Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι τελευταίες εξελίξεις

Πυραυλικό χτύπημα στη Λβιβ

Για τουλάχιστον επτά νεκρούς από τις επιθέσεις στη Λβιβ μιλούν οι τοπικές αρχές, καθώς οι Ρώσοι εντείνουν την επίθεσή τους σε διάφορες πόλεις της Ουκρανίας, την ώρα που η Μαριούπολη δίνει την ύστατη μάχη, μετά την απόρριψη του ρωσικού τελεσιγράφου.

Στόχος των ρωσικών επιθέσεων είναι επίσης το Κίεβο, το Χάρκοβο και το Μικολάιβ κοντά στο λιμάνι της Οδησσού.

Ο έλεγχος της Κρεμίννας, πόλης στην ανατολική περιοχή Λουχάνσκ, έχει «χαθεί», δήλωσε Ουκρανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν με «τεράστια ποσότητα εξοπλισμού». Τόσο οι Ουκρανοί αξιωματούχοι όσο και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφεραν κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην ανατολική Ουκρανία τις τελευταίες 24 ώρες.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας συμπλήρωσε το ερωτηματολόγιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα αποτελέσει τη βάση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Κίεβο, έγινε γνωστό την Κυριακή από το προεδρικό γραφείο. Ο πρόεδρος Ζελένσκι στο καθιερωμένο νυχτερινό μήνυμά του επέκρινε την καθυστέρηση παράδοσης όπλων από τη Δύση. Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στο CNNi παρουσιάστηκε απυποχώρητος για το Ντονμπάς, λέγοντας ότι οι Ουκρανοί δεν θα παραδώσουν την κυριαρχία του.

Σφοδρές ρωσικές επιθέσεις καταγράφονται από χθες το βράδυ σε πόλεις κατά μήκος της Ουκρανίας.

 

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε την Ευρώπη ότι στην πραγματικότητα θα προκαλέσει τεράστια οικονομικά προβλήματα στον εαυτό της εάν οδηγήσει το ρωσικό δημόσιο σε πτώχευση.