Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι τελευταίες εξελίξεις

Αδιάκοποι είναι οι βομβαρδισμοί στην Ουκρανία

Πολύνεκρες επιθέσεις καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε Μικολάεφ και Ζαπορίζια.

Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικούς βομβαρδισμούς στα περίχωρα της Ζαπορίζια όπως ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος Ανατόλι Κούρτιεφ.

Σφοδρές μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη στη Μαριούπολη, γεγονός που εμποδίζει τις προσπάθειες ανάσυρσης επιζώντων από τα χαλάσματα του βομβαρδισμένου -εδώ και δύο ημέρες- θεάτρου. Εκτιμάται ότι παραμένουν παγιδευμένοι τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι, μεταξύ τους παιδιά.

Φόβοι εκφράζονται για δεκάδες νεκρούς μετά από χτύπημα σε στρατόπεδο στο Μικολάιβ.

Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν τις ρωσικές δυνάμεις να λαμβάνουν θέσεις έξω από το Κίεβο, την ώρα που οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι οι δυνάμεις τους έχουν ξανά τον έλεγχο προαστίων της πρωτεύουσας.

Η Ρωσία παραδέχθηκε ότι χρησιμοποίησε υπερηχητικό πύραυλο για να πλήξει υπόγεια αποθήκη πυρομαχικών στην πόλη Λβιβ, στα δυτικά της Ουκρανίας.


Στη Ζαπορίζια τέθηκε σε ισχύ 38ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας.

Σε τουλάχιστον 850 υπολογίζονται οι άμαχοι -μεταξύ τους 64 παιδιά- που έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Πολλοί περισσότεροι έχουν τραυματιστεί από τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι η Ρωσία έκανε χρήση υπερηχητικών πυραύλων

Αξιωματούχοι της διακυβέρνησης Μπάιντεν επιβεβαίωσαν στο δίκτυο CNNi ότι η Ρωσία έκανε χρήση υπερηχητικών πυραύλων στην Ουκρανία -στην πρώτη γνωστή περίπτωση χρήσης ανάλογων όπλων σε πεδίο μάχης.

H Ουκρανία καλεί την Κίνα να καταδικάσει τη ρωσική βαρβαρότητα

Οι πρόσφυγες του πολέμου στην Ουκρανία αγγίζουν τα 3,3 εκατομμύρια

Στους 80 οι νεκροί από τους βομβαρδισμούς στην πόλη Μικολάεφ

Πολεμικό συναγερμό έχει σημάνει το πολύνεκρο ρωσικό χτύπημα στο Μικολάεφ, που αποτελεί «στρατηγικο πέρασμα» για την Οδησσό.

Οι Ρώσοι βομβάρδισαν ουκρανικής βάση με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους τουλάχιστον 80 άνθρωποι όπως αναφέρουν τοπικές αρχές.

Παράλληλα εκφράζονται εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί. Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι, την ώρα της επίθεσης, στο στρατόπεδο βρίσκονταν περίπου 200 νεαροί στρατιώτες.

Ο δήμαρχος του Μικολάεφ Ολεξάντρ Σένκεβιτς, δήλωσε ότι η πόλη, που αριθμούσε μισό εκατομμύριο κατοίκους πριν από τον πόλεμο, βομβαρδίσθηκε από την γειτονική της περιοχή της Χερσώνας, που βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο.

Στη Ρουμανία βρίσκεται σήμερα ο Γενικός Πρόξενος στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης, και αναμένεται να επιστρέψει στην Ελλάδα, από το Βουκουρέστι, αύριο Κυριακή. Με τον κ. Ανδρουλάκη επικοινώνησε ο πρωθυπουργός, αλλά και ο κ. Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Με τον κο Ανδρουλάκη επικοινώνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τον συνεχάρη για τη γενναιότητα που επέδειξε, και τον ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες που προσέφερε και για το δημόσιο λόγο του.

Με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τον Αντόνιο Γκουτέρες συναντήθηκε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενώ αμέσως μετά την έξοδό του από το γραφείο του Γενικού Γραμματέα δήλωσε ότι είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον Γενικό Πρόξενο στη Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη. Ο κ. Δένδιας δήλωσε «Θα χαρώ πολύ να τον δω μόλις γυρίσω στην Αθήνα, αλλά του είπα αυτό που είπα και στη Βουλή των Ελλήνων. Ότι είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για αυτόν».