«Πακιστανικές σημαίες κυμάτιζαν απροκάλυπτα στη Λακωνία»

Ερώτηση Βελόπουλου και απάντηση Θεοδωρικάκου

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σε ανησυχία και προβληματισμό βρίσκονται οι κάτοικοι της Λακωνίας. Αιτία της αναστάτωσής τους έχει αποτελέσει το γεγονός της έπαρσης σημαιών του Πακιστάν σε τρία διαφορετικά σημεία του νομού. Πρόκειται για την κορυφή του βουνού Κουρκούλα, το Παλαιόκαστρο και πάνω από το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στη Μονεμβασιά. Η συγκεκριμένη ανθελληνική ενέργεια έχει δημιουργήσει ανησυχία και προβληματισμό στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, διερωτώμενοι για τις προεκτάσεις αλλά και τα

«μηνύματα» που επιχειρούνται να περαστούν από κάποιους. Η Λακωνία είναι μια περιοχή που η ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής αποτελεί βασική εισοδηματική πολιτική για τον ντόπιο πληθυσμό, γεγονός που έχει προσελκύσει χιλιάδες Πακιστανούς εργάτες γης. Οι εργάτες αυτοί έχουν σταδιακά δημιουργήσει το δικό τους καθεστώς στην περιοχή, μεταλλάσσοντας τις πόλεις (π.χ. Σκάλα) και δημιουργώντας μια ιδιότυπη δική τους οικονομία. Καθημερινά αρκετά ελληνικά μαγαζιά κλείνουν και πακιστανικά ανοίγουν. Έτσι, δεν αποτελεί υπερβολή η παρατήρηση ότι μικρές πακιστανουπόλεις δημιουργούνται εντός των ελληνικών πόλεων. Η Πολιτεία δυστυχώς μπροστά σε όλα αυτά αδιαφορεί και τυρβάζει. Είναι καιρός κάποια στιγμή να αφυπνιστεί και να επιληφθεί του σοβαρού αυτού εθνικού θέματος. Γεγονότα, όπως η έπαρση αλλοεθνών σημαιών εντός ελληνικού εδάφους, αποτελούν ενέργειες κατά του έθνους που επισείουν άμεσα παρέμβαση κρατικών και εισαγγελικών λειτουργών. Η Πολιτεία οφείλει να έχει την οξύνοια να προλαβαίνει δυσάρεστες εθνικές καταστάσεις αλλά και την τόλμη να θέτει όρια σε κάποιους που δε σέβονται τη χώρα που τους φιλοξενεί, με το να νομίζουν ότι αυτή είναι «ξέφραγο αμπέλι» και ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να φροντίσετε και να επιληφθείτε του σοβαρού αυτού εθνικού θέματος που έχει θορυβήσει τους κατοίκους της Λακωνίας για τις περαιτέρω προεκτάσεις του;

2. Προτίθεσθε άμεσα να προβείτε σε ανάθεση εξεταστικής έρευνας μέσω κρατικών και εισαγγελικών λειτουργών, αναφορικά με την αντεθνική ενέργεια έπαρσης σημαιών του Πακιστάν σε τρία διαφορετικά σημεία του νομού Λακωνίας;

3. Για ποιους λόγους αδιαφορείτε για την εθνολογική αλλοίωση που υφίστανται αρκετές πόλεις της χώρας μας με την ανοχή και διαλλακτικότητα που επιδεικνύετε προς τις ορδές μεταναστών νόμιμων και μη που εισβάλλουν στη χώρα μας και που σταδιακά τις μεταλλάσσουν; Προτίθεσθε να κάνετε κάτι σχετικά με αυτό;

Ο ερωτών Βουλευτής ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Απάντηση στην από 13-09-2022 με αριθμό 7353 Ερώτηση του Βουλευτή κ. Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ.

Σε απάντηση του ανωτέρω μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου και σε ό,τι μας αφορά, σας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εντός του κύκλου των αρμοδιοτήτων του, παρακολουθεί και διαχειρίζεται, μέσω των αρμόδιων Υπηρεσιών του, με την απαιτούμενη διακριτικότητα και ευαισθησία, όλα τα ζητήματα που άπτονται της Εθνικής Ασφάλειας, έχοντας ήδη οικοδομήσει το απαιτούμενο πλαίσιο ουσιαστικής και αποτελεσματικής συνεργασίας με τους λοιπούς συναρμόδιους Φορείς και Αρχές.

