“Μία φωτογραφία, δύο έγγραφα και κάμποσες σκέψεις”

Το βράδυ της Τετάρτης 4 Απριλίου, στην Κουμαντάρειο Πινακoθήκη-Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης, με την ευκαιρία της δωρεάς από τον φωτογραφικό οίκο Γιώργου και Στέλιου Τόμπρου της φωτογραφίας του Paul Baron des Granzes  που απεικονίζει  την Σπάρτη, λίγα μόλις χρόνια μετά την ανίδρυσή της από τον Όθωνα, μίλησε ο πρώην Δήμαρχος Σπαρτιατών Δημοσθένης Ματάλας με θέμα : «Μια φωτογραφία, δυό έγγραφα και κάμποσες σκέψεις».

Τον ομιλητή παρουσίασε η επιμελήτρια της Πινακοθήκης Κα Γεωργία Χρόνη. Ο πρώην δήμαρχος αναφέρθηκε κυρίως στην κεντρική πλατεία, τον σχεδιασμό της από τους Βαυαρούς και την εξέλιξη της μορφής της από τότε μέχρι σήμερα. Ειδικότερα  αναφέρθηκε στον τρόπο που την εμπνεύστηκε ο Βαυαρός χωροτάκτης και Πολεοδόμος  Staoufert, ο οποίος θέλοντας να τονίσει την ιδιαιτερότητα του τοπίου με την προβολή του Ταϋγετου, θέσπισε για τον λόγο αυτό περιορισμούς στο ύψος των οικοδομών. Κι’ακόμη πρόσθεσε περιμετρικά ένα σύμπλεγμα από στοές- καμαρες, απαγορεύοντας την οικοδόμηση στο χώρο της πλατείας μεταξύ του Δημαρχείου και του Μουσείου.

Ακολούθως ο ομιλητής αναφέρθηκε στις συνεχείς και άναρχες τροποποιήσεις που υπέστη το αρχικό σχέδιο και η πλατεία. Η σταδιακή αύξηση του ύψους των οικοδομών, η προσθήκη δύο οικοδομικών τετραγώνων μεταξύ Δημαρχείου και Μουσείου και η ουσιαστική εξαφάνιση των στοών, άλλαξαν δραματικά την μορφή και την αρχιτεκτονική αίγλη της πλατείας, έτσι όπως τουλάχιστον  την είχαν οραματιστεί οι αρχικοί της εμπνευστές, που έβλεπαν πολύ πιο μπροστά από την εποχή τους.

Ο ομιλητής έκλεισε με την ευχή η περίπτωση της κεντρικής μας πλατείας να αποτελέσει δόλωμα για την αποφυγή στο μέλλον λαθεμένων και κοντόφθαλμων τακτικών πού τελικά στοίχισαν και στοιχίζουν όχι μόνον στην μορφή και την εμφά νιση της πόλης μας αλλά και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της, των σημερινών αλλά και όλων όσων θα ακολουθήσουν. Ειδικά το τελευταίο, τόνισε ο πρώην Δήμαρχος είναι κάτι που κανείς μας δεν έχει το δικαίωμα να το παραβλέψει.