Με το ν. 5194/2025, η Κυβέρνηση θεσμοθέτησε τη σύσταση του ΝΠΔΔ «Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος».
Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της διατροφής στη διατήρηση της υγείας, τη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος, την πρόληψη ασθενειών, την ευεξία και την ψυχική υγεία, η θεσμοθέτησή του είναι κομβικής σημασίας.
Σε μια εποχή που οι διατροφικές διαταραχές, όπως η βουλιμία αφενός και η νευρική ανορεξία αφετέρου, ταλαιπωρούν πολλά άτομα και μάλιστα μικρών ηλικιών, το κύρος των εν λόγω επαγγελματιών αναβαθμίζεται, ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημά τους και αποδεικνύεται η εκτίμηση της Κυβέρνησης προς την επιστημονική συνεισφορά τους.
Για πρώτη φορά, καλύπτεται ένα θεσμικό κενό δεκαετιών, μπαίνει τάξη σ’ ένα επάγγελμα το οποίο μέχρι σήμερα λειτουργούσε άναρχα και δίνεται σ’ έναν επιστημονικό κλάδο, κρίσιμο για τη Δημόσια Υγεία, νομική υπόσταση.
Εξάλλου η Κυβέρνηση μέσω της στρατηγικής του Υπουργείου Υγείας, είναι σαφές πως επενδύει στην πρόληψη. Στο πλαίσιο των προληπτικών προγραμμάτων υγείας που αναπτύσσονται εδώ και 2 περίπου χρόνια, το Υπουργείο δείχνει σταθερά, πως το ζήτημα είναι ψηλά στις προτεραιότητές του.
Τα στοιχεία είναι αρκούντως ανησυχητικά και απαιτούν να εγκύψουμε.
Κατά την επεξεργασία του σχεδίου νόμου στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, στο στάδιο ακρόασης φορέων, ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Πανελλήνιου Συλλόγου Στήριξης Ατόμων με Παχυσαρκία, μας είπε ότι 7 στους 10 Έλληνες ζουν με μη υγιές βάρος, ζουν με υπέρβαρο είτε με παχυσαρκία.
Το 30% του ελληνικού πληθυσμού που ζει με παχυσαρκία, αποτελεί μια ωρολογιακή δημοσιονομική βόμβα στα θεμέλια του ΕΣΥ, καθώς είναι μια χρόνια υποτροπιάζουσα, εξελισσόμενη νόσος, η οποία επιφέρει πλήθος προβλημάτων υγείας.
Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που αναδείχθηκε από την ακρόαση των φορέων είναι, ότι οι ανισότητες και η φτώχεια συνδέονται με την παχυσαρκία και όχι μόνο. Χαρακτηριστικά, σε μελέτη που εκπονήθηκε το 2022, φάνηκε η διαφορά σε δύο αστικές περιοχές της πρωτεύουσας με διαφορετικό εισοδηματικό και μορφωτικό επίπεδο: Στο Κερατσίνι το ποσοστό παχυσαρκίας των παιδιών είναι περίπου στο 20%, ενώ στο Χαλάνδρι είναι στο 2%. Επίσης προέκυψε μεγαλύτερος επιπολασμός στις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές.