Νίκη Βακαλόπουλου | Οι Δημοτικές Ενότητες που άλλαξαν χέρια

Πώς ο νέος δήμαρχος Σπάρτης έκανε την ανατροπή σε σχέση με τα ποσοστά του πρώτου γύρου

Ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών σήμανε πολυάριθμες ανατροπές σε πανελλαδικό επίπεδο, κάτι που αποτυπώθηκε και στη «μάχη» για το δήμο Σπάρτης.

Ντία Τζανετέα και Μιχάλης Βακαλόπουλος έλυσαν χθες οριστικά τις «εκλογικές» διαφορές τους, με τον γνωστό φαρμακοποιό να κόβει πρώτος το νήμα, ανατρέποντας το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, στον οποίο ο συνδυασμός «Σπάρτη Νέα Πορεία» κατέγραψε ποσοστό 33,51%, ενώ η παράταξη «Σπάρτη Μαζί» 30,26%.

Η διαφορά σε απόλυτους αριθμούς ψήφων ήταν 615, καθώς η ομάδα της Ντίας Τζανετέα συγκέντρωσε 6.336 ψήφους, ενώ αυτή του Μιχάλη Βακαλόπουλου 5.721.

Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο γύρο η Ντία Τζανετέα κατάφερε να πάρει την πρωτιά σε 4 από τις 7 Δημοτικές Ενότητες (Θεραπνών, Μυστρά, Σπαρτιατών και Φάριδος), ο Βαγγέλης Βαλιώτης στις 2 (Οινούντος και Πελλάνας) και ο Μιχάλης Βακαλόπουλος στη 1 (Καρυές).

Ωστόσο, το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου έμελλε να ανατραπεί, καθώς η Ντία Τζανετέα «πήρε» μόνο τη Δ.Ε. Φάριδος με ποσοστό 50,40% και 998 ψήφους έναντι 49,60% του Μιχάλη Βακαλόπουλου, ο οποίος προτιμήθηκε από 982 άτομα. Στις υπόλοιπες 6 Δ.Ε. Ενότητες (Θεραπνές, Οινούντος, Σπαρτιατών, Καρυών, Μυστρά και Πελλάνας), ο νέος δήμαρχος Σπάρτης αναδείχθηκε πρώτος, κάνοντας τη ζυγαριά να γύρει προς το μέρος του συνδυασμού του, ο οποίος από 1η Ιανουαρίου θα είναι κι επίσημα η νέα δημοτική αρχή Σπαρτιατών.

Για την ιστορία, ο Μιχάλης Βακαλόπουλος έλαβε 7.997 ψήφους, η Ντία Τζανετέα 6.726, 280 ήταν τα λευκά και 404 τα άκυρα.