Πάτρα | Έναρξη παράκτιων Μεσογειακών αγώνων παρουσία δημάρχου Πατρέων (video)

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΚΤΙΟΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Πρόκειται για μία νέα διοργάνωση η οποία μπήκε στη ζωή μας πριν από δύο χρόνια όταν και διεξήχθησαν οι πρώτοι αγώνες στην Πεσκάρα της Ιταλίας. Είναι μία ιδέα της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων για προβάλει τα συγκεκριμένα αθλήματα, αλλά και να βοηθήσει στον αθλητικό τουρισμό.

Ποια αθλήματα συμπεριλαμβάνονται στους αγώνες; Σχεδόν όλα όσα παίζονται στην άμμο και μέσα στη θάλασσα. Πάμε όμως να δούμε πιο αναλυτικά τι αθλήματα θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι φίλοι του αθλήματος.

Aquathlon: Ουσιαστικά πρόκειται για δίαθλο το οποίο περιλαμβάνει τρέξιμο και κολύμβηση. Οι αθλητές ξεκινούν 2,5 χιλιόμετρα τρέξιμο, στη συνέχεια κολυμπούν ένα χιλιόμετρο πριν τρέξουν ακόμα 2,5 χιλιόμετρα.

Κανόε ανοικτής θάλασσας: Πρόκειται για αγώνες με κανό με τις διαδρομές να είναι στα δέκα χιλιόμετρα τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Οι αγώνες διεξάγονται συνήθως σε ειδικά διαμορφωμένο “στίβο” μέσα στη θάλασσα.

Αγώνες τεχνικής κολύμβησης: Είναι το μοναδικό αγώνισμα που διεξάγεται σε πισίνα αλλά και στη θάλασσα. Χωρίζεται ουσιαστικά σε τρεις κατηγορίες στους αγωνίσματα επιφάνειας, σε αυτούς με τα διπλά πέδιλα και σε εκείνους που γίνονται με μία αναπνοή. Οι αποστάσεις χωρίζονται όπως ακριβώς και στους κανονικούς αγώνες κολύμβησης (50, 100, 200 κλπ κλπ) και πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά αθλήματα για να παρακολουθήσει κανείς.

Beach Handball: Είναι ένα από τα πολλά αθλήματα σάλας που έχουν μεταφερθεί στην άμμο. Το μπιτς χάντμπολ έχει πολλές ομοιότητες και διαφορές σε σχέση με το άθλημα που ξέρουμε στη σάλα. Το παιχνίδι παίζεται στα δύο νικηφόρα “σετ”. Κάθε σετ διαρκεί από δέκα λεπτά. Εάν μετά τα δύο πρώτα σετ δεν έχουμε νικητή τότε πάμε στο τάι μπρέικ το οποίο είναι η διαδικασία τον πέναλτι.

Κολύμβηση Ανοικτής θαλάσσης: Πρόκειται για ένα γνώριμο άθλημα με πολλές επιτυχίες για τη χώρα μας. Η διαφορά σε σχέση με αυτό που είδαμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ότι υπάρχουν τρεις αγώνες των 5 χιλιομέτρων. Ένας ανδρών, ένας γυναικών και ένας ομαδικός με τη συμμετοχή δύο ανδρών και μίας γυναίκας.

Κωπηλασία θαλάσσης: Μία παραλλαγή της κωπηλασίας όπως την ξέρουμε σε αγώνες στη θάλασσα. Τα αγωνίσματα χωρίζονται σε μονού σκιφ, διπλού σκίφ, τετραπλού σκιφ καθώς και η σκυταλοδρομία η οποία είμαι τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες με κάθε χώρα να συμμετέχει με έξι αθλητές.

Beach Soccer: Πόδοσφαιρο 5Χ5 στην άμμο με το αποτέλεσμα να είναι άκρως εντυπωσιακό για τους θεατές. Πάνω κάτω ισχύουν ότι και στο ποδόσφαιρο σάλας με τη βασικότερη διαφορά να είναι ο ανεβασμένος δείκτης δυσκολίας από την άμμο. Ο αγώνας κράτα 36 αγωνιστικά λεπτά και χωρίζεται σε τρεις περιόδους των 12 λεπτών.

Beach Volley: Ένα από τα πλέον αγαπημένα αθλήματα της άμμου. Οι ομάδες απαρτίζονται από ζευγάρια το γήπεδο σε σχέση με το αντίστοιχο της σάλας είναι πιο μικρό (στη σάλα οι διαστάσεις είναι 9Χ9, ενώ στην άμμο 8Χ8) και σαφέστατα πιο δύσκολο. Κρίνεται στα δύο νικηφόρα σετ. Κάθε ένα από αυτά λήγει στους 21 πόντους εφόσον η ομάδα που το κατακτήσει έχει δύο πόντους διαφορά από την αντίπαλη, ενώ εάν το σκορ πάει στο 1-1 το τάι μπρέικ είναι στους 15.

Beach tennis: Εάν έχετε στο μυαλό σας αυτούς που παίζουν ρακέτες στις παραλίες μπορείτε να τους βγάλετε από αυτό. Πρόκειται για ένα κράμα του τένις και του μπιτς βόλεϊ. Με το φιλέ να είναι ψηλά (στο 1,7μ. το ύψος του) και όχι να εφάπτεται με το έδαφος δύο ομάδες παίζοντας σε γήπεδο διαστάσεων 8Χ8, ενώ οι ρακέτες που χρησιμοποιούνται είναι αυτές του παντλ.

Θαλάσσιο σκι: Το θαλάσσιο σκι το οποίο δεν μπήκε τελικά παρά τις υποσχέσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει τη στέγη του στους παράκτιους. Ουσιαστικά χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες το σλάλομ, τις φιγούρες και το wakeboarder.

Πάλη στην άμμο: Όσα ξέρετε για την ελευθέρα πάλη αντιστοιχούν και στην πάλη στην άμμο. Οι διαφορές που υπάρχουν είναι ελάχιστες με βασικότερες ότι γίνεται στην άμμο και ότι οι αθλητές φορούν τα μαγιό τους. Ο αγώνας διαρκεί 2 γύρους των 3 λεπτών με 30 δεύτερα διάλειμμα μεταξύ των 2 γύρων.