Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος για το Κίνημα Αλλαγής: “Το παλιό πεθαίνει, έρχεται το νέο”

Στον αέρα του FLY μίλησε σήμερα ο βουλευτής Λακωνίας, κύριος Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο οποίος αναφέρθηκε στον αέρα ανανέωσης που φέρνει το Κίνημα Αλλαγής, καθώς και την απόφαση του εν λόγω πολιτικού φορέα να στηριχτούν νέοι άνθρωποι. Μάλιστα, ο κύριος Γρηγοράκος δεν παρέλειψε να επιτεθεί στο ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική που ακολουθεί και σχολίασε τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, υπογραμμίζοντας ότι όλα λύνονται με διπλωματία και όχι με … νταηλίκια.

Για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα και τον ρόλο του Κινήματος Αλλαγής

Όπως έλεγε ο Αντόνιο Γκράμσι, “ο παλαιός κόσμος πεθαίνει και ο νέος πασχίζει να γεννηθεί”. Το πολιτικό σύστημα οφείλει να αλλάξει για να είναι ικανοποιημένοι όλοι οι πολίτες της χώρας. Είμαι της άποψης ότι πρέπει να υπάρχει εναλλαγή στην εξουσία και στις κυβερνήσεις αλλά όχι κατασυκοφαντώντας τους πολιτικούς αντιπάλους.
Επειδή είναι ιστορική αναγκαιότητα, το Κίνημα Αλλαγής προσπαθεί να ξαναδημιουργήσει τον χώρο της κεντροαριστεράς, που πάει να τον αντικαταστήσει μια παράταξη η οποία δεν έχει καμία σχέση με εμάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια “σέχτα” της αριστεράς της οποίας της δόθηκε η ευκαιρία, μετά από λάθη του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα, να πάρει την εξουσία. Και σε αυτά τα λάθη συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου, γιατί δεν μπόρεσα να εφαρμόσω τις προτάσεις μου όσο θα ήθελα. Πιστεύω όμως ότι αυτοί που κυβερνούν σήμερα δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική πραγματικότητα και πάνω απ’ όλα δεν αγαπάνε την πατρίδα. Ό,τι πιο παλιό υπάρχει στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή εκφράζεται μέσα από το ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα από ένα πολύ βαθύ, διεφθαρμένο ΠΑΣΟΚ. Αυτό το ΠΑΣΟΚ που εμείς δεν το θέλουμε, είναι στο ΣΥΡΙΖΑ.

Για την επιθυμία για διάλογο με το Κίνημα Αλλαγής από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ 

Τώρα το θυμήθηκαν; Δεν είμαστε οι κλέφτες; Δεν είμαστε οι απατεώνες; Δεν είμαστε -όπως μας είχε αποκαλέσει ο Σκουρλέτης- “οι βρωμεροί”, “οι σηπτικοί”; Τώρα που έχασαν τα πάντα θέλουν διάλογο; Τώρα που δημιούργησαν στην Ελλάδα μια φτωχοποιημένη κοινωνία; Αυτό που ήθελαν να κάνουν στη Ρωσία του 1917, το κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2017. Ας θυμηθεί ο κ. Τζανακόπουλος τι έλεγαν το 2012 και το 2015 ο κ. Τσίπρας και ο κ. Παππάς. Μας έχουν περάσει από χίλια κύματα, μας έχουν βρίσει, μας έχουν πετάξει λεμόνια και τώρα θυμήθηκαν ότι πρέπει να έρθουν σε διάλογο μαζί μας; Όταν μιλούσαμε εμείς για προοδευτικές δυνάμεις με το Βενιζέλο το 2012 και λέγαμε “ελάτε μαζί να κυβερνήσουμε τη χώρα με τα αδιέξοδα της, όπως έγινε στην Κύπρο, στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία”, που ήταν; Οι χώρες αυτές πήγαν μπροστά και διπλασίασαν το ΑΕΠ διότι υπήρχε μια πατριωτική πολιτική, υπήρχε μια δύναμη συνοχής και ενότητας, η οποία πέρασε σε όλα τα στρώματα των κοινωνιών τους. Στην Ελλάδα όμως έγινε Πρωθυπουργός ο Τσίπρας με την παρέα του, που τοποθέτησε στη θέση της Πρόεδρου της Βουλής μια κυρία η οποία είχε καταργήσει το Σύνταγμα, τους νόμους, τους θεσμούς και χρέωσαν τη χώρα 200 δις.

