“Οι αυτοαπασχολούμενοι λογιστές δέχονται μια βάναυση επίθεση”

Ανακοίνωση της Ένωσης Φοροτεχνικών Λογιστών Λακωνίας

Συναδέλφισσες/Συνάδελφοι,

Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος των αυτοαπασχολούμενων λογιστών δέχεται μια βάναυση επίθεση δίχως τέλος, η οποία πλήττει όχι μόνο τα επαγγελματικά μας δικαιώματα, αλλά και την ίδια μας τη ζωή.

Ο λογιστής, από επιστήμονας που ασχολείται με τα οικονομικά των επιχειρήσεων και των πολιτών, έχει μετατραπεί σε μηχανισμό παρακολούθησης των πελατών του  και ταυτόχρονα οι αμέτρητες πλατφόρμες υποβαθμίζουν  κάθε μέρα  το επάγγελμα  μας από επιστημονικό ,  σε  καθαρά διεκπεραιωτικό ρόλο  Κ.Ε.Π.

Η έλλειψη προσωπικού στις δημόσιες υπηρεσίες που συναλλασσόμαστε συχνά, η ανύπαρκτη επικοινωνία μεταξύ συστημάτων και η ψηφιακή γραφειοκρατία, που αντί να διευκολύνει τη δουλειά μας την εντατικοποιεί ακόμα περισσότερο είναι μερικά από τα καθημερινά προβλήματα της εργασίας μας.

Το Μydata και το ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ήρθαν να ολοκληρώσουν τον ανελέητο ανταγωνισμό, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την εργασιακή μας καθημερινότητα και φορτώνοντας μας με ευθύνες που δε μας αναλογούν.

Ο Ν.4557 ήρθε σαν το κερασάκι στην τούρτα της «ανάπτυξης» και της «ψηφιοποίησης».  Πέρα  από τον τεράστιο όγκο  δουλειάς που μας φορτώνει , τα πρόστιμα και  οι συνέπειες που προβλέπονται , είναι όχι απλά δυσβάστακτα αλλά καταστροφικά.

Τα μέτρα που λαμβάνονται από την εκάστοτε κυβέρνηση θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στη συγκέντρωση του κλάδου στις μεγάλες εταιρείες, μιας ακόμα και οι εταιρείες software έχουν μπει για τα καλά στο παιχνίδι του ανταγωνισμού ως προς το επάγγελμά μας παρέχοντας λογιστικές υπηρεσίες, αφανίζοντας εκατοντάδες γραφεία συναδέλφων.

Η απεμπλοκή των Λογιστών ως προς τις ευθύνες του ν 4557/2018. Και η ανάκληση των εντολών ελέγχου που έχουν εκδοθεί για λογιστές, η Αποστολή στην ΑΑΔΕ μόνο των εσόδων  Mydata, η καθιέρωση δυνατότητας ασθένειας του λογιστή, συμπεριλαμβανόμενης της εγκυμοσύνης, με παράταση προθεσμιών για τους πελάτες που τον έχουν εξουσιοδοτήσει, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει  αφού η πρόσφατη νομοθέτηση είναι ουσιαστικά ανεφάρμοστη, η  καθιέρωση του μήνα Αύγουστου σαν μήνα αδείας των λογιστών χωρίς καταληκτικές ημερομηνίες, η  παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως 30/9/2023 , καθώς και όλων των υποχρεώσεων που συνδέονται με αυτές είναι μερικά μόνο από τα δίκαια αιτήματα μας .

Η Ένωση Φοροτεχνικών Λογιστών Λακωνίας, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου εκφράζει τη στήριξή  της στην κινητοποίηση/ συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που συμμετέχει η Ε.Φ.Ε.Ε.Α στις 07/07/2023 στην Πλατεία Συντάγματος  και ώρα 13.00 και στη συνέχεια στην παράσταση διαμαρτυρίας στο  Υπουργείο Οικονομικών (Καραγεώργη Σερβίας  10), και καλεί όσα μέλη της μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτή.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος                                                                                    Ο. Γ. Γραμματέας

Παπαγιαννοπούλου Χ.  Παναγιώτα                                 Μουγιακάκος Α. Βασίλειος