Με επιτυχία ο 1ος ΠΗΝΕΛΟΠΕΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ των 11 χλμ. (video+φωτο)

Το Σαββάτο 7 Σεπτεμβρίου έλαβε χώρα στην περιοχή  Άγιος Κωνσταντίνος, των Βορείων δήμων Σπάρτης, ο πρώτος «ΠΗΝΕΛΟΠΕΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ 11 ΧΛΜ», καθώς επίσης και το «ΠΑΙΔΙΚΟ ΑΓΩΝΑ & ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΒΑΔΗΝ ΤΩΝ 2 ΧΛΜ» για γονείς και ενήλικες. Στο τέλος των αγώνων ακολούθησαν οι βραβεύσεις καθώς και δείπνο από τους διοργανωτές.

Τα ΥΑΚΙΝΘΕΙΑ 2019 πραγματοποιήθηκαν στο Λακεδαιμονίων Πολιτιστικό Κέντρο “ΜΗΜΟΣΥΝΗ” , έναν υπέροχο & καλαίσθητο χώρο, ιδιοκτησίας του κυρίου Δημήτρη Σπαντίδου.

Δείτε video και φωτογραφίες (photo: Νίκος Μπακής)

Σύμφωνα με το μύθο* ο πρώτος αγώνας δρόμου με Βασιλική σφραγίδα, διοργανώθηκε στην περιοχή της σημερινής Πελλάνας πριν από περίπου 3.200 χρόνια από τον Βασιλιά Ικάριο, προς τιμήν της αγαπημένης του κόρης Πριγκίπισσα Πηνελόπη (πρώτη ξαδέρφη της Ωραίας Ελένης). Όπου νικητής αναδείχθηκε ο μετέπειτα σύζυγός της ο Οδυσσέας.
Ο Βασιλικός αυτός αγώνας διεξήχθη στα Μυκηναϊκά χρόνια και η αναβίωσή του γίνεται για πρώτη φορά στο ΣΠΑΝΤΙΔΟΥ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ, μετά από 3.200 έτη.
Πριν ξεσπάσει ο ΤΡΩΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ο Βασιλιάς Ικάριος προκήρυξε έναν Βασιλικό Αγώνα Δρόμου, με απώτερο σκοπό ο θριαμβευτής του αγωνίσματος να νυμφευθεί την μονάκριβη κόρη του την Πριγκίπισσα Πηνελόπη και να βασιλέψουν μαζί στην Λακεδαίμονα. Πολλοί ήταν οι ενδιαφερόμενοι μνηστήρες και άξιοι Βασιλείς από ολόκληρο τον τότε αρχαίο κόσμο, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν αμέσως στο κάλεσμα του Ικαρίου. Αλλά νικητής τελικά αναδείχθηκε, με την ιδιοφυία και την πονηριά που τον διακρίνει, ο Βασιλιάς της Ιθάκης ο πολυμήχανος Οδυσσέας και ο βασικός πρωταγωνιστής της ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ.
Ο Περιηγητής Παυσανίας αναφέρει επίσης στα «Λακωνικά» του ότι ο Ικάριος, μετά το γάμο, προσπάθησε να πείσει την Πηνελόπη και τον Οδυσσέα να παραμείνουν μαζί του στην Λακεδαίμονα. Η απάντηση όμως της Πηνελόπης ήταν να καλύψει το πρόσωπό της μ’ ένα μαντήλι από την ντροπή της, να επιβιβαστεί στο άρμα και να ακολουθήσει τον σύζυγό της στην Ιθάκη. Ακριβώς σε εκείνο το σημείο ο Βασιλιάς Ικάριος από την στεναχώρια του έστησε το άγαλμα της ΑΙΔΟΥΣ.
Ο σημερινός αγώνας τιμά την μνήμη αυτών των σπουδαίων ηρώων, γνωστοί από τα ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ, όπου έπαιξαν πρωταρχικό ρόλο στη διαμόρφωση της αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας.
Η διαδρομή αυτή διασχίζει το φυσικό κάλλος της βόρειας κοιλάδας του Ευρώτα και τα υδροχαρή δάση του μεγαλόπρεπου Ταϋγέτου. Εκεί όπου γεννήθηκαν και ανατράφηκαν η Ωραία Ελένη και οι Διόσκουροι Κάστορας και Πολυδεύκης, πολύ κοντά στα Βασιλικά Ανάκτορα και τον περίφημο Τάφο του Μενελάου και της Ωραίας Ελένης στην αρχαία Πελλάνα ή ΟΜΗΡΙΚΗ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΑ, όπως είναι γνωστή σήμερα σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Θεόδωρο Σπυρόπουλο που τα ανακάλυψε.
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ: Σύλλογος “ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ΔΡΟΜΕΙΣ”- DIMOPOULOS COACHING

* Πηγή: Επίτομο λεξικό Ελληνικής Μυθολογίας, Εκδοτικός οίκος «Χάρη Πάτση», Αθήνα 1969