“Ανακύκλωση ανεργίας τα προγράμματα του ΟΑΕΔ”

Συνάδελφε, συναδέλφισσα, σε σένα που έπιασες δουλειά στα δημόσια σχολεία, ως ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, για 5 μόλις μήνες, μέσα από τα προγράμματα της «Κοινωφελούς Εργασίας» του ΟΑΕΔ μέσω ΕΣΠΑ, θέλουμε να σου πούμε τα παρακάτω:

•Πρώτο από όλα τα δικαιώματα για κάθε άνθρωπο είναι αυτό της δουλειάς. Αυτό το βασικό σου δικαίωμα λοιπόν κυβέρνηση, πλουτοκρατία και Ευρωπαϊκή Ένωση το τσαλαπατούν. Κουρελιάζουν κάθε δυνατότητα να δουλεύεις με δικαιώματα και αξιοπρέπεια.
Αντικαθιστούν, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τη μόνιμη δουλειά με διάφορα προγράμματα κακοπληρωμένης και ελαστικής σχέσης εργασίας. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Πριν από τα προγράμματα της κοινωφελούς εργασίας υπήρξαν και άλλα, όπως τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, τα stage, τους συμβασιούχους με μπλοκάκι, τα 5μηνα μέσω ΜΚΟ, ο θεσμός του αναπληρωτή πλήρους και μειωμένου ωραρίου του Υπουργείου Παιδείας μέσω ΕΣΠΑ, η ωρομισθία…
Προγράμματα που σχεδιάστηκαν στα γραφεία των καπιταλιστών και που η εφαρμογή τους ξεκίνησε στην Τοπική Διοίκηση από Δημάρχους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ και επεκτάθηκε στα δημόσια σχολεία όπου σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον 8 ελαστικές μορφές εργασίας.

•Σε αντιμετωπίζουν σαν αναλώσιμο εργαζόμενο πέντε μηνών για να ξεγελάσουν δήθεν το τέρας της ανεργίας.
Αξιοποιούν την ανεργία, που γεννά το καπιταλιστικό σύστημα, σαν στρόφιγγα για να ρίχνουν μισθούς και μεροκάματα, για να πετσοκόβουν δικαιώματα και κατακτήσεις. Γι’ αυτό σε αποκαλούν ωφελούμενο και όχι εργαζόμενο.

•Αξιοποιούν την καπιταλιστική κρίση για να ρίξουν στα τάρταρα τις απαιτήσεις των εργαζομένων. Θέλουν να μας μάθουν να βολευόμαστε με λίγες μέρες δουλειάς (εκ περιτροπής εργασία), με λίγους μήνες, να επιβιώνουμε με ψίχουλα, να θεωρούμε “πολυτέλεια” βασικά εργασιακά δικαιώματα (άδεια, ασθένεια, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας). Κι όλα αυτά για να ανακάμψουν τα κέρδη των καπιταλιστών.

•Εσύ καλείσαι σήμερα να εκπαιδεύσεις ή να βοηθήσεις τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. Πώς όμως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο μέσα σε ένα πεντάμηνο και με συνθήκες απαράδεκτες; Πώς μπορεί π.χ. ένα παιδί με ειδικές ανάγκες ή άλλες δυσκολίες να υποστηριχτεί αποτελεσματικά από έναν ψυχολόγο, έναν κοινωνικό λειτουργό ή έναν εργαθεραπευτή… τη στιγμή που, όταν ο ειδικός εκπαιδευτικός αρχίσει να προσεγγίζει το παιδί, θα πρέπει να το αφήσει, αφού θα λήξει το πεντάμηνό του; Πώς ένας εργαζόμενος ως βοηθητικό προσωπικό θα μπορέσει να βοηθήσει αποτελεσματικά τα παιδιά και την ίδια τη λειτουργία του σχολείου, τη στιγμή που, όταν μάθει το χώρο και τη δουλειά, θα πρέπει να φύγει; Αυτή είναι λοιπόν η “ευαισθησία” Ε.Ε.-κυβέρνησης. Πετάνε εργαζόμενους και μικρά παιδιά στον καιάδα!
Συνάδελφε, συναδέλφισσα, όσο και να σου φαίνεται μακρινό, πρέπει να σε γυρίσουμε πίσω δεκαετίες, στη δεκαετία του ’90, που με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη Λευκή Βίβλο οι κυβερνήσεις του ευρωμονόδρομου χάραζαν το χαρακτήρα των σημερινών εργασιακών σχέσεων. Στη Λευκή Βίβλο η θέση 8.8 αναφέρεται στην αναγκαιότητα: «θέσπισης μέτρων παροχής κινήτρων για την κάλυψη των νέων ευκαιριών για απασχόληση από εγγεγραμμένους ανέργους, μέσω π.χ. συστημάτων κυκλικής εναλλαγής σε θέσεις απασχόλησης».
    
