Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης για τη Λαϊκή Αγορά

Απευθύνεται στους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σπάρτης ομόφωνα αποδέχθηκε το ψήφισμα που συνέταξε η Δημοτική Αρχή και εισηγήθηκε ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας, Διαχείρισης Κοιμητηρίων, Λαϊκών & Υπαίθριων Αγορών, Χρήστος Κανακάκος!

Το Ψήφισμα απευθύνεται στους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και έχει ως ακολούθως:

«Φονική πανδημία επελαύνει αυτή τη στιγμή σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχει επιφέρει ήδη ισχυρό υγειονομικό, οικονομικό και κοινωνικό πλήγμα σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, σε κάθε κοινωνική διαστρωμάτωση. Η οικονομία επιβραδύνεται.

Περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή εξαιρετικά εκτεθειμένη η ομάδα των παραγωγών του πρωτογενούς τομέα. Στην πόλη μας οι παραγωγοί της λαϊκής αγοράς του Δήμου Σπάρτης εξαναγκάσθηκε σε απραξία για το διάστημα από 16/01/2021 μέχρι και 30/01/2021.

Αυτό είχε ως άμεση συνέπεια την καταστροφή μεγάλης ποσότητας αγροτικών προϊόντων, ιδιαίτερα των ευπαθών, τα οποία ήταν αδύνατο να διοχετευθούν στην αγορά λόγω των περιορισμών που επεβλήθησαν στην κυκλοφορία των δημοτών και στη λειτουργία των λαϊκών αγορών.

Στον αντίποδα οι εγχώριες υπεραγορές, μη υποκείμενες σε περιορισμούς λειτουργίας, υποκατέστησαν πλήρως για το ανωτέρω διάστημα τις λαϊκές αγορές όσον αφορά τη διάθεση αγροτικών προϊόντων στην αγορά και την κάλυψη των αντίστοιχων αναγκών του καταναλωτικού κοινού.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σπάρτης θέλει να εκφράσει την έμπρακτη συμπαράστασή του στους παραγωγούς της λαϊκής αγοράς και αποτείνει με το παρόν ψήφισμα έκκληση προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς λήψη μέτρων ενίσχυσης του εισοδήματος των παραγωγών της λαϊκής αγοράς.

Συγκεκριμένα, επιβάλλεται:

  • Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους παραγωγούς
  • Να παγώσουν όλες οι δόσεις των δανείων
  • Να παγώσουν όλες οι δόσεις στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία
  • Να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προς μείωση του κόστους παραγωγής»

Επίσης ο Αντιδήμαρχος, Χρήστος Κανακάκος, εισηγήθηκε, ως συμβολική ένδειξη συμπαράστασης στους παραγωγούς, τη μη καταβολή του τέλους θέσης στη Λαϊκή Αγορά για τις ημέρες αναστολής της λειτουργίας της.