Για την ανάγκη συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων του τόπου μετεκλογικά

Λυπάμαι πολύ. Το πολιτικό σύστημα οφείλει να τα βρει μετά από τις εκλογές. Τώρα, σε αυτή τη φάση, δεν μπορεί να τα βρει. Δε γίνεται να μιλά ο κ. Τζανακόπουλος για προοδευτικές δυνάμεις, την ίδια στιγμή που έχει κατασυκοφαντήσει όλους του πολιτικούς χώρους που είναι απέναντι του. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει στο γνήσιο χώρο της Αριστεράς. Θεωρώ ότι αριστερός είναι αυτός που αγαπάει την πατρίδα, αυτός που βάζει την πλάτη για το καλύτερο του ελληνικού λαού, για τα παιδιά του, για την κοινωνία, για το πολιτικό σύστημα, για το Σύνταγμα, που στηρίζει τη δικαιοσύνη και τους υπόλοιπους θεσμούς. Δεν είναι Αριστερός πολίτης αυτός που παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη, στον ΑΣΕΠ και στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Δεν είναι Αριστερός πολίτης αυτός που σκέφτεται ότι δεν έχει καταλάβει ακόμα την εξουσία, όπως η κα Μπαζιάνα και ο κ. Πολάκης. Δεν είναι Αριστερός αυτός που διώκει τους αντιπάλους επειδή έχουν διαφορετικό λόγο και άποψη. Αυτός είναι ένας αυταρχικός πολίτης. Είναι πραγματικά οδυνηρό και φασιστικό να πουν στον Ευάγγελο Βενιζέλο, όταν πήγε στη Βουλή να καταθέσει για τη Novartis, ότι δε τους ενδιαφέρει τι έχει κάνει, τους ενδιαφέρει ότι τον έχουν απέναντι τους και τον στέλνουν στο ειδικό δικαστήριο.

Για τη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε ένα μνημόνιο το οποίο έχει τελειώσει κι εκείνοι υπέγραψαν ένα τρίτο μνημόνιο, που είναι καθαρά δικό τους και λέγεται “Τσίπρα – Βαρουφάκη – ΣΥΡΙΖΑ”. Τότε, ευτυχώς, εμείς το στηρίξαμε, για να μην πάει η Ελλάδα στα βράχια. Ο κ. Τσίπρας έχει υπογράψει κι ένα άλλο μνημόνιο μέχρι το 2022, χωρίς χρήματα. Στην προσπάθεια του να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό για άλλη μια φορά, θα πάει σε εκλογές τον Οκτώβριο, για να μην φανεί το μνημόνιο που έχει υπογράψει και το οποίο προϋποθέτει μείωση μισθών και συντάξεων. Θα μας “πουλήσει” το γνωστό παραμύθι αλλά ο ελληνικός λαός δεν πιστεύω να είναι λωτοφάγος πια.

