Νέες δράσεις από το κέντρο πρόληψης «Δίαυλος»

Όσα πραγματοποιήθηκαν τους μήνες Νοέμβριο - Δεκέμβριο

Πρόγραμμα Πρόληψης της Επιθετικότητας και του Σχολικού Εκφοβισμού στο Δημοτικό Σχολείο Αμυκλών Δήμου Σπάρτης.

Στο Δημοτικό Σχολείο Αμυκλών πραγματοποιήθηκαν 6συναντήσεις 2 διδακτικών ωρών η καθεμιά. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε δια ζώσης στο χώρο του σχολείου στους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης τις εξής ημερομηνίες 5,12,19 Οκτωβρίου& 2,8,9 Νοεμβρίου 2023.

Οι μαθητές μέσα από βιωματικές δραστηριότητες ενημερώθηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν για τα εξής:

• Για την αξία της ομάδας και της συνεργασίας.

• Αναγνώρισαν την σπουδαιότητα του καθενός μέσα σε μια ομάδα και του δικαιώματος του να ανήκει σ΄ αυτήν με ότι διαθέτει ως άνθρωπος.

• Διερεύνησαν τους παράγοντες που ευνοούν την επιθετικότητα μέσα στο σχολείο καθώς και το πώς μπορούν να την αντιμετωπίσουν.

• Αναγνώρισαν το εύρος των συναισθημάτων που μπορούν να νιώσουν.

• Αποδοχή των ευχάριστων, αλλά και των δυσάρεστων συναισθημάτων.

• Κατάλαβαν πως βιώνουν το θυμό τους και πως αντιδρούν όταν θυμώνουν.

• Αντάλλαξαν ιδέες για υγιείς τρόπους έκφρασης του θυμού.

Το Πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε με συντονίστρια την κα Νίκη Φανού, Κοινωνιολόγο, Επιστημονικό στέλεχος ΕΣΠΑ της πράξης με τίτλο «ΔΙΚΤΥΟ ΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ» ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Υποέργο 3 «Πρόγραμμα υπηρεσιών Πρόληψης» με κωδικό ΟΠΣ 5043329.

Βραχεία παρέμβαση στους μαθητές του 6ουΝηπιαγωγείου Σπάρτης

Το Κέντρο Πρόληψης Ν. Λακωνίας “Δίαυλος” σε συνεργασία με την Νηπιαγωγό του 6ου Νηπιαγωγείου Σπάρτης κ. Βασιλεία Σαμαρά, πραγματοποίησε σήμερα Τρίτη 05 του Δεκέμβρη, βιωματική παρέμβαση στη θεματική της Φιλίας με συντονίστρια την κ. Γκουντούνα Ασπασία – Κοινωνική Λειτουργό του Κέντρου.

Μέσα από την ιστορία του Γελαστού Αραχνούλη και της Ζωηρούλας Πασχαλίτσας, τα νήπια συνδέθηκαν με την έννοια της φιλίας και δημιούργησαν τον ιστό της προσφοράς της ομάδας.

Παρέμβαση Δικτύωσης και Ευαισθητοποίησης του Κέντρου Πρόληψης με την Διεύθυνση Αστυνομίας Λακωνίας

Έπειτα από τη σύναψη του «Πρωτοκόλλου Συνεργασίας», μεταξύ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.), την παράταση αυτού έως την 20/05/2025 και στο πλαίσιο εφαρμογής κοινών δράσεων στις οποίες περιλαμβάνεται η συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας με τα τοπικά Κέντρα Πρόληψης, πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης στα στελέχη του Σώματος. Οι εκπαιδεύσεις υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με τη Δ/νση Αστυνομίας Λακωνίας, στο χώρο συνεδριάσεων του Κέντρου Πρόληψης «Δίαυλος» στις 20 και 28 Νοεμβρίου 2023 και ώρες 8:00-15:00. Οι θεματικές που αναπτύχθηκαν ήταν:

i) Ζητήματα σχετικά με χρήση ουσιών (νόμιμων και παράνομων).

ii) Νεανική παραβατικότητα (εκφοβισμός, χρήση ουσιών και άλλη συναφή παραβατικότητα).

iii) Ενδοοικογενειακή βία/ Κακοποίηση.

iv) Ευαισθητοποίηση σε ζητήματα ψυχικής υγείας.

Συντονίστριες των εν λόγω δράσεων ήταν τα Επιστημονικά Στελέχη Ιωάννα Παπαδοπούλου – Ψυχολόγος MSc, η Νίκη Φανού – Κοινωνιολόγος και η Επιστημονικά Υπεύθυνη Κατερίνα Καργάκου -Κοινωνική Λειτουργός MSc, PhD.

Το Κέντρο Πρόληψης «Δίαυλος» θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά τη Διεύθυνση Αστυνομίας Λακωνίας για την άψογη συνεργασία και την εμπιστοσύνη που έδειξαν.

