“ΝΑΙ” στην επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτα στη Μεσσηνία

Η επέκταση της ονομασίας ελαιόλαδου ΠΟΠ Καλαμάτας σε ολόκληρη τη Μεσσηνία εντάχθηκε με ολοκληρωμένο φάκελο και θετική εισήγηση, προς συζήτηση στην ημερήσια διάταξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γεωργίας, που συνεδριάζει τη Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015,

και το αποτέλεσμα θα είναι αυτό που θέλουμε».

Αυτό δήλωσε στο agronews.gr ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπος Κασίμης και όλα δείχνουν ότι αυτή τη φορά θα ληφθεί η απόφαση που αναμένουν οι Μεσσήνιοι ελαιοπαραγωγοί. Σύμφωνα με την ίδια πηγή: «Στο φάκελο τροποποίησης του ΠΟΠ Καλαμάτας, που κατατέθηκε από την Ενωση Μεσσηνίας, περιλαμβάνονται και 13 χαρακτηριστικά ποιότητας (μεταξύ άλλων: η οξύτητα κάτω από 0,5, το φρουτώδες πάνω από 3, το πικρό και το πικάντικο πάνω από 2). Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει οι παραγωγοί και τα ελαιουργεία της ζώνης να αναβαθμίσουν τις προδιαγραφές τους».

«Η απόφαση της κυβέρνησης να εντάξει προς συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Γεωργίας το θέμα της επέκτασης του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτας σε ολόκληρη τη Μεσσηνία δικαιώνει διαχρονικά τους αγώνες των ελαιοπαραγωγών και όσων άλλων πάσχισαν για την επιτυχή έκβαση μιας τριαντάχρονης προσπάθειας» δήλωσε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Θανάσης Μαυρούλης, ερωτηθείς για το θέμα, δήλωσε: «Χαιρετίζουμε την προσπάθεια. Το γεγονός ότι συζητείται το θέμα μας χαροποιεί, κι ελπίζουμε να κλείσει αυτή η υπόθεση. Ωστόσο, η αναμενόμενη έγκριση δεν ικανοποιεί πλήρως τους Μεσσήνιους, γιατί το υπουργείο Γεωργίας της εποχής δεν έκανε αποδεκτό το αίτημα, η συσκευασία του προϊόντος να γίνεται εντός της ζώνης παραγωγής. Θέλουμε να γίνει ένας ενιαίος φορέας μέσα στη γεωγραφική περιοχή, από την αλυσίδα των ίδιων των φορέων παραγωγής (καλλιεργητές, ελαιοτριβεία, εμφιαλωτές), με στόχο την προστασία του προϊόντος, σε συνεργασία και με τον Οργανισμό Πιστοποίησης. Διεκδικούμε την αναγνώριση αυτού του φορέα με βάση τον κανονισμό 1151/12 της ΕΕ».