Πασχαλινά τσουρέκια

Μοναδικές συνταγές από τη Μαίρη Παναγάκου

Υλικά για 3 τσουρέκια
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
200 γρ φρέσκο βούτυρο γάλακτος
250 γρ ζάχαρη
80 γρ φρ μαγιά
4 αυγά
1 ποτήρι γάλα
1 κ γλ μαστίχα κοπανισμένη
2 κ γλ μαχλέπι τριμμένο
1 πρέζα αλάτι
1 βανίλια
1 κρόκο αυγού για το άλειμμα
1/2 φλ τσ αμύγδαλα φιλέ

Τρόπος παρασκευής
1. Ετοιμάζετε το προζύμι: σε μπολ αδειάζετε τη μαγιά, 1/2 ποτήρι χλιαρό νερό και 150 γρ αλεύρι κοσκινισμένο. Ανακατεύετε και αφήνετε σε ζεστό μέρος να “γίνει”.
2. Χτυπάτε στο μίξερ 100 γρ από το βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου), 220 γρ ζάχαρη, τα αυγά, το γάλα (χλιαρό), τη μαστίχα, το μαχλέπι, το αλάτι και τη βανίλια, μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
3.  Ρίχνετε μέσα το προζύμι που ετοιμάσατε και σιγά σιγά προσθέτετε το υπόλοιπο αλεύρι κοσκινισμένο. Χαμηλώνετε την ταχύτητα και ρίχνετε και το υπόλοιπο μαλακό βούτυρο. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ. Αν μπορείτε να κάνετε όλη τη διαδικασία με ζύμωμα πρέπει τα χέρια σας να είναι ζεστά και η λεκάνη πήλινη.
4. Σκεπάζετε τη ζύμη και αφήνετε για 1 ώρα να φουσκώσει. Την βγάζετε, την ξαναζυμώνετε και την αφήνετε για 1/2 ώρα σκεπασμένη και πάλι να φουσκώσει.
5.  Κόβετε τη ζύμη σε 9 μπαλίτσες και πλάθετε κάθε μπαλίτσα σε λεπτό κορδόνι. Πλέκετε ανά τρία τα κορδόνια σε κοτσίδα και στην άκρη της βάζετε ένα βρασμένο αυγό (θα το βάψετε με πινελάκι μετά το ψήσιμο).
6.  Προθερμαίνετε τον αερόθερμο φούρνο στους 170ο και αλείφετε το ταψί του φούρνου σας. Τοποθετείτε μέσα τα τσουρέκια, αφήνοντας χώρο μεταξύ τους και τα αλείφετε με τον χτυπημένο κρόκο του αυγού , με 1 κ σ νερό. Πασπαλίζετε με τα αμύγδαλα φιλέ.
7.  Ψήνετε για 1′ ώρα περίπου, μέχρι να φουσκώσουν καλά και να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

Καλή επιτυχία!