Νέα επίσκεψη Δούκα στην Οικία Της Ευρώπης

"Ετοιμαζόμαστε για τα εγκαίνια" αναφέρει ο δήμαρχος Σπάρτης

Την «Οικία της Ευρώπης» επισκέφθηκε και πάλι σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Σπάρτης, κ. Πέτρος Γ. Δούκας, με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων & Υπηρεσιών Δόμησης, κ. Δημήτρη Καπονικολό και τον Ειδικό Συνεργάτη επί Τεχνικών Θεμάτων, κ. Ιωάννη Ράλλη.

Μετά την επίσκεψη ο Δήμαρχος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω καταρχήν κάποιους από τους πιο αφανείς συντε-λεστές της ολοκλήρωσης του έργου:

Α) Τους υπαλλήλους της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών, Χωροταξίας, Δόμησης και Περιβάλλοντος & της Δ/νσης Οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου μας που:

1. Έθεσαν σε πρώτη προτεραιότητα και ολοκλήρωσαν την έκδοση των οικο-δομικών αδειών τόσο για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων που βρί-σκονταν εντός του οικοπέδου, όσο και για την οικοδομική άδεια για τις εργασί-ες της ανάδειξης της «Οικίας της Ευρώπης», σε ελάχιστο χρόνο, ξεπερνώντας τα εμπόδια της γραφειοκρατίας.

2. Συνέταξαν τη μελέτη των εργασιών της κατεδάφισης και προέβησαν στις ενέργειες ανάθεσής τους σε Σπαρτιάτη εργολάβο ο οποίος και τις υλοποίησε τάχιστα.

3. Συνεργάστηκαν με τους μελετητές – επιβλέποντες του έργου για την κατα-σκευή των πεζοδρομίων, των φυτεύσεων, των μέτρων για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και για την επίλυση των διαφόρων προβλημάτων που προέκυψαν κατά το στάδιο εκτέλεσης των εργασιών.

Β) Τους αρμόδιους Αντιδημάρχους κ. Δημήτριο Καπονικολό και κ. Χρήστο Κανακάκο που, ως επικεφαλής των εμπλεκομένων με το έργο υπηρεσιών του Δήμου, έδωσαν άμεσες λύσεις στα προβλήματα που ανέκυπταν (όπως με τις μεσοτοιχίες κ.α.). Δίχως την επίλυσή τους το έργο θα αντιμετώπιζε τεράστιες καθυστερήσεις και μείζον πρόβλημα με τη ρήτρα των δύο μηνών στο χρονικό όριο ολοκλήρωσης του έργου!

Γ) Τον Ειδικό Συνεργάτη μου επί των τεχνικών θεμάτων, κ. Ιωάννη Ράλ-λη, που βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τους μελετητές του έργου κ. Μα-ρία Μαγνήσαλη και κ. Θ. Μπίλη, τους αρμόδιους Αντιδημάρχους και τα στελέ-χη του Δήμου, κ.α. για το συντονισμό των ενεργειών από πλευράς του Δήμου.

Δ) Την Αντιδήμαρχο Οικονομικών Θεμάτων & Ανάπτυξης, κ. Γεωργία Δε-δεδήμου, που αμέσως εξασφάλισε τις πιστώσεις, και χειρίστηκε τα οικονομικά ζητήματα, ώστε το έργο να μπορέσει να ξεκινήσει άμεσα, με τις εργασίες κατε-δάφισης.

Φυσικά, εύγε ανήκουν στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που χρηματοδότησε το όλο έργο και για άλλη μια φορά στάθηκε δίπλα στο Δήμο (υπενθυμίζω τη με-γάλη επένδυση για την αναβίωση της Βαμβακούς, το Vamvakou Revival, την ανάληψη του έργου της ανακαίνισης και αναβάθμισης του Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης, με την υπογραφή του διεθνούς φήμης Renzo Piano, τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό του νέου Νοσοκομεί-ου Σπάρτης, τη δωρεά προς την Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης για τον σχεδιασμό και την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων, που θα στεγάσουν τις σχολές Αγιογραφίας και Βυζαντινής Μουσικής, κ.α.)

