Ρεπορτάζ Fly | Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στην ανάπλαση της Παλαιολόγου

Όλα όσα ειπώθηκαν στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο

Συνεχίζεται το σήριαλ στο έργο της ανάπλασης της Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, καθώς το θέμα εθίγη και στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, στον απόηχο όσων καταγράφονται το τελευταίο διάστημα μετά και την παύση των εργασιών στην κεντρική αρτηρία της Σπάρτης. Για το ζήτημα αυτό τοποθετήθηκαν όλες οι πλευρές, ενώ καίρια ήταν η παρέμβαση των επιχειρηματιών εστίασης, οι οποίοι έδωσαν δυναμικό «παρών».

 

Κραυγή αγωνίας από τους επιχειρηματίες εστίασης 

Κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου το λόγο έλαβε ο επικεφαλής του Συλλόγου Επιχειρηματιών Εστίασης, κύριος Γιώργος  Γκουβάτσος, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης και ολοκλήρωσης του έργου εντός χρονοδιαγράμματος, κάνοντας λόγο για πτώση του τζίρου που ξεπερνά το 30%. Μάλιστα, επανέλαβε το αίτημα σύστασης μίας διαπαραταξιακής επιτροπής για την καλύτερη ενημέρωση και το βέλτιστο συντονισμό του έργου ανάπλασης της Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Δείτε στο video που ακολουθεί τις δηλώσεις του κυρίου Γκουβάτσου.

 

Ανακοίνωση Πέτρου Δούκα για την ανάπλαση της Κωνσταντίνου Παλαιολόγου

Σχετικά με διάφορα πρόσφατα δημοσιεύματα:

1. Σχετικά με το αίτημα διακοπής των εργασιών από τον Ανάδοχο του έργου, το αίτημα δεν γίνεται αποδεκτό, για τους λόγους που εξήγησε η Τεχνική Υπηρεσία στον Ανάδοχο.

2. Σε όλα τα ζητήματα που έθεσε ο ανάδοχος, δόθηκαν προφορικά όλες οι διευκρινίσεις, οι οποίες του προωθούνται άμεσα και εγγράφως.

3. Από την ερχόμενη εβδομάδα, δεδομένων των ανωτέρω, ο Ανάδοχος θα συνεχίσει τις εργασίες.

4. Αναμένεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και τη Διαχειριστική Αρχή, η εκταμίευση και των υπολοίπου ποσού της προκαταβολής, όπως ήδη και εμπρόθεσμα, έχει ζητηθεί και εγκριθεί.

5. Το έργο επιβλέπουν, από πλευράς Δήμου, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Μελετών και Τεχνικών Έργων της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών, Κωνσταντίνος Βαρζακάκος και από πλευράς Αναπτυξιακής Πάρνωνα, ο μηχανικός Αντώνης Δημητρόπουλος.

6. Η Δημοτική Αρχή με την Τεχνική Υπηρεσία, με σοβαρότητα εφαρμόζουν όλες τις νόμιμες και σύνθετες διατάξεις και διαδικασίες και με υπευθυνότητα αντιμετωπίζουν τα εκάστοτε ανακύπτοντα, απρόβλεπτα ζητήματα.

7. Η Δημοτική Αρχή ακούει όλες τις προτάσεις και παραινέσεις των δημοτών και φορέων.

 

Όσα έγιναν στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο Σπαρτιατών

Ύστερα από την παραπάνω ενημέρωση που έκανε ο δήμαρχος Σπάρτης, Πέτρος Δούκας, στο Σώμα, τονίζοντας ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες κάνουν τα πάντα για την ομαλή εξέλιξη του έργου, παρά το 1/4 του προσωπικού που διαθέτουν, το λόγο έλαβαν οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά του ο κύριος Αργειτάκος δήλωσε για μία ακόμα φορά υπέρ της ανάπλασης της Παλαιολόγου, αλλά μίας σοβαρής πρότασης, χαρακτηρίζοντας έγκλημα το γεγονός ότι το συγκεκριμένο έργο γίνεται χωρίς βιοκλιματική μελέτη. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η καθυστέρηση που καταγράφεται λειτουργεί εις βάρος των επιχειρηματιών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, ενώ στάθηκε στην ανάγκη να ξεκαθαριστεί το θέμα με τη θέση των ταξί, καθώς ακόμα δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Τέλος, μίλησε για κραυγαλέες καθυστερήσεις και σχολίασε την έλλειψη συνεννόησης μεταξύ των επιχειρηματιών εστίασης και της δημοτικής αρχής.