Επιπλέον, η Ελληνική Αστυνομία, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 4249/ 2014 (Φ.Ε.Κ. Α’ – 73), είναι αρμόδια για την εξασφάλιση της δημόσιας ειρήνης, ευταξίας και απρόσκοπτης κοινωνικής διαβίωσης των πολιτών, την πρόληψη και την καταστολή του εγκλήματος, καθώς και την προστασία του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος στο πλαίσιο της συνταγματικής τάξης, ενώ για την επίτευξή τους αναπτύσσει τόσο προληπτικές, όσο και κατασταλτικές δράσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ/τος 141/ 1991 (Φ.Ε.Κ. Α’ – 58).

Υπογραμμίζεται δε ότι σε κάθε περίπτωση εκδήλωσης έκνομων συμπεριφορών ατόμων ή ομάδων προσώπων που πραγματώνουν την αντικειμενική υπόσταση αξιόποινης πράξης, οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας -ανά την επικράτεια- εκδηλώνουν κάθε επιβαλλόμενη υπηρεσιακή και δικονομική ενέργεια, ενημερώνοντας ταυτόχρονα αρμόδιο λειτουργό της οικείας Εισαγγελικής Αρχής, υπό τις κατευθύνσεις και τις εντολές του οποίου ενεργούν.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στα διαλαμβανόμενα στην εν θέματι Ερώτηση ζητήματα, αναφέρεται ότι από τις αρμόδιες υφιστάμενες Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας (Δ.Α.) Λακωνίας δεν διαπιστώθηκαν ούτε προέκυψαν στοιχεία για ανάρτηση σημαίας της εν λόγω χώρας στις συγκεκριμένες περιοχές του Παλαιοκάστρου και της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής του Δήμου Μονεμβασιάς.

Κατόπιν δε σχετικής διερεύνησης στην ευρύτερη περιοχή αρμοδιότητας της εν λόγω Δ.Α., προέκυψε ότι, την 18-08-2022, έγινε αντιληπτό από κατοίκους της τοπικής κοινότητας Παπαδιανίκων του Δήμου Μονεμβασιάς ότι σε απόκρημνη βραχώδη θέση, στην περιοχή

«Κούτουπας» -που βρίσκεται στον ορεινό όγκο ανατολικά της ανωτέρω κοινότητας- ήταν ανυψωμένη σε βράχο και επί ιστού τοποθετημένη σημαία της χώρας του Πακιστάν, την οποία και αφαίρεσαν οι προαναφερόμενοι. Ωστόσο, το ως άνω περιστατικό ουδέποτε καταγγέλθηκε στην αρμόδια αστυνομική Υπηρεσία [Αστυνομικό Τμήμα (Α.Τ.) Μολάων].

Επιπλέον, στο πλαίσιο της ανωτέρω διερεύνησης, την ως άνω ημερομηνία διαπιστώθηκε ότι είχε αναρτηθεί σημαία της εν λόγω χώρας σε ιδιόκτητη οικία, ευρισκόμενη σε αγρόκτημα εκτός κατοικημένης περιοχής στην ίδια τοπική κοινότητα -όπου διέμεναν επί μισθώσει αλλοδαποί υπήκοοι Πακιστάν-, η οποία υπεστάλη έπειτα από σχετική σύσταση της ιδιοκτήτριας της οικίας στους ενοίκους της.

Σε συνέχεια των προεκτεθέντων, το Α.Τ. Μολάων προέβη σε όλες τις προβλεπόμενες υπηρεσιακές και δικονομικές ενέργειες, με παράλληλη ενημέρωση του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σπάρτης, ενώ το σχετικό προανακριτικό υλικό υπεβλήθη αρμοδίως, την 02-09-2022, στην οικεία Εισαγγελική Αρχή, για τις δικές της -κατά λόγο αρμοδιότητας- περαιτέρω ενέργειες.

Τέλος, επισημαίνεται η συνεχής δραστηριοποίηση των ως άνω Υπηρεσιών προς τον σκοπό της επίτευξης του επιδιωκόμενου περιβάλλοντος ευταξίας και ασφάλειας, της διασφάλισης της νομιμότητας στην περιοχή αρμοδιότητάς τους, καθώς και της πλέον ουσιαστικής και αποτελεσματικής διαχείρισης κάθε ζητήματος αστυνομικής φύσεως.

O ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