ΠΑΣΕΓΕΣ: “Στο φως τα πορίσματα των ελέγχων”

Το Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ, επειδή από τη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν προκαλούν (προφανώς από τις τοποθετήσεις διαφόρων Βουλευτών)

αρνητικό κλίμα και αφήνουν ακόμη και τώρα σκιές για έκνομες πράξεις και κακοδιαχείριση στους πόρους που έχει εισπράξει η ΠΑΣΕΓΕΣ από την παρακράτηση του ΕΛΓΑ, ομόφωνα ζητά, αίροντας κάθε περιορισμό από προσωπικά δεδομένα, να δοθούν πλήρως στη δημοσιότητα τα πορίσματα των ελέγχων και οι λεπτομέρειές τους, έστω και αν γίνουν φέϊγ βολάν. Αυτό αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΠΑΣΕΓΕΣ, που εκδόθηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης.

Επειδή γνωρίζουμε ποιοί και γιατί στοχοποιούν την ΠΑΣΕΓΕΣ, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, και το συνεταιριστικό κίνημα και προκειμένου να μην υπάρχει καμία σκιά και να χυθεί άπλετο φως, ζητάμε για μία ακόμη φορά την πλήρη δημοσιοποίηση των πορισμάτων και των έξι ελέγχων που αφορούν την ΠΑΣΕΓΕΣ.

«Επιπρόσθετα το Δ.Σ. θέλει να παραθέσει δύο ενδεικτικά νούμερα για τη συνολική πορεία και συμπεριφορά του συνεταιριστικού κινήματος στο πλαίσιο της εθνικής οικονομίας. Από τα 6,1 δις ευρώ που παραμένουν ως οφειλές στο χαρτοφυλάκιο της υπό εκκαθάριση της Αγροτικής Τράπεζας (Bad Bank) μόνο 477 εκατ. ευρώ (7,82%) βαραίνουν το συνεταιριστικό κίνημα. Και αυτά όμως είναι καλυμμένα με εμπράγματες διασφαλίσεις (ακίνητα) πολλαπλάσιας αξίας. Το συμπέρασμα είναι απολύτως προφανές», καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.

Το Χρονικό της Υπόθεσης

Όπως αναφέρει το Έθνος, στοιχεία-φωτιά για τα «έργα και τις ημέρες» αγροτικών συνεταιρισμών κατέθεσε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Π. Κουκουλόπουλος. Σύμφωνα με τους πρώτους αριθμούς που γνωστοποιήθηκαν και προέρχονται από τις έρευνες που διεξήγαγαν -για τη δεκαετία 2001-2011- τόσο ο αρμόδιος εισαγγελέας όσο και οι ειδικές επιτροπές που συστάθηκαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκύπτουν δαπάνες που δεν δικαιολογούνται να καλύπτονται από τους συνεταιρισμούς. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μ. Κασσή που διάβασε το «καυτό» πόρισμα, μεταξύ άλλων προκύπτουν δαπάνες:

• 103.000 ευρώ που αφορούν την πιστωτική κάρτα του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ, που την επίμαχη περίοδο ήταν ο σημερινός, επίσης, πρόεδρος της, κ. Τζανέτος Καραμίχας. Οι δαπάνες πληρώνονταν από τον οργανισμό.

• Δαπάνη 100.000 για διαμέρισμα στην Αθήνα στο οποίο διέμενε ο πρόεδρος. Η κάλυψη της δαπάνης αφορούσε το ενοίκιο, τα κοινόχρηστα και την καθαρίστρια.

• Δαπάνες 68.000 ευρώ για γραφείο στις Βρυξέλλες, το οποίο επίσης δεν προβλεπόταν.

• Επίσης 46.000 ευρώ για δαπάνη κινητού τηλεφώνου για τον πρόεδρο και άλλες 30.000 ευρώ για τον γενικό διευθυντή.

Μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Π. Κουκουλόπουλος τόνισε: «Πρέπει να τραβήξουμε πλέον μια κόκκινη γραμμή. Να πληρώσουν αυτοί που πρέπει, χωρίς, ωστόσο, να συνεχίσει να αιωρείται κατασυκοφάντηση των θεσμών. Οι πολίτες απαιτούν πλήρη διαφάνεια».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, «το επίμαχο περιεχόμενο των εγγράφων δεν πρέπει να γίνει φεϊγβολάν», σημειώνοντας πως «ένα αντίγραφο έχει κρατήσει ο ίδιος κλειδωμένο στο υπουργικό του γραφείο και άλλο ένα θα έχει η Βουλή σε ειδικό γραφείο, από το οποίο θα μπορούν να περνούν οι βουλευτές για να το μελετήσουν».