Θερμές ευχαριστίες στην Υπουργό Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη που στήριξε με ζήλο το έργο αυτό, στους Αρχιτέκτονες μελετητές – επιβλέποντες του έρ-γου, κ. Μ. Μαγνήσαλη & κ. Θ. Μπίλη και στην κατασκευαστική εταιρεία «ΜΠΑΛΛΙΑΝ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε» για την άψογη συνεργασία μας και την άρτια ε-κτέλεση του έργου, στις συντηρήτριες των ψηφιδωτών και στον κ. Γιάννη Βαρ-βιτσιώτη που με ζήλο στήριζε και προωθούσε τις προσπάθειες!

Τέλος, θεωρώ ότι πολλά-πολλά εύγε ανήκουν και στους Σπαρτιάτες τεχνίτες, που από τα χέρια τους πέρασε όλη η κατασκευή του έργου. Νιώθουμε ιδιαίτε-ρα υπερήφανοι γι’ αυτούς!

Όλοι όσοι προαναφέρθηκαν «έβαλαν τη μεγάλη πλάτη», με προσωπική τους εργασία πολλών ωρών, και ένα έργο που πριν 15 μήνες ήταν λίγο-πολύ στο μηδέν, ήδη ολοκληρώθηκε!»

Και συνεχίζει ο Δήμαρχος Σπάρτης, κ. Δούκας:

«Επαναλαμβάνω, ότι η ανάδειξη της «Οικίας της Ευρώπης» έχει και ιδιαίτερη πατριωτική σημασία για εμάς τους Έλληνες – κάτι που ελάχιστοι γνωρίζουν:

Στο σπουδαιότατο κείμενο του Ηρόδοτου [Ιστορ. 1.1.1-1.4.4], αναφέρεται ότι από την εποχή του Τρωικού πολέμου είχε καταστεί ξεκάθαρο ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα ήταν κάτι εντελώς ξεχωριστό από την Περσία και την Ασία, και ότι αυτή η αιώνια αντιπαλότητα συνεχίστηκε με τις εισβολές του Δαρείου και του Ξέρξη στην Ελλάδα!:

«ἀπὸ τούτου αἰεὶ ἡγήσασθαι τὸ Ἑλληνικὸν σφίσι εἶναι πολέμιον. τὴν γὰρ Ἀσίην καὶ τὰ ἐνοικέοντα ἔθνεα βάρβαρα οἰκηιεῦνται οἱ Πέρσαι, τὴν δὲ Εὐρώπην καὶ τὸ Ἑλληνικόν ἥγηνται κεχωρίσθαι.»

Δηλαδή από τότε, από την εποχή του Τρωικού πολέμου και των ‘Μηδικών’, η Ελλάδα = Ευρώπη = Ελλάδα και όχι Τουρκία!

Θυμίζουμε ότι μυθολογικά, η Ευρώπη ήταν αδελφή του Κάδμου, ιδρυτή της Θήβας και κόρη του Αγήνορα και της Τηλεφάσσας, ηγεμόνων της Φοινίκης.

Ο Δίας μεταμορφωμένος σε ταύρο, την απήγαγε στην Κρήτη («επεί δε επέβη τη νήσω (Κρήτη) ο μεν ταύρος ουκέτι εφαίνετο, επιλαβόμενος δε της χειρός o Ζεύς απήγε την Ευρώπην εις το Δικταίον άντρον ερυθριώσαν και κάτω ορώ-σαν…», Λουκιανός Σαμωσατέας, Ενάλιοι Διάλογοι, 15, 4)!

Έτσι γεννήθηκαν ο Μίνωας, ο Ραδάμανθυς και ο Σαρπηδόνας. Αργότερα, ό-ταν ο Δίας την εγκατέλειψε και γύρισε στον Όλυμπο, η Ευρώπη παντρεύτηκε τον βασιλιά της Κρήτης, Αστερίωνα. Αυτόν διαδέχθηκε ο Μίνωας, ιδρυτής του

«Μινωικού Πολιτισμού», ίσως ο πρώτος Έλληνας θαλασσοκράτορας και νο-μοθέτης.

-Ετοιμαζόμαστε για τα εγκαίνια!