“Άδικος και αντισυνταγματικός ο ΕΝΦΙΑ”

Η  ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ  ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ   ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των θεμάτων και προβλημάτων που έχουν  προκύψει από την εφαρμογή του Ε.Ν.Φ.Ι.Α. και τις επιπτώσεις του για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, διαπιστώνει ότι:

•    Ο Νόμος είναι όχι μόνο άδικος αλλά και αντισυνταγματικός αφού οδηγεί στη δήμευση της μικρής ιδιοκτησίας στη χώρα μας.
•    Παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι θα υπάρξει μείωση από το προηγούμενο «χαράτσι» στην πραγματικότητα προσθέτει και συμπληρωματικό φόρο και τον ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΕΙ.
•    Βγάζει «στο σφυρί» ακόμη και την πρώτη κατοικία και καθιστά τους έλληνες πολίτες «νοικάρηδες» στο σπίτι που με αγώνες και θυσίες ζωής απέκτησαν για να στεγάσουν την οικογένεια τους ενώ φορολογεί ακόμα και αγροτεμάχια  σαν οικόπεδα.
Με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις  καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ΑΜΕΣΗ κατάργηση του Ε.Ν.Φ.Ι.Α.
Προτείνουμε στα πλαίσια της ριζικής αναθεώρησης του φορολογικού συστήματος  την ψήφιση νόμου που θα φορολογεί την ακίνητη περιουσία με τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά:
1.    Να προστατεύει την πρώτη κατοικία.
2.    Να καθιερώσει αφορολόγητο ύψους τουλάχιστον € 300.000 για το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων.
3.    Να υπάρχει αναλογικότητα με προοδευτική κλίμακα για τη φορολογία ώστε να φορολογείται ο κάθε φορολογούμενος σύμφωνα με τη φοροδοτική ικανότητα.
4.    Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή του περιουσιολογίου  και του κτηματολογίου για όλους τους Έλληνες πολίτες.
Τέλος, θεωρούμε ότι το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας με τον θεσμικό του ρόλο σαν Επιστημονικός φορέας του κλάδου οφείλει να πρωτοστατήσει στην ανάδειξη του αντιλαϊκού χαρακτήρα των μνημονιακών ρυθμίσεων της συγκυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα- τόσο κεντρικά όσο και τα Περιφερειακά Τμήματα. Να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μη λειτουργεί σαν φερέφωνο της κυβέρνησης η σαν εφαλτήριο κομματικής ανέλιξης των στελεχών των παρατάξεων της ΔΗΚΙΟ και της ΠΑΣΚ-Ο.  
    Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ  ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ  ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε περιφερειακό επίπεδο στο αμέσως επόμενο διάστημα για την ανάδειξη των προβλημάτων τόσο της οικονομίας όσο και του κλάδου των οικονομολόγων.