Παραδόθηκε από τον περιφερειάρχη το έργο στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Αφορά στην επέκταση και αναδιαρρύθμιση του χώρου στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ)

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνδράμει στο μέτρο των δυνατοτήτων της τις δημόσιες υποδομές παροχής υγείας και στις 5 Ενότητές της, έχει δε διαθέσει αποκλειστικά για το Νοσοκομείο Καλαμάτας συνολική πίστωση περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ σημαντικά ποσά έχουν διατεθεί και για τα νοσοκομεία στις άλλες Π.Ε.

Τα παραπάνω σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας μιλώντας το μεσημέρι χθες Δευτέρα 8 Μαϊου κατά την παράδοση προς χρήση της επέκτασης και αναδιαρρύθμισης του χώρου στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου Καλαμάτας.

Με την παρέμβαση αυτή, μέρος του ΤΕΠ το οποίο μέχρι σήμερα αποτελούσε χώρο αναμονής συγγενών – ασθενών, αναδιαρρυθμίστηκε προκειμένου να δημιουργηθεί ΤΕΠ για παιδιά. Επίσης, παραπλεύρως της εισόδου του Τμήματος, στον υφιστάμενο ημιυπαίθριο χώρο, δημιουργήθηκαν δύο νέοι χώροι αναμονής συγγενών — συνοδών των εισερχόμενων ασθενών.

“ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗ”

Η παρέμβαση αυτή, όπως τόνισε ο περιφερειάρχης αποτελεί μέρος του με προϋπολογισμό 4.095.425,14 ευρώ έργου που χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014 – 2020 και αφορά προσθήκες και αναδιαρρυθμίσεις στο υφιστάμενο κτήριο του Νοσοκομείου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, το οποίο περιλαμβάνει επίσης και την προσθήκη ορόφου στο υφιστάμενο ισόγειο της Ψυχιατρικής Κλινικής, όπου χωροθετούνται δύο νέες νοσηλευτικές μονάδες, συνολικής δυναμικότητας 28 κλινών.

“Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, γιατί ασφαλώς ήταν αναγκαίο, αλλά και για τη σημαντική συμβολή του Νοσοκομείου Καλαμάτας στην αντιμετώπιση της πανδημίας” επισήμανε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας για να υπογραμμίσει στη συνέχεια:

“Η ένταξή του ήταν προσωπική μου επιλογή, καθώς -όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας-, οι πιστώσεις του ΕΣΠΑ είναι συγκεκριμένες και πρέπει να γίνονται επιλογές. Και η επιλογή μου αυτή έγινε γιατί το νοσοκομείο αυτό περιέθαλψε στην πρώτη φάση της πανδημίας ανθρώπους από διάφορες περιοχές της Περιφέρειάς μας, καθώς -αντίθετα με άλλα- δέχθηκε να δώσει τον αγώνα αυτό απέναντι στην πανδημία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε το Νίκο Γραμματικόπουλο και τον δικο του αγώνα, όπως και των συναδέλφων του γιατρών στην ειδική μονάδα κόβιντ του Νοσοκομείου Καλαμάτας”.

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΟΥ

Ο περιφερειάρχης, έκανε αναφορά και στη νοσηλευτική μονάδα Κυπαρισσίας του Γ.Ν. Μεσσηνίας, γνωστοποιώντας ότι το έργο αναβάθμισής της θα χρηματοδοτηθεί με 1,5 εκ ευρώ από το επόμενο ΕΣΠΑ 2021 – 2027, κάλεσε δε τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου να παραδώσουν σύντομα στην Περιφέρεια την σχετική μελέτη.

Τέλος, ο περιφερειάρχης -παραδίδοντας το σχετικό έγγραφο-, πρόσθεσε ότι υπέγραψε σήμερα απόφαση διάθεσης δαπάνης 17.000 ευρώ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την αγορά ενδοσκοπίου, του οποίου η παράδοση αναμένεται μέσα στις επόμενες 20 ημέρες.

“Αποτελεί υποχρέωσή μας να συνδράμουμε τις δημόσιες δομές υγείας καθώς είμαστε μια Περιφέρεια όπου οι επιδόσεις στον τομέα της υγείας δεν είναι στο επίπεδο που θα θέλαμε” σημείωσε ο Π. Νίκας, παρατηρώντας ότι “όλα μας τα νοσοκομεία χρειάζονται συντήρηση, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμό -και τα χρήματα δεν είναι πολλά”, για να εκφράσει ταυτόχρονα ικανοποίηση από το γεγονός ότι -όπως δήλωσε- “η κυβέρνηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης διαθέτει τις πιστώσεις για τον εκσυγχρονισμό 150 περιφερειακών ιατρείων”.

Καταλήγοντας, περιφερειάρχης επισήμανε ότι αποτελεί σημαντική και ουσιαστική εξέλιξη ότι πλέον η Περιφέρεια Πελοποννήσου εκπροσωπείται στα Δ.Σ. των δημόσιων νοσοκομείων -με τον αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Πρόνοιας Αγγελο Χρονά να είναι ο εκπρόσωπός της αποτελώντας μέλος της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας.

“Εχει ως υποχρέωση να μελετά τα θέματα και να απαντά στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά και να εισάγει σε αυτό πρωτογενώς θέματα αναφορικά με τις ανάγκες του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας. Πλέον δεν θα ρωτάμε, αλλά θα μαθαίνουμε από πρώτο χέρι για τις ανάγκες και θα παρεμβαίνουμε για να βοηθάμε την καλή λειτουργία των νοσοκομείων στις 5 Περιφερειακές Ενότητες, καθώς γνωρίζουμε ότι στον τομέα της δημόσιας υγείας υπάρχουν προβλήματα -και σε υποδομές και σε προσωπικό” κατέληξε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, εκφράζοντας ικανοποίηση για το επίπεδο συνεργασίας της Περιφέρειας με την διοικήτρια του Γ.Ν. Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη.