Για τη συμβολή του Κινήματος Αλλαγής στην ανασύνθεση της χώρας

Το Κίνημα Αλλαγής επενδύει στο καινούριο και το διαφορετικό, που θα ικανοποιεί τις προσωπικές επιδιώξεις και φιλοδοξίες του κάθε Έλληνα. Πρέπει να θεμελιώσουμε έναν νέο φορέα, που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές ανάγκες και απαιτήσεις του τόπου. Πρέπει να δώσουμε όμως διακριτά μηνύματα, να πούμε την αλήθεια, αναζητώντας νέους δρόμους, χωρίς μονομέρειες και αυταρέσκειες, συνυπάρχοντας όμως και με το παλαιό. Γιατί και το παλαιό έχει να διδάξει από την εμπειρία του. Ως τομεάρχης Παιδείας από την πλευρά της κοινοβουλευτικής ομάδας, θα συνεχίσω να παλεύω για την Παιδεία, την οποία ο κ. Γιαβρόγλου τη διέλυσε ιδεοληπτικά. Δεν υπάρχει αριστεία, υπάρχει μόνο ισοπέδωση. Τα κάνουν όλα για χάρη ψηφοθηρίας. Ο λόγος που πρέπει να εκφράσει το Κίνημα Αλλαγής θα εδράζεται στα σημερινά προβλήματα της χώρας. Πρέπει να μιλήσει με την κοινωνία, πρέπει να αναδείξει διαφορετικές προσεγγίσεις, να ακούει τους πολιτικούς της αντιπάλους και να κάνει εποικοδομητική αντιπολίτευση. Πρέπει να συμφωνήσουμε για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και για την κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ποινικής ευθύνης υπουργών και υφυπουργών. Πρέπει να τοποθετηθούμε με σαφήνεια απέναντι στον εθνολαϊκισμο και τον ακραίο συντηρητισμό και να αφήσουμε πίσω μας όλα εκείνα τα στοιχεία που έφερναν εμπόδια στη μεταρρύθμιση της χώρας. Χρειαζόμαστε μια σύγχρονη μεταρρυθμιστική πρόταση για το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας και την οικονομίας. Εμείς έχουμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, θα ξεπεράσουμε τη θλιβερότητα του δικομματισμού. Θα είμαστε μια κυρίαρχη πολιτική δύναμη που θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις επόμενες εκλογές.

Για το ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών το φθινόπωρο του 2018

Θα τα κάνουν όλα στον βωμό παραμονής στην εξουσία. Αν και δεν τους θέλει κανείς πια. Στη Λακωνία δεν ακούω κανέναν να τους υποστηρίζει. Οι ίδιοι ξαναγυρίζουν τον κόσμο στην σκανδαλολογία,στην προσπάθεια να σταματήσουν την βύθισή τους. Πέταξαν λάσπη σε δέκα πολιτικά πρόσωπα από αντίπαλα κόμματα και τώρα κλείνουν την εξεταστική επιτροπή διότι δεν βρήκαν τίποτα. Βέβαια, με τον τρόπο αυτό μένει η ρετσινιά που θα θυμίζει στο εκλογικό ακροατήριο την περίπτωση Τσοχατζόπουλου, που τότε το ΠΑΣΟΚ ήταν πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις και μέσα σε μια εβδομάδα βρέθηκε τρίτο στη Βουλή. Γι’ αυτό, το πολιτικό σύστημα της χώρας πρέπει να προσέξει γιατί όταν μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξέρουμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια κατεξοχήν συστημική πολιτική δύναμη.

Για το βαρύ κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας

Η κυβέρνηση έκανε λάθη. Είναι άπειρη. Δεν μπορεί να λέει “Σουλτάνο” τον Ερντογάν, ούτε να προκαλεί ο Καμμένος από διάφορα νησιά του Αιγαίου χωρίς αρνητικές επιπτώσεις. Η διαχείριση των εντάσεων με την Τουρκία πρέπει να γίνει μέσω της διπλωματικής οδού. Αλίμονο μας αν αναλαμβάνουν να διαχειριστούν την πολιτική κατάσταση και να λύσουν τα θέματα της χώρας οι στρατιωτικοί ή κάποιοι άνθρωποι σαν τον Καμμένο, που δεν έχει καθόλου μυαλό. Σε αυτό το θέμα, η ευθύνη του πρωθυπουργού είναι τεράστια που πράττει πάντα με το βλέμμα στραμμένο στο εκλογικό του ακροατήριο. Η ατυχία της χώρας μας είναι ότι κυβερνάται από δύο λαϊκίστικα κόμματα. Προσωπικά, δεν αναζητώ τη δικαίωση των προηγούμενων πράξεων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της συγκυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ. Με ενδιαφέρει στον τόπο μας να μπουν μπροστά οι μεγάλες πολιτικές αξίες και τα μεγάλα πολιτικά κεφάλαια, τα οποία βρίσκονται εκτός των τειχών.