ο Άγιος Χαράλαμπος”,
Σύνδεσμος Πάνω Καστανιωτών “Τo Αμπελάκι’’)
Ναυτικός Όμιλος Βοιών
Σύλλογος «Τουλίπα Γουλιμή»

Τηλ. Επικοινωνίας για την Ομοσπονδία Βατικιώτικων Συλλόγων Αττικής:
Καλλιόπη Λιβανού, Γ.Γραμματέας της Ομοσπονδίας: 6974 792943