Ομιλία σε συνεργασία με το 1ο Δημοτικό Σκάλας με θέμα «Σχολικός Εκφοβισμός»

Ο σχολικός εκφοβισμός αναφέρεται στην επανειλημμένη, απρόκλητη, αρνητική συμπεριφορά ενός ή ομάδα παιδιών προς ένα άλλο παιδί ή αριθμό παιδιών στο πλαίσιο του σχολείου. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως λεκτικά, σωματικά, ψυχολογικά, ηλεκτρονικά ή απομονώνοντας τα θύματα. Οι διαστάσεις του σχολικού εκφοβισμού στην Ελλάδα παραμένουν παρόμοιες με άλλα μέρη του κόσμου, ενώ πέραν των ατομικών παραγόντων, υπάρχουν διάφοροι κοινωνικοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στο φαινόμενο αυτό, όπως οι κοινωνικές διαφορές, οι οικονομικές συνθήκες, η πίεση από τα μέσα ενημέρωσης και άλλοι.

Διάφοροι φορείς προσπαθούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ενημερωτικών εκστρατειών και προαγωγής της επίγνωσης. Ωστόσο, παραμένει σημαντικό να δίνεται έμφαση στην εκπαίδευση των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων για την αναγνώριση και την αντιμετώπιση του εκφοβισμού, καθώς και στη δημιουργία ασφαλών και υποστηρικτικών σχολικών περιβαλλόντων.

Δεδομένου του κρίσιμου ρόλου των γονέων και των εκπαιδευτικών στην αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού, κατόπιν πρόσκλησης του συλλόγου διδασκόντων του 1ου Δημοτικού Σκάλας και της αρωγής του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, πραγματοποιήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2023 εκδήλωση-ομιλία με θέμα “Σχολικός Εκφοβισμός ” στο Πνευματικό Κέντρο Σκάλας. Εισηγήτρια της ομιλίας ήταν η Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Καργάκου Κατερίνα – Κοινωνική Λειτουργός MSc, PhD.

Παρέμβαση στα νήπια του 9ου Νηπιαγωγείου Σπάρτης με θέμα τη «Φιλία».

Είναι κοινώς παραδεκτό ότι το σχολείο αποτελεί βασικό πυλώνα διαμόρφωσης και προώθησης υγιών και ισότιμων σχέσεων ανάμεσα στα παιδιά. Καθώς τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο, το εκπαιδευτικό σύστημα όλων των βαθμίδων αποτελεί το ιδανικό πλαίσιο όπου οι εκπαιδευτικοί μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή τέτοιων παρεμβάσεων και προγραμμάτων που να άπτονται θεμάτων που σχετίζονται με τις υγιείς σχέσεις. Στο πλαίσιο προγράμματος του 9ου Νηπιαγωγείου Σπάρτης για τις υγιείς σχέσεις, πραγματοποιήθηκε βραχεία παρέμβαση στα νήπια με θέμα τη «Φιλία» στις 6 Δεκεμβρίου 2023. Την παρέμβαση υλοποίησε η Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Καργάκου Κατερίνα – Κοινωνική Λειτουργός MSc, PhD.

Βραχεία παρέμβαση σε μαθητές και ομιλία σε γονείς του Γυμνασίου Παπαδιανίκων

Το Κέντρο Πρόληψης Ν. Λακωνίας “Δίαυλος” σε συνεργασία με τον Δ/ντή του Γυμνασίου Παπαδιανίκων κ. Μπουτεράκο Θεόδωρο πραγματοποίησε δύο δίωρες βιωματικές παρεμβάσεις στη θεματική των Εξαρτήσεων.Οι παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 6/12 στους μαθητές της Α’ τάξης και την Τρίτη 12/12 στους μαθητές της Β’ τάξης του Γυμνασίου Παπαδιανίκων.Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, ομιλία ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης στους γονείς και εκπαιδευτικούς των μαθητών του Γυμνασίου Παπαδιανίκων. Συντονίστρια των παραπάνω δράσεων ήταν η κα Ασπασία Γκουντούνα – Κοινωνική Λειτουργός και Επιστημονικό Στέλεχος του Κέντρου.

Συστημικά Καφέ: Συνομιλίες με το Σχολείο και την Οικογένεια για προβλήματα και προβληματισμούς στη σχολική κοινότητα

Σε συνέχεια των συναντήσεων εκπροσώπων του Κέντρου Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ» με εκπαιδευτικούς, γονείς και άλλους επαγγελματίες που εμπλέκονται στη σχολική κοινότητα την άνοιξη του 2023, ανανεώθηκαν οι συναντήσεις για τη νέα σχολική χρονιά. Το πρόγραμμα των επτά συναντήσεων ξεκίνησε 16 Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2023. Στόχος μας ήταν η κατανόηση και η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, η αφύπνιση, ο γόνιμος προβληματισμός και η δημιουργία συνδέσεων και δεσμών.

