Παρουσιάστηκε το Νέο Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο «στολίδι» της Λακωνίας

Παρουσιάστηκε, χθες, διαδικτυακά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το Νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί το 2025 και θα φέρει την υπογραφή του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα, Ρένζο Πιάνο. Ο FLY παρακολούθησε την εκδήλωση και σήμερα σας μεταφέρει τα κυριότερα σημεία.

Ένα Νοσοκομείο κόσμημα 
Το νέο Νοσοκομείο της λακωνικής πρωτεύουσας θα είναι ένα από τα καλύτερα του δυτικού κόσμου, καθώς θα στεγαστεί σε ένα άρτια εξοπλισμένο πράσινο κτήριο με πιστοποίηση leed. Όπως αποκάλυψαν ο πρόεδρος, κύριος Ανδρέας Δρακόπουλος, και τα στελέχη του ΙΣΝ, το νοσοκομείο θα διαθέτει:

*164 κλινικές θέσεις, για τις οποίες μάλιστα γίνεται προσπάθεια να αυξηθούν κατά 10

*Αποκλειστικά Μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια

*8 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)

*12 κλίνες με δυνατότητα μετατροπής τους σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ)

Πρότυπο ψηφιακής λειτουργίας 
Το Νέο Νοσοκομείο θα διαθέτει μεγαλύτερο εμβαδόν από το ήδη υπάρχον, καθώς υπάρχει μέριμνα όχι μόνο για τους ασθενείς, αλλά και για την παροχή υπηρεσιών στο προσωπικό. Να τονιστεί ότι η λειτουργία του θα βασιστεί σε ένα πλήρως ψηφιοποιημένο περιβάλλον εργασίας (προσαρμοσμένο στο παγκόσμιο παράδειγμα ψηφιοποίησης) και αναμένεται να παραδοθεί στο επίπεδο 3, με στόχο σε λίγα χρόνια να φτάσει στο κορυφαίο επίπεδο ψηφιοποίησης, κάτι που θα οδηγήσει σε λειτουργία χωρίς τη χρήση χαρτιού, με ο,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την αύξηση της ποιότητας των υπηρεσιών, αλλά και τη μείωση του κόστους της ιατρικής πράξης.

Η αύξηση του προϋπολογισμού 
Ο διοικητικός διευθυντής του ΙΣΝ, Πάνος Παπούλιας, αποκάλυψε ότι έχει ολοκληρωθεί η επανεξέταση του κλινικού προγράμματος, με το Ίδρυμα να έχει ήδη καταθέσει επίσημα στην κυβέρνηση πρόταση αύξησης του προϋπολογισμού του έργου κατά 5,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ρόλος της φύσης και του φωτός 
Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν τα αρχιτεκτονικά σχέδια και τα σχετικά φωτορεαλιστικά, στα οποία είναι εμφανής ο προσανατολισμός για την εξασφάλιση της συνεισφοράς της φύσης στη θεραπεία των ασθενών και του φυσικού φωτισμού σε όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους, ακόμη και στα χειρουργεία.

Το καθεστώς διοίκησης 
Σημαντικές ήταν οι απαντήσεις που δόθηκαν και για το καθεστώς διοίκησης του νοσοκομείου. Συγκεκριμένα, ξεκαθαρίστηκε ότι θα πρόκειται για ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, κάτι όμως που δεν σημαίνει ότι θα αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις όσων υπηρετούν στο Νοσοκομείο, το οποίο θα παραμείνει δημόσιο. Διευκρινίστηκε δε ότι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος δεν θα συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο. Αντιθέτως, θα παραδώσει το νοσοκομείο στο ελληνικό δημόσιο και στην κοινωνία, συντεταγμένο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Τι μέλλει γενέσθαι με τη στελέχωση του προσωπικού 
Ιδιαίτερα κρίσιμες ήταν οι πληροφορίες που προέκυψαν σχετικά με το προσωπικό του Νοσοκομείου. Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, ανάμεσα στα συμφωνηθέντα μεταξύ ΙΣΝ και κυβέρνησης είναι η υποχρέωση του αρμόδιου υπουργείου να προχωρήσει σε περαιτέρω στελέχωση και προσλήψεις προσωπικού για το Νοσοκομείο Σπάρτης. Έγινε σαφές, λοιπόν, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του έργου ήταν εξαρχής η προκήρυξη και κάλυψη όλων των απαιτούμενων θέσεων, ώστε να λειτουργήσουν άρτια όλα τα τμήματα του νέου Νοσοκομείου.

Το παρασκήνιο για την αρνητική απάντηση της Νοσηλευτικής 
Όπως ήταν αναμενόμενο, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έδωσε τη δική του οπτική σε ο,τι αφορά στην άρνηση της Νοσηλευτικής Σχολής να επιστρέψει στη Σπάρτη. Ειδικότερα, όπως υπογράμμισε ο κύριος Δρακόπουλος, το ΙΣΝ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις βέλτιστες πρακτικές νοσηλείας, καθώς και στα εκπαιδευτικά προγράμματα, και στο πλαίσιο της ευρύτερης φιλοσοφίας του περί των συνεργείων, κατέθεσε πρόταση προς το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με βασικό σημείο τη μεταφορά της Νοσηλευτικής στη Σπάρτη και την κάλυψη των επιπλέον εξόδων που θα προέκυπταν σε ένα τέτοιο σενάριο. Ο διοικητικός διευθυντής του ΙΣΝ, κύριος Παπούλιας αποκάλυψε ότι ενώ τα επιχειρήματα του Ιδρύματος ήταν καθαρά ιατρικά, από την πλευρά του Πανεπιστημίου δεν ακούστηκαν ιατρικά αντεπιχειρήματα. Μάλιστα, η άρνηση είχε και αγενή χαρακτήρα, όπως επεσήμανε ο κύριος Δρακόπουλος. Σε κάθε περίπτωση, το ΙΣΝ υπογράμμισε ότι το θέμα προς το παρόν έχει κλείσει και θα το συζητήσει εκ νέου μόνο αν προκύψει κάτι από την πλευρά του Πανεπιστημίου, ενώ η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί σχετικά και διαθέτει την επίσημη αλληλογραφία όλων των πλευρών. «Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θεωρεί σεβαστή την άρνηση της Σχολής, δεν επιβάλλει, αλλά προτείνει με γνώμονα το καλύτερο για την κοινωνία» ανάφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΙΣΝ.

Τέλος, στο πλαίσιο μερικών ακόμη ερωτήσεων που προέκυψαν από τους συμμετέχοντες, σταχυολογήθηκαν τα εξής σημεία:

*Δεν υπάρχει ενεργή συζήτηση για κάποιου είδους στήριξη στο τμήμα φυσικοθεραπείας

*Αν απαιτηθεί, η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που πρέπει για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου και τη βέλτιστη διασύνδεση του Νοσοκομείου με τη Σπάρτη

*Θα γίνει προσπάθεια για την εγκατάσταση του πλέον προηγμένου και σύγχρονου εξοπλισμού

*Η Νοσηλευτική Μονάδα Μολάων είναι και θα παραμείνει λειτουργικό κομμάτι του νοσοκομείου Σπάρτης