Αυτή την ανακύκλωση της ανεργίας υλοποιούν σήμερα τα προγράμματα της κοινωφελούς εργασίας μέσω ΟΑΕΔ. Γι’ αυτό λέμε ότι τα μέτρα αυτά, όπως και τα διάφορα προγράμματα εργασίας τα σχεδίασαν πολλά χρόνια πριν, δεν τα έφερε το μνημόνιο αλλά τα επιτάχυνε η κρίση, δεν εφαρμόζονται μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί απλά είναι μέτρα που ξεζουμίζουν παραπέρα τους εργαζόμενους, ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των ευρωπαϊκών καπιταλιστικών επιχειρήσεων.
    
Συνάδελφε, συναδέλφισσα, τα αντεργατικά μέτρα δεν θα σταματήσουν αν δεν πάρεις θέση μάχης, αν εσύ ο ίδιος δεν οργανωθείς, δεν παλέψεις για την δική σου υπόθεση.  
    
Θυμήσου πέρυσι τα 5μηνα πληρώνονταν με μισθό 625 ευρώ, φέτος με 490 και 427 για τους νέους έως 25 χρονών. Πέρυσι μπορούσες να επιλεγείς κι ας δούλευε άλλο μέλος της οικογένειάς σου. Φέτος απαιτείται να είναι όλη η οικογένεια άνεργη!!
    
Φέτος με “προφορικές εντολές” θέλουν να κόβουν ασθένειες, άδειες κλπ. Χαρακτηρίζουν αυθαίρετα παροχές αυτά τα στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα.
    
Η κυβέρνηση πίσω από το εργασιακό πλαίσιο, που έχει φτιάξει – εργαζόμενοι «ειδικού σκοπού» – προσπαθεί να αφαιρέσει και άλλα βασικά εργασιακά δικαιώματα, άδεια, υγιεινή και ασφάλεια, δικαίωμα στην απεργία. Αυτό το εργασιακό μοντέλο με τα 5μηνα ήρθε για να μείνει, ήρθε για να τσακίσει τη μόνιμη και σταθερή δουλειά.
    
Σε πέντε μήνες θα ακολουθήσει νέα σειρά εργαζομένων πεντάμηνης διάρκειας. Στην εκπαίδευση θα επαναληφθεί το ίδιο την επόμενη σχολική χρονιά. Και το γρανάζι της εκμετάλλευσης θα συνεχίσει να γυρνά.
Απέναντι σε αυτό το μέλλον, που μας ετοιμάζουν πρέπει να οργανώσουμε
όλοι μαζί τον αγώνα μας.

Το βασικό μας όπλο είναι η ενότητα όλων των εργαζομένων.
Οργανώνουμε τις δυνάμεις μας, συσπειρωνόμαστε γύρω από τα σωματεία, φτιάχνουμε παντού επιτροπές εργαζόμενων στα 5μηνα. Χτυπάμε παντού κάθε διοικητική, διευθυντική αυθαιρεσία που τσαλαπατά τα δικαιώματά μας.

Διεκδικούμε :    

•Να καταβάλλεται κάθε μήνα ο μισθός και όχι στο τέλος του προγράμματος. Εργασία και καθήκοντα με βάση την πρόσληψη.

•Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, από την πρώτη μέρα δουλειάς. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους εργαζόμενους στα προγράμματα και τους ανέργους.

•Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας με ευθύνη της εργοδοσίας. Καμιά καταπάτηση στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων (άδεια, άδεια λόγω ασθένειας κλπ).

•Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

•Επίδομα ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όλους όταν  τελειώνει το πρόγραμμα.

•Άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων, των εργαζομένων στα 5μηνα και των οικογενειών τους για το πετρέλαιο θέρμανσης, για δωρεάν μετακινήσεις με τα ΜΜΜ, για βιβλιάριο ασθενείας. Να έχουν πρόσβαση τα παιδιά των ανέργων στους παιδικούς σταθμούς.

•Να καταργηθούν τώρα όλα τα χαράτσια και να σταματήσει η φοροληστεία.

•Να απαγορευτεί η διακοπή της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος στις κατοικίες των εργατικών – λαϊκών οικογενειών. Άμεσα να υπάρξει δραστική μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ. Να καταργηθούν οι φόροι και  τα δημοτικά τέλη, που υπάρχουν στα τιμολόγια.

•Να μην επιτρέψουμε να χαθεί σπίτι λαϊκής οικογένειας. Κανένας πλειστηριασμός σε λαϊκή κατοικία.
Απαιτούμε:

•Κατάργηση των δουλεμπορικών προγραμμάτων εργασίας (Κοινωφελής εργασία – Τοπικά Σχέδια Δράσης για την Προώθηση της Απασχόλησης κ.α.). Νέες θέσεις εργασίας για την κάλυψη όλων των αναγκών της δημόσιας εκπαίδευσης σε εκπαιδευτικό, ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό με σταθερή δουλειά και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Προσλήψεις από την αρχή της χρονιάς κι όχι μετά τα Χριστούγεννα.

•Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία για όλους. Δημόσιες και δωρεάν κρατικές υπηρεσίες και δομές, που να καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.  Με οργάνωση και αγώνα απαντάμε σε κυβέρνηση – Ευρωπαϊκή Ένωση – Υπουργείο Παιδείας, Δημάρχους και Περιφερειάρχες, τραπεζίτες και βιομήχανους, που εμπορεύονται  τις ζωές μας.

ΠΑΜΕ