Ακολούθως, ο κύριος Βαλιώτης ξεκαθάρισε ότι αυτή είναι η μελέτη και με αυτή πρέπει να υλοποιηθεί το έργο προς όφελος των πολιτών, τονίζοντας την ανάγκη πρόσληψης ενός ειδικού συμβούλου που θα μπορεί να παρακολουθεί καθημερινά το έργο. Επιπλέον, συμφώνησε με τον κύριο Αργειτάκο ότι το ζήτημα με την πιάτσα των ταξί θα έπρεπε ήδη να έχει λυθεί, αλλά και εδώ παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση. Τέλος, υποστήριξε ότι στο κέντρο της Σπάρτης δέχτηκε φραστική επίθεση από τον ανάδοχο της Παλαιολόγου, κύριο Γεωργαλή, ο οποίος του  ζήτησε σε έντονο ύφος να πληρωθεί για το έργο που είχε αναλάβει επί δημαρχίας του, για το οποίο μάλιστα δικαιώθηκε και δικαστικά. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο κύριος Βαλιώτης υποστήριξε ότι θα ακολουθήσει τις νόμιμες διαδικασίες, κάνοντας λόγο για συκοφάντηση.

Στη συνέχεια, ο κύριος Βουνάσης σχολίασε τις εξελίξεις στο θέμα της Παλαιολόγου εκφράζοντας την άποψη ότι τα έργα γίνονται για τους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι για τους πολίτες, αναγνωρίζοντας ότι οι εστιάτορες χάνουν από το εισόδημά τους και κανένας δεν τους υπολογίζει, την ώρα που και οι ιδιοκτήτες ταξί προσπαθούν να βγάλουν ένα μεροκάματο για την οικογένειά τους. 

Τέλος, ύστερα και από τις ομιλίες αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων, το λόγο έλαβε και ο προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας, κύριος Βαρζακάκος, ο οποίος θέλησε να απαντήσει σε όσους ρωτούν γιατί το έργο ξεκίνησε, δίχως να έχουν εκταμιευτεί τα χρήματα, διευκρινίζοντας ότι στα δημόσια έργα πρώτα υπογράφεται η σύμβαση και μετά γίνονται οι σχετικές καταβολές. Δεν μπορούν να μας έχουν τα χρήματα έτοιμα. σημείωσε χαρακτηριστικά, αποκαλύπτοντας ότι ο εργολάβος προχώρησε δύο φορές σε αίτημα για την προκαταβολή, καθώς η πρώτη απορρίφθηκε, μιας και δεν είχε υποβάλει όλα τα δικαιολογητικά, όπως όριζε ο νόμος. Τέλος, σχετικά με το ενδεχόμενο σύστασης επιτροπής, ο κύριος Βαρζακάκος ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται, δεδομένου ότι υπάρχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

 

Σε στάση αναμονής ο εργολάβος 

Ο Fly σε επικοινωνία του με τον ανάδοχο του έργου, κύριο Γεωργαλή, διαπίστωσε ότι ο ίδιος τηρεί στάση αναμονής, καθώς περιμένει την ερχόμενη εβδομάδα τις εξελίξεις, για να τοποθετηθεί και δημόσια σχετικά με τα επόμενα βήματα. Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι εκτός από το μείζον ζήτημα της καταβολής των χρημάτων, είναι απαραίτητο να διευκρινιστούν σημαντικές παράμετροι στη μελέτη που έχει εκπονηθεί από την Αναπτυξιακή Πάρνωνα, όπως τι μέλλει γενέσθαι με το πηγάδι που βρέθηκε αλλά και με τα όμβρια ύδατα.

Σε κάθε περίπτωση, η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται κρίσιμη, καθώς θα καθορίσει τις εξελίξεις σε ένα έργο που φαίνεται ότι θα μας απασχολεί για καιρό.