Πόλεμος στην Ουκρανία: Απειλή Πούτιν για άμεσα αντίποινα σε όποιον παρέμβει

Οι τελευταίες εξελίξεις

Σαφείς απειλές εναντίον «οποιουδήποτε παρέμβει στην Ουκρανία και απειλήσει την ασφάλεια της Ρωσίας», ένα 24ωρο μετά την απόφαση των χωρών της Δύσης να στείλουν βαρύ οπλισμό στο Κίεβο, εκτόξευσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας στη ρωσική βουλή.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στις δυτικές δυνάμεις που επιχειρούν να διχάσουν τη Ρωσία και δήλωσε ότι «έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για αστραπιαίο χτύπημα σε όποιον αποπειραθεί να παρέμβει στην κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία».

Ο Πούτιν αναφέρθηκε στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία και ειδικότερα στο Ντονμπάς, «στόχος της οποίας είναι να προστατεύσει τους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν υποστεί τρομοκρατία και εκφοβισμό για οκτώ χρόνια από το καθεστώς του Κιέβου», όπως τόνισε.

Οι τελευταίες εξελίξεις

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε χώρα αποπειραθεί να παρέμβει στην Ουκρανία θα βρεθεί ενώπιον άμεσης απάντησης από τη Ρωσία, τονίζοντας ότι έχουν ήδη ληφθεί οι αποφάσεις για το πώς θα αντιδράσει η Ρωσία σε μία τέτοια περίπτωση.
Εγκαλώντας τη Ρωσία ότι επιχειρεί να εκβιάσει την Ευρώπη με το κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αερίου, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δηλώνει ότι η Βουλγαρία και η Πολωνία λαμβάνουν φυσικό αέριο από γειτονικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας πως η ΕΕ θα διασφαλίσει πως οι κινήσεις της Gazprom θα έχουν τον ελάχιστο δυνατό αντίκτυπο στους Ευρωπαίους καταναλωτές.
Ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν το τεράστιο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ, όπου έχουν αναζητήσει καταφύγιο μαχητές αλλά και άμαχος πληθυσμός.
Σφοδρές μάχες συνεχίζονται στο Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ, με ρωσικές επιθέσεις πυραύλων να έχουν προκαλέσει ζημιές σε σχολείο, νοσοκομείο και άλλες μη στρατιωτικές υποδομές, σύμφωνα με αξιωματούχους του Ντόνετσκ.
Ο ρωσικός στρατός υποστήριξε την Τρίτη πως κατέγραψε εδαφικά κέρδη στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία, καταλαμβάνοντας την περιφέρεια της Χερσώνας. Πολλοί άμαχοι εγκαταλείπουν την πόλη, εν όψει του «ψευτοδημοψηφίσματος» που οργανώνει η Μόσχα.
Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι το κύμα επιθέσεων μέσα και γύρω από τη γειτονική Μολδαβία υποδηλώνει ότι η Ρωσία μπορεί να προσπαθεί να ανοίξει νέο μέτωπο. Στην Υπερδνειστερία, μια αποσχισθείσα περιοχή στη Μολδαβία που δεν αναγνωρίζεται διεθνώς, σημειώθηκε επίθεση με ρουκέτες τη Δευτέρα και ανεξήγητες εκρήξεις την Τρίτη.
Σειρά εκρήξεων σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ, διευκρινίζοντας πως ξέσπασε πυρκαγιά σε αποθήκη πυρομαχικών κοντά στην πόλη. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, δεν τραυματίστηκε κανείς άμαχος εξαιτίας των εκρήξεων και της πυρκαγιάς στο χωριό Στάραγια Νελίντοφκα.