Η ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ

Από την πλευρά της, η διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας Ελ. Αλειφέρη αναφέρθηκε σε μια “σημαντική παρέμβαση που υλοποιείται αυτόν τον καιρό από την Περιφέρεια στη νοσηλευτική μονάδα της Καλαμάτας, εκφράζοντας ευχαριστίες στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα για την απόφασή του να εντάξει το συγκεκριμένο έργο στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Επιπλέον, ευχαρίστησε και τον επικεφαλής της ΤΕΜΕΣ Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο για την πλήρη χρηματοδότηση της μελέτης, αλλά και την προηγούμενη διοίκηση του νοσοκομείου για τους στόχους που είχε θέσει, ενώ ευχαριστίες εξέφρασε η διοικήτρια και στις υπηρεσίες, τόσο της Π.Ε. Μεσσηνίας, όσο και του Νοσοκομείου.

Στη σημερινή εκδήλωση, στο Νοσοκομείο Καλαμάτας ήταν παρόντες επίσης, μεταξύ άλλων, οι αντιπεριφερειάρχες Μεσσηνίας Ανδρέας Τσουκαλάς, Πρωτογενούς, Δευτερογενούς Τομέα και θεμάτων αναπτυξιακών νόμων Στάθης Αναστασόπουλος και Τουρισμού Αννα Καλογεροπούλου, ο εντεταλμένος σε θέματα ΕΠΑ και συντονισμού των αναπτυξιακών εταιρειών περιφερειακός σύμβουλος Τάσος Σαρδέλης, μέλη της διοίκησης΄και εκπρόσωποι του ιατρονοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, υποψήφιοι βουλευτές κ.α.

ΟΙ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει συνδράμει το Νοσοκομείο Καλαμάτας με συνολική πίστωση 9.648.956,47 ευρώ, η οποία αφορά τόσο σε διάφορα έργα, όσο και προμήθεια εξοπλισμού, αλλά και κάλυψη αμοιβών του επικουρικού προσωπικού κατά την περίοδο της πανδημίας της covid-19.

Αναλυτικά:

Α) Προσθήκες και αναδιαρρυθμίσεις στο υφιστάμενο κτήριο του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας Νοσηλευτική Μονάδα Καλαμάτας, με προϋπολογισμό 4.095.425,14 ευρώ, από το ΠΕΠ/ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Η πράξη περιλαμβάνει:

  1. Προσθήκες και αναδιαρρυθμίσεις στο υφιστάμενο κτήριο του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας – Νοσηλευτική Μονάδα Καλαμάτας, με προϋπολογισμό 3.374.282,90 ευρώ και αφορά:

α. Προσθήκη ορόφου στο ισόγειο κτήριο της υφιστάμενης Ψυχιατρικής Νοσηλευτικής Μονάδας και σε προσθήκη κατ’ επέκταση, η οποία περιλαμβάνει την κατασκευή νέου κόμβου κατακόρυφης επικοινωνίας, ένα κλιμακοστάσιο διαφυγής και έναν ασθενοφόρο ανελκυστήρα.

Ειδικότερα, στην καθ’ ύψος προσθήκη επί του κτηρίου στο ισόγειο του οποίου στεγάζεται η Ψυχιατρική Νοσηλευτική Μονάδα του Νοσοκομείου, χωροθετούνται δύο νέες Νοσηλευτικές Μονάδες, συνολικής δυναμικότητας 28 κλινών.

β. Επέκταση και αναδιαρρύθμιση του υφιστάμενου Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

Συγκεκριμένα, μέρος του ΤΕΠ το οποίο σήμερα αποτελεί αναμονή συγγενών – ασθενών, αναδιαρρυθμίζεται για να δημιουργηθεί Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών για παιδιά. Επίσης, παραπλεύρως της εισόδου του Τμήματος στον υφιστάμενο ημιυπαίθριο χώρο, δημιουργούνται δύο νέοι χώροι αναμονής συγγενών — συνοδών των εισερχόμενων ασθενών.

Η συνολική επιφάνεια της προσθήκης καθ’ ύψος της Ψυχιατρικής Νοσηλευτικής Μονάδας είναι 1.102,10 μ2 ενώ η επιφάνεια προσθήκης κατ’ επέκταση του ισογείου του ΤΕΠ είναι 99 μ2.

Β) Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού νια την κάλυψη των αναγκών του νέου έργου, με προϋπολογισμό 721.142,24 ευρώ

Αλλες δράσεις για την ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου:

Α) Ενίσχυση των φορέων υγείας με επικουρικό προσωπικό για την ανταπόκριση στις ανάγκες λόγω της πανδημίας covid-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με προϋπολογισμό 5.114.280 ευρώ από το ΠΕΠ / ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Β) Ανάπτυξη παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας μέσω της ενίσχυσης Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας, με προϋπολογισμό 109.532,33 ευρώ από το ΠΕΠ ΙΕΣΠΑ 2014 – 2020

Γ) Ανάπτυξη υπηρεσιών ολοκληρωμένης κοινοτικής θεραπείας και υπηρεσιών νοσηλείας κατ’ οίκον στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας, με προϋπολογισμό 149.719,24 ευρ’ω από το ΠΕΠ / ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Δ) Προμήθεια εξοπλισμού των δομών του Γ.Ν. Μεσσηνίας με προϋπολογισμό 180.000 ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό της Περιφέρειας.