Πρόταση Ίδρυσης Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ.) Ανατολικής Μάνης

Ο βουλευτής Λακωνίας, Νεοκλής Κρητικός κατέθεσε Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Τη Δευτέρα 28ης Αυγούστου 2023, ο Βουλευτής Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός κατέθεσε Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη, με Θέμα την Πρόταση Ίδρυσης Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ.) Ανατολικής Μάνης.
Η ίδρυση του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. Ανατολικής Μάνης με έδρα το διδακτήριο του Δημοτικού Σχολείου Πετρίνας είναι πολύ σημαντική, επειδή στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας δεν υπάρχει αντίστοιχη Σχολική Μονάδα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Σ.Μ.Ε.Α.Ε.). Σήμερα, οι μαθήτριες και μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που έχουν γνωμάτευση για φοίτηση σε ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. αναγκάζονται να διανύουν καθημερινά αποστάσεις από εξήντα έως και εκατό χιλιόμετρα, ώστε να λάβουν την εκπαίδευση που χρειάζονται και δικαιούνται.
Είναι προφανές πως η κατάσταση αυτή εγκυμονεί κινδύνους για την ψυχική και σωματική υγεία των μαθητριών και μαθητών, ενώ παράλληλα αποτελεί τροχοπέδη στην εκπαιδευτική πρόοδό τους. Επίσης, για την ίδρυση του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. Ανατολικής Μάνης έχουν εισηγηθεί και γνωμοδοτήσει θετικά αρκετοί φορείς και υπηρεσίες, τόσο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Για τους ανωτέρω λόγους, με την Ερώτησή του ο Βουλευτής Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ποιές είναι οι ενέργειες του Υπουργείου έως και σήμερα σχετικά με την πρόταση ίδρυσης του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. Ανατολικής Μάνης, καθώς και ποια είναι η πρόοδος που έχει σημειωθεί και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ίδρυσης και έναρξης λειτουργίας του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. Ανατολικής Μάνης.
Η Ερώτηση προστίθεται στο πλέγμα ενεργειών που έχουν γίνει τόσο από τον κο Κρητικό με αποδέκτες την Υπουργό Παιδείας της προηγούμενης κυβέρνησης Νίκη Κεραμέως, όσο και με τον νυν Υπουργό και σε εκείνες των αρμόδιων φορέων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Λακωνίας.