Παρέμβαση Συνομοσπονδίας ΡΟΜΑ για το τραγικό περιστατικό στη Μεσσήνη

«Έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία και Δικαιοσύνη»

Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά – ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ – με μεγάλη θλίψη και οδύνη πληροφορήθηκε για το τραγικό γεγονός που έλαβε χώρα στην Πιπερίτσα του Δήμου Μεσσήνης και εκφράζει τα εγκάρδια συλλυπητήρια της προς την οικογένεια του αδικοχαμένου νεαρού.

Η ένδεια, η εξαθλίωση, η έλλειψη στοιχειώδους εκπαίδευσης, η διαιώνιση στερεοτύπων και προκαταλήψεων και οι ανύπαρκτες πολιτικές εξωθούν τους ευάλωτους πληθυσμούς στην παραβατικότητα της επιβίωσης. Σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούμε καμία παραβατική ή βίαιη συμπεριφορά! Ωστόσο, εφιστούμε για ακόμη μια φορά την προσοχή στη ρίζα του προβλήματος. Ας δοθεί τέλος επιτέλους σε αυτή την χρόνια ανθρωπιστική κρίση που τοποθετεί μία μεγάλη κοινωνική ομάδα Ελλήνων πολιτών στο περιθώριο, χωρίς δυνατότητα επιλογών.

Καταδικάζουμε κατάφωρα την αυτοδικία, την περιφρόνηση της δικαιοσύνης και την παράνομη οπλοκατοχή, που αποδεικνύουν για ακόμη μία φορά βαθιά ρήξη του αξιακού συστήματος και ανεπάρκεια του κράτους. Βασική αρχή των ανεπτυγμένων χωρών και πολιτευμάτων είναι ότι δεν παίρνουμε τον Νόμο και τη Δικαιοσύνη στα χέρια μας σε καμία περίπτωση! Έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία και Δικαιοσύνη και ελπίζουμε ότι θα επιτελέσουν το έργο τους με διαφάνεια, αυστηρότητα και αντικειμενικότητα.

Καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολες είναι αυτές οι στιγμές, ωστόσο η βία φέρνει βία γι’ αυτό συστήνουμε αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία από όλες τις πλευρές και καλούμε το κράτος να μεριμνήσει επιτέλους για την ένταξη και την αποκατάσταση των Ρομά συμπολιτών μας, ώστε να σταματήσουμε να γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων ανεπίτρεπτων περιστατικών που δεν συνάδουν με τον νομικό πολιτισμό της χώρας μας.

Με τιμή,

Το Δ.Σ.της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ

Οπως σημείωσε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, σχολιάζοντας την εν λόγω ανακοίνωση, “πολύ σύντομα θα τους καλέσω  προκειμένου η Περιφέρεια να έχει συμβολή στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους, κατεύθυνση προς την οποία θα πράξω ό,το μπορώ”.