“Σπατάλη η έρευνα για την υγεία των πολιτών της Μεγαλόπολης”

Στην συνεδρίαση της 24-02-2014 συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου η επερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για έγκριση κονδυλίου από το Λιγνιτόσημο με σκοπό να γίνει μια επιστημονικά σοβαρή και αξιόπιστη επιδημιολογική έρευνα

στους εργαζόμενους και στους κατοίκους ευρύτερα στο Λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης.

ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ, Περιφερειάρχης και Αντιπεριφερειάρχης, ΑΠΕΦΑΝΘΗΣΑΝ:

-Ότι δεν χρειάζεται τέτοια έρευνα γιατί οι δείκτες της υγείας είναι πολύ καλοί, ιδιαίτερα αυτοί των νεοπλασιών (καρκίνων) και των αναπνευστικών.
Ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξαν ότι οι συνθήκες στο Λεκανοπέδιο δεν είναι απλά καλύτερες από της Εκάλης, είναι τόσο καλές που το Λεκανοπέδιο πρέπει να θεωρείται τόπος αναψυχής.

-Ότι έχουν περάσει μόνο 9 χρόνια από τότε που έγινε η μοναδική μέχρι σήμερα έρευνα και ότι η δαπάνη για νέα έρευνα για να υπάρξουν νέα συγκρίσιμα στοιχεία και να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, είναι ΣΠΑΤΑΛΗ. Στα πόσα χρόνια θεωρούν άραγε ότι πρέπει να γίνει νέα έρευνα; Μετά από άλλα 40 χρόνια; Γιατί η μοναδική επιδημιολογική έρευνα έγινε στα 40 χρόνια λειτουργίας του Ενεργειακού Κέντρου.

– Οι κύριοι ΙΑΤΡΟΙ που χαρακτηρίζουν ΣΠΑΤΑΛΗ τις 100 – 150 χιλιάδες ευρώ για την υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων, φαίνεται πως θεωρούν φυσικό φαινόμενο την απώλεια τόκων πάνω από 5.000.000 ευρώ (ναι πέντε εκατομμυρίων!) επειδή τα διαθέσιμα κεφάλαια του λιγνιτόσημου ήταν κατατεθειμένα σε τράπεζες με το ευτελές επιτόκιο του 0,3% γι΄αυτό κάλυψαν όσους ευθύνονται.

Καλούμε τα λαϊκά στρώματα του Λεκανοπέδοιου της Μεγαλόπολης που γνωρίζουν πως «αξιοποιήθηκαν» τα πάνω από τα 60.000.000 ευρώ του λιγνιτόσημου, να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να οργανώσουν την πάλη τους, να διεκδικήσουν μαζί μας το αυτονόητο, να γίνονται περιοδικές έρευνες για την υγεία τους.

Να συμπορευτούν μαζί μας να διεκδικήσουμε ολοκληρωμένο σύστημα υγείας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν.

Να διεκδικήσουμε πλήρη κοινωνικοποίηση στα  Ενεργειακά Κέντρα  γιατί οι μέτοχοι φροντίζουν για τα κέρδη τους αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων.

Η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας της Μεγαλόπολης που δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις βασικές ανάγκες, θα γίνει ακόμα χειρότερη με την ραγδαία διάλυση του συστήματος υγείας που συντελείται στα πλαίσια και του τελευταίου νόμου για την Πρωτοβάθμια  Φροντίδα Υγείας, αν δεν παρέμβουμε αποφασιστικά.

Υπάρχει  επιστημονική γνώση, υπάρχει ασύλληπτη τεχνολογία, που αν τεθεί στην υπηρεσία του λαού και όχι του κεφαλαίου, μπορεί να δώσει και φθηνή ενέργεια και να προστατεύσει το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων.
Ο αγώνας για εργατική-λαϊκή εξουσία που θα κοινωνικοποιήσει τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, που θα τα λειτουργεί για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών και όχι για την κερδοφορία του κεφαλαίου μπορεί να δώσει οριστική λύση σε αυτά τα προβλήματα.