Ομιλία Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο: “Ελάχιστοι από εσάς πιστεύατε πως θα τα καταφέρω”

“Σας ευχαριστώ θερμά για την τιμητική πρόσκληση να εκθέσω στο Ευρωκοινοβούλιο. Είναι σημαντικό και συμβολικό ότι αυτή η ευκαιρία παρέχεται λίγες μόνο μέρες μετά το τέλος μία μεγάλης περιπέτειας με την καθαρή έξοδο της Ελλάδας από 8 έτη μνημονίων.

Την τελευταία φορά που απευθύνθηκα σε εσάς η Ελλάδα ήταν σε μία μεγάλη δίνη. Οι πολιτικές του παρελθόντος σε συνδυασμό με την εμμονή κάποιων θεσμών σε πολιτικές ακραίας δημοσιονομικής προσαρμογής είχαν οδηγήσει τη χώρα σε ασφυξία. Από το 2009 έως το 2010 η Ελλάδα έχασε το ¼ του πλούτου της.

Ξένες επενδύσεις εξανεμίστηκαν οι νέοι επιστήμονες εγκατέλειψαν τη χώρα. Η οικονομική κρίση της Ελλάδας είχε μετατραπεί σε πολιτική κρίση της Ευρώπης. Τότε που μίλησα σε εσάς οι μισοί με επιδοκιμάζατε οι άλλοι μισοί με αποδοκιμάζατε αλλά ελάχιστοι από εσάς πιστεύατε πως θα τα καταφέρω. Και όμως τα καταφέραμε. Είναι μία νίκη πρωτίστως του Ελληνικού λαού. Μέσα από αυτή την περιπέτεια βγαίνουμε πιο δυνατοί καθώς για πρώτη φορά οι θυσίες έπιασαν τόπο, εξυγιάναμε τα δημόσια οικονομικά, ξεφύγαμε από το σπιράλ της ύφεσης.

Προχωρήσαμε με έργα και επενδύσεις και ταυτόχρονα αποδείξαμε πως υπάρχει δρόμος να βγαίνεις από την κρίση χωρίς να διαλύεις τον κοινωνικό ιστό. Στηρίξαμε τους αδύναμους ενώ ταυτόχρονα πετύχαμε και πρωτογενή πλεονάσματα ελέγχοντας την σπατάλη και την φοροδιαφυγή, ενοποιήσαμε τα ταμεία και σήμερα όχι απλώς βγήκαμε από τα μνημόνια αλλά ανακτάμε την κυριαρχία μας. Την περασμένη χρονιά η Ελλάδα επέστρεψε στην ανάπτυξη με τις προβλέψεις για εφέτος να κάνουν λόγο για ρυθμούς 2,5%.

Μειώσαμε την ανεργία πάνω από 7%, στηρίξαμε τα δημόσια νοσοκομεία, μειώσαμε τα οργανικά κενά στην παιδεία. Την ίδια στιγμή παλεύουμε να μετατρέψουμε το brain drain σε brain gain. Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη που διεύρυνε τα δικαιώματα των πολιτών της με τα δικαιώματα σε δεύτερης γενιάς μετανάστες, το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, καταργήσαμε την Σαρία και ολοκληρώνουμε σταδιακά την κατασκευή τζαμιού στην Αθήνα. Την ώρα που άλλες χώρες παραβίαζαν μονομερώς συμβάσεις η οικονομικά χτυπημένη Ελλάδα αντιστάθηκε στο μίσος και τους φράχτες.

Και σε διεθνές επίπεδο έχουμε κάνει σημαντικά βήματα μπροστά με την συνθήκη των Πρεσπών και τις συνομιλίες με την Αλβανία. Μετά από 26 χρόνια καταφέραμε στη βάση της διπλωματίας και του διαλόγου να καταλήξουμε σε μία συμφωνία που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο επίλυσης διαφορών.

Είμαστε αποφασισμένοι να μην επαναλάβουμε τα λάθη που οδήγησαν στην κρίση. Η έξοδος από τα μνημόνια δεν αποτελεί επιστροφή στο παρελθόν αλλά τομή με το παρελθόν. Την προσεχή περίοδος θα συνεχίσουμε την μεταρρυθμιστική προσπάθεια δίνοντας βάση στον εκσυγχρονισμό του κράτους και των δομών του. Θα συνεχίσουμε όμως και την πορεία της δημοσιονομικής ισορροπίας με προτεραιότητα την δίκαιη ανάπτυξη και την προστασία της εργασίας.

Η Ελλάδα και οι Έλληνες απέδειξαν πόσο βαθειά προσηλωμένοι είναι στην Ευρώπη ακόμη και όταν η ίδια η Ευρώπη υποτιμούσε και πλήγωνε τον Ελληνικό λαό.

Ας προσπαθήσουμε όλοι να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας και κυρίως να αποφασίσουμε ποια Ευρώπη θέλουμε,. Το διακύβευα σήμερα είναι υπαρξιακού χαρακτήρα. Η διαχείριση της οικονομικής, προσφυγής και της κρίσης ασφάλειας έχει επιδείξει τεράστια ελλείμματα. Θα ήθελα να προειδοποιήσω πως η αποτυχία της ΕΕ να δώσει δημοκρατικές λύσεις θα έχει συνέπεια τον θρίαμβο του εθνικισμού.

Αδύνατο να φανταστεί κανείς το μέλλον της Ευρώπης χωρίς την Ελλάδα, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Β.Ντομπρόβσκις κατα την παρέμβαση στη συζήτηση που διεξάγεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ υπογράμμισε: «Αποτίω φόρο τιμής στο θάρρος του Τσίπρα και των συνεργατών του για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο με την πΓΔΜ». Αποτελεί παράδειγμα για όλους μας, είπε.

Ο κ. Ντομπρόβσκις ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα πέρασε σε μια νέα σελίδα, η ανεργία μειώθηκε και η ανάκαμψη επετεύχθη χάρη στις προσπάθειες και τις θυσίες των Ελλήνων. «Δεν αποκλείω η ελληνική οικονομία να μας αιφνιδιάσει ευχάριστα», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, τόνισε ότι όλα τα κράτη μέλη πρέπει να έχουν κοινές λύσεις σε πνεύμα αλληλεγγύης.
Στην διάρκεια της οικονομικής κρίσης αντί να γίνει περισσότερο δημοκρατική έγινε περισσότερο έθνοκεντρική και τεχνοκρατική με τις αποφάσεις να λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες. Με σχήματα όπως αυτό της τρόικα να κρατά τα κλειδιά της Ευρώπης κυριαρχίας και να μην λογοδοτούν πουθενά”.