Ναβαλίνες – Κλημεντίνες: Τι γίνεται στην αγορά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο

"Η κατάσταση είναι σε γενικές γραμμές μέτρια για την εποχή"

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Πέτρος Μπλέτας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange», στις Ναβαλίνες η κατάσταση στην αγορά είναι σε γενικές γραμμές μέτρια για την εποχή, οι δε τιμές παραγωγού κυμαίνονται μεταξύ 25 και 30 λεπτά το κιλό, σε εξαιρετικές όμως περιπτώσεις. Υπάρχει αγοραστικό-εμπορικό ενδιαφέρον, αλλά όχι και πολύ μεγάλο. Στο μανταρίνι, τώρα και συγκεκριμένα στις Κλημεντίνες, έχει βαλτώσει η αγορά, η ποιότητα δεν φαίνεται να βοηθά και οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται στα 22-24 λεπτά το κιλό. Σύμφωνα με τον κ. Μπλέτα, όσο δεν γίνεται η μεγάλη εξαγωγή από Ηγουμενίτσα να ξεμπλοκάρει η κατάσταση, δεν θα υπάρχει και ιδιαίτερη κίνηση στην εσωτερική αγορά.

Στην περιοχή της Αργολίδος, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Θωμάς Φάκλαρης από τον Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου, στις Ναβαλίνες υπάρχει ένα κάποιο…φρένο στην αγορά τις τελευταίες ημέρες και οι τιμές αφορούν πράξεις στα  25-30 λεπτά το κιλό, ενώ το μάζεμα έχει προχωρήσει κατά 40% περίπου. Στις Κλημεντίνες, όπου υπάρχει καλή ποιότητα, τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκε η ζήτηση από τα εργοστάσια, οι τιμές κυμαίνονται τώρα στα 32-33 λεπτά μικτά, ενώ ο παραγωγός παίρνει στο χέρι 22-25 λεπτά ανά κιλό, η δε συγκομιδή έχει προχωρήσει κατά 60% περίπου.

Από την πλευρά του, ο Λάμπρος Κότσαλος, παραγωγός κι έμπορος αγροτικών προϊόντων, από την περιοχή του Μεσολογγίου δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ότι «όσον αφορά στα πορτοκάλια Ναβαλίνες, οι τιμές είναι τώρα στα περσινά επίπεδα, με πτωτικές όμως τάσεις λόγω πτώσης της ζήτησης. Το μεγαλύτερο μέρος των πορτοκαλιών που κόβονται τώρα φεύγει για τα συσκευαστήρια του Άργους, οι τιμές κυμαίνονται στα 20-25 λεπτά το κιλό, ενώ στην περιοχή του Αγρινίου, η συγκομιδή έχει προχωρήσει κατά 30% και υπολογίζεται ότι ημερησίως κόβονται περί τους 500 τόνους πορτοκάλι. Σε σχέση με τα μανταρίνια τώρα, στις Κλημεντίνες, οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν κάποια στιγμή και πολύς κόσμος πίστεψε ότι θα επαναληφθεί η κακή χρονιά του 2018, ωστόσο επειδή εκτιμήθηκε η ποιότητα του μανταρινιού της περιοχής, αποφεύχθηκε η κατακόρυφη πτώση, που παρατηρείται στην περιοχή της Ηγουμενίτσας. Εκεί τώρα οι τιμές για τις Κλημεντίνες επί αυτοκινήτου είναι τώρα 22-24 λεπτά ανά κιλό, ενώ στο Μεσολόγγι, 19-22 λεπτά στον παραγωγό. Οι τιμές αυτές αφορούν καρπό από 45 χιλιοστά και πάνω. Αξίζει να προσθέσω ότι τα εργοστάσια δίνουν μεγάλο βάρος στον έλεγχο της υπολλειμματικότητας, ενώ σε σχέση με το εξωτερικό ακούγεται ότι οι Ιταλοί έχουν σήμερα μειωμένη ζήτηση, ενώ καταγράφουν υπερ-παραγωγή στα μανταρίνια. Τέλος, πρέπει να πω ότι η κατάσταση στην αγορά είναι γενικά ήρεμη και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε και στο μέσον μιας πανδημίας, με το καταναλωτικό κοινό, να είναι μουδιασμένο γενικά».

Όπως δήλωσε τέλος μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός εσπεριδοειδών από το Πεντάλοφο Μεσολογγίου, Θεόδωρος Μιχαλόπουλος, τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια στασιμότητα στο εμπόριο και δεν γίνονται πολλές φορτώσεις στην περιοχή. Στις Ναβαλίνες, υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις ως προς την τιμή, καθώς γίνονται πράξεις ακόμα και στα 30 λεπτά το κιλό, ενώ ακούγονται για συμφωνίες των παραγωγών ακόμα και με 18-20 λεπτά ανά κιλό. Όσον αφορά στα μανταρίνια και συγκεκριμένα στις Κλημεντίνες, επικρατεί ανησυχία στους παραγωγούς, καθώς ακούγεται ότι υπάρχουν μεγάλες παραγωγές σε χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, αλλά και μικροκαρπία.

Μπίκας Αλέξανδρος