Ο Ευρώτας μας χρειάζεται φωνάζουν οι μαθητές του Δημοτικού σχολείου Μαγούλας

Αυτοψία στον ποταμό Ευρώτα - Απογοήτευση και λύπη

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου επισκέφτηκε το σχολείο μας ο ιχθυολόγος του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. κ. Βαρδάκας Λεωνίδας. Μας μίλησε για τη δουλειά που κάνει εκείνος και η ομάδα του ελέγχοντας την ποιότητα του νερού στους ποταμούς μέσα από τα ψάρια που ζουν σε αυτούς.

Μάθαμε ότι ο ποταμός Ευρώτας φιλοξενεί τρία σπάνια και μοναδικά είδη: την Καιαδική Μενίδα, τη Χρυσή Μενίδα και τον Λακωνικό Πελασγό. Όμως στις τελευταίες δειγματοληψίες διαπιστώθηκε κάτι πολύ ανησυχητικό: σε ένα συγκεκριμένο σημείο του ποταμού δεν υπήρχε ούτε ένα από αυτά τα είδη.


Την επόμενη μέρα πήγαμε με την τάξη μας σε αυτό το σημείο. Αυτό που αντικρίσαμε μας γέμισε λύπη, απογοήτευση, άγχος για το μέλλον του ποταμού αλλά και θυμό. Το τοπίο ήταν βρόμικο. Αντί για ψάρια, βρήκαμε σκουπίδια. Καταγράψαμε συσκευασίες από φάρμακα και λιπάσματα, πακέτα τσιγάρων, σακούλες, πλαστικά, παλιά ρούχα, παπούτσια, ακουστικά, ακόμα και μια λεκάνη τουαλέτας! Εκτός από τα σκουπίδια, μεγάλο πρόβλημα φαίνεται να προκαλούν και τα αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία πολλές φορές γίνονται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επιστημονικές μελέτες και το οικοσύστημα του ποταμού. Επιπλέον τα απόβλητα των εργοστασίων καταλήγουν στο ποτάμι απειλώντας τη χλωρίδα και την πανίδα του.


Αφού συζητήσαμε στην τάξη, προτείνουμε να μπουν πρόστιμα στους παραβάτες που ρυπαίνουν το ποτάμι, να σταματήσουμε να πετάμε σκουπίδια ,να κάνουμε ανακύκλωση και να τοποθετηθούν πινακίδες που να ενημερώνουν για τη σημασία του ποταμού και για τις απαγορεύσεις.


Ο Ευρώτας δεν είναι απλά ένα ποτάμι. Είναι σημείο ζωής για όλο τον τόπο μας. Φιλοξενεί σπάνια είδη και είναι κομμάτι της ιστορικής και φυσικής μας κληρονομιάς. Εμείς, σαν μαθητές, μπορεί να μην έχουμε εξουσία, έχουμε όμως φωνή και την υψώνουμε. Γιατί ο Ευρώτας μας χρειάζεται όλους. Τώρα. Όχι αύριο.

Οι μαθητές –τριες των Γ και Δ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Μαγούλας