Συντονίστριες της παρέμβασης ήταν το επιστημονικό στέλεχος κα Ιωάννα Παπαδοπούλου – Ψυχολόγος και η επιστημονικά υπεύθυνη κα Καργάκου Κατερίνα – Κοινωνική Λειτουργός MSc, PhD.

Παρέμβαση στους μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης με θέμα «Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση και πρόληψη της Παιδικής Σεξουαλικής Κακοποίησης»

Η σεξουαλικότητα είναι ένα κεντρικό στοιχείο της ανθρώπινης ταυτότητας. Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ως σεξουαλικά όντα. Η σεξουαλική ενημέρωση προετοιμάζει τους νέους για τη ζωή και ειδικότερα για τη σύναψη και διατήρηση ικανοποιητικών σχέσεων. Ενισχύει την αυτοπεποίθησή τους και συμβάλλει στη θετική ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.

Ο άνθρωπος έχει το δικαίωμα στην πληροφόρηση. Στη Σύμβαση των Δικαιωμάτων των Παιδιών του Ο.Η.Ε. τονίζεται το δικαίωμα των παιδιών στην ενημέρωση/ πληροφόρηση. Ωστόσο, πολλοί φοβούνται ότι οι νέοι, μέσα από τη σεξουαλική ενημέρωση θα γίνουν πολύ πιο γρήγορα σεξουαλικά ενεργοί και θα έχουν πιο νωρίς και πιο συχνές σεξουαλικές επαφές. Αυτόν τον φόβο καταρρίπτει η έκθεση της UNESCO (2009), σύμφωνα με την οποία τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η σεξουαλική ενημέρωση καθυστερεί την ηλικία έναρξης της πρώτης σεξουαλικής επαφής, περιορίζει τη συχνότητα των επαφών και τον αριθμό των ερωτικών συντρόφων και ενισχύει τις συμπεριφορές αυτοπροστασίας κατά τη διάρκεια των ερωτικών επαφών. Το πιο σημαντικό ωστόσο είναι πως η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών από μικρή ηλικία είναι το καλύτερο μέτρο πρόληψης της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

Στα πλαίσια αυτά, το Κέντρο Πρόληψης ΔΙΑΥΛΟΣ ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα της κας Αλιμήση Μαρίας, εκπαιδευτικού της ΣΤ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης, πραγματοποίησε ένα εργαστήριο 3 δίωρων συναντήσεων με τους μαθητές του τμήματος με θέμα την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Το εργαστήριο έλαβε χώρα στις 24 Νοεμβρίου, 8 & 19 Δεκεμβρίου 2023. Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκε ομιλία σε γονείς στο χώρο του σχολείου με θέμα τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στις 11 Δεκεμβρίου 2023. Υπεύθυνη των εν λόγω δράσεων ήταν η κα Ιωάννα Παπαδοπούλου, Ψυχολόγος MSc, Επιστημονικό Στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης.

Παρέμβαση στους μαθητές της Ε΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Μεταμόρφωσης-Συκέας με θέμα τη διαχείριση των συγκρούσεων

Ο θυμός και οι συγκρούσεις είναι πολύ γνώριμα στα παιδιά της σχολικής ηλικίας και συχνά οδηγούν σε εντάσεις και ανεπιθύμητες συμπεριφορές τόσο στο χώρο του σχολείου όσο και στο σπίτι. Είναι σημαντικό ωστόσο να κατανοήσουμε ότι το ζητούμενο δεν είναι να εξαλείψουμε το θυμό και τις συγκρούσεις από τη ζωή μας αλλά να μπορέσουμε να τα εκφράσουμε με έναν κοινωνικά αποδεκτό τρόπο και να τα διαχειριστούμε αποτελεσματικά, ώστε να πετύχουμε μία καλύτερη επικοινωνία και προσαρμογή στα πλαίσια στα οποία λειτουργούμε.

Στα πλαίσια αυτά, το Κέντρο Πρόληψης ΔΙΑΥΛΟΣ, πραγματοποίησε, ύστερα από αίτημα της Διευθύντριας του Δημοτικού Σχολείου Συκέας-Μεταμόρφωσης, κ Βλαχαϊτη Βασιλική, μία παρέμβαση τριών δίωρων συναντήσεων στους μαθητές της Ε΄ τάξης του σχολείου με θέμα τη διαχείριση του θυμού και των συγκρούσεων. Η παρέμβαση βασίστηκε στο πρόγραμμα ελέγχου των συγκρούσεων «Εγώ κι εσύ γινόμαστε εμείς» και στο υλικό πρόληψης της επιθετικότητας «Το σπίτι των παιδιών» και πραγματοποιήθηκε στις 16 & 22 Νοεμβρίου και στις 15 Δεκεμβρίου 2023, με συντονίστρια την κ Ιωάννα Παπαδοπούλου, Ψυχολόγο MSc, Επιστημονικό Στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης ΔΙΑΥΛΟΣ.