“Να ενισχύσει άμεσα τη ΔΕΥΑΑΜ ο Δήμος Ανατολικής Μάνης”

Λαϊκή Συσπείρωση | Δήλωση δημοτικού συμβούλου, Δημήτρη Αναστασάκου

Την Παρασκευή 12/2/2021 συνεδρίασε το Δ.Σ. του δήμου Ανατολικής Μάνης μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το 60 θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορούσε την έγκριση της υπ’ αρ. 74/ 2020 απόφασης του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΑΜ, περί τροποποίησης του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) της επιχείρησης. Σύμφωνα λοιπόν με το νέο προς έγκριση Ο.Ε.Υ. δημιουργούνται οκτώ (8) οργανικές θέσεις, κυρίως διοικητικού προσωπικού, χωρίς όμως να προβλέπεται καμία προσθήκη θέσεων εργατοτεχνικού προσωπικού (υδραυλικοί, εργάτες κ.λ.π.).

Αξίζει να σημειώσουμε πώς σύμφωνα με το Γενικό Διευθυντή της επιχείρησης ο ελάχιστος αριθμός εργαζομένων που απαιτείται για την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης ανέρχεται στους δέκα επτά (17). Λόγω αυτής της έλλειψης σε προσωπικό η ΔΕΥΑΑΜ ¨αναγκάζεται¨ σήμερα να αναθέτει ένα μεγάλο μέρος υπηρεσιών σε ¨εξωτερικούς συνεργάτες¨ με αποτέλεσμα πολλαπλάσιο κόστος το οποίο, μέσω της ανταπόδοσης, μετακυλύετε στους Δημότες. Φυσικά αυτή η κατάσταση θα συνεχίσει να υπάρχει αφού και