Ποιοι θα πάρουν το επίδομα θέρμανσης

Τι ποσά να περιμένουν οι δικαιούχοι - Πού προβλέπεται προσαύξηση

Oι αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης που ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο δεν αλλάζουν την φιλοσοφία του επιδόματος το οποίο πέρυσι έλαβαν 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Έτσι όπως και πέρυσι – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – το επίδομα θα είναι μεταξύ 100€ – 800€ με προσαύξηση 1000€ για τις πιο κρύες περιοχές. Προσαυξάνεται επίσης 20% για κάθε παιδί. Φέτος ΔΕΝ ισχύει ο διπλασιασμός του επιδόματος για όσους «εγκατέλειψαν» το φυσικό αέριο για να στραφούν στο φυσικό αέριο.

Το τελικό ποσό του επιδόματος θέρμανσης προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του 350 με τον λεγόμενο συντελεστή βαθμοημέρας ο οποίος είναι διαφορετικός για κάθε περιοχή της επικράτειας ανάλογα με το πόσο κρύο κάνει. Γι’αυτό και το επίδομα στην Πρέβεζα είναι διαφορετικό από το επίδομα στην Κατερίνη για μια οικογένεια με τον ίδιο αριθμό μελών και τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια.  

Τα εισοδηματικά κριτήρια τα οποία παραμένουν ίδια:

-16.000€ για τον άγαμο  

-24.000€ για τον έγγαμο  

Διευρύνεται φέτος όμως το εισοδηματικό κριτήριο από τις 3.000€ στις 5.000€ για κάθε παιδί.  

Για μονογονεϊκή οικογένεια – χωρίς την προσαύξηση τέκνου – το όριο τίθεται στις 26.000€.

Ταυτόχρονα φέτος μπαίνει και ένας κόφτης για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα ώστε αν έχουν πάνω από 80.000€ ετήσιο τζίρο να μην είναι δικαιούχοι.  

*Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν για τους νέους δικαιούχους – όσοι υποβάλουν πρώτη φορά φέτος αίτηση – τα όρια θα είναι χαμηλότερα 14.000€ για τον άγαμο και 20.000€ για τον έγγαμο χωρίς παιδιά όπως ίσχυσε πέρυσι.  

Σε κάθε περίπτωση προβλέπεται και όριο ακίνητης περιουσίας , 200.000€ για τους άγαμους δικαιούχους και 300.000€ για τους έγγαμους. Συνολικά το μέτρο θα κοστίσει 237εκατ€ (από 280εκατ€ πέρυσι) και το υπουργείο οικονομικών – ώρας τουλάχιστον την επιδότηση στην αντλία επικαλούμενο απουσία δημοσιονομικού χώρου.

Σε ενημερωτικό του σημείωμα πάντως έσπευσε να προσθέσει ότι παρότι οι τιμές του πετρελαίου προς το παρόν είναι και λίγο υψηλότερα από ότι πέρυσι τέτοια εποχή (93,4$ φέτος έναντι 91,4$ πέρυσι τον Οκτώβριο) η εκτίμηση είναι ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης φέτος θα είναι κοντά στα ίδια επίπεδα με την περσινή μετά την διπλή έκπτωση από τα δημόσια ταμεία και τα διυλιστήρια.

Πέρυσι η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε στα 1,41€ μετά τις 2 εκπτώσεις. Σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς αν διετίθετο σήμερα θα ήταν στα 1,55€. Γι’αυτό το λόγο και η κυβέρνηση επέλεξε να κατευθύνει τους διαθέσιμους πόρους σε μέτρα όπως ή αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων, το επίδομα προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους και την αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Πηγή: skai.gr | Χρυσόστομος Τσούφης