Ρεπορτάζ Fly | Δυσαρέσκεια πολιτών για το νέο «χαράτσι» υπέρ ΕΟΠΥΥ

Τι σημείωσε πολίτης στο τηλεφωνικό κέντρο του Fly

Οι πρώτες αντιδράσεις για το νέο «χαράτσι» υπέρ ΕΟΠΥΥ έφτασαν σήμερα στο τηλεφωνικό κέντρο του Fly, καθώς πολίτης της Σπάρτης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, καθώς κλήθηκε να βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, ύστερα από το νέο πλαίσιο που ισχύει για την εκτέλεση διαγνωστικών και απεικονιστικών εξετάσεων. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να χαρακτήρισε άδικο και … εισπρακτικό το συγκεκριμένο μέτρο.

Τι ισχύει

Εδώ και δέκα χρόνια, οι ασθενείς καλούνταν να καταβάλλουν υπέρ του ΕΟΠΥΥ ένα ευρώ ανά συνταγή που εκτελείται από τους φαρμακοποιούς.

Πλέον, οι ασθενείς επιβάλλεται να πληρώνουν στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς:

  • 1 ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών
  • 3 ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων

Σημειώνεται ότι τα έσοδα θα απομειώνουν ισόποσα τη δαπάνη του εκάστοτε παρόχου που υποβάλλεται προς αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ.

Διευκρινίσεις Γεωργιάδη

Όπως διευκρινίζεται στη σχετική εγκύκλιο:

Ως προς τη διαδικασία υποβολής δαπάνης από τους παρόχους:

  1. Η απομείωση του ποσού που καταβάλλεται από τους δικαιούχους υπέρ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εφαρμόζεται στην υποβαλλόμενη δαπάνη του εκάστοτε ιδιώτη παρόχου υπηρεσιών υγείας, αφού προηγουμένως εφαρμοστεί η κλιμακωτή έκπτωση (Rebate) του άρθρου 100 του ν.4172/2013 (Α’167).
  2. Στο υποβαλλόμενο τιμολόγιο θα αναγράφεται αθροιστικά το ποσό του ενός (1) ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και τριών (3) ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων.

Ως προς τον κανόνα καθορισμού του ποσού της καταβολής υπέρ Ε.Ο.Π.Υ.Υ.: Σε περίπτωση που σε ένα παραπεμπτικό συνυπάρχουν διαγνωστικές εξετάσεις/ιατρικές πράξεις που αντιστοιχούν σε διαφορετικά ποσά καταβολής (0€ ή 1€ ή 3€), η καταβολή που θα εφαρμόζεται θα είναι αυτή της διαγνωστικής εξέτασης/ιατρικής πράξης που αντιστοιχεί στο υψηλότερο ποσό.

Ως προς την εκτέλεση των παραπεμπτικών: Στα παραπεμπτικά που εκδόθηκαν πριν την 01.05.2024 αλλά εκτελούνται από αυτή την ημερομηνία και μετά η καταβολή ποσού υπέρ Ε.Ο.Π.Υ.Υ εφαρμόζεται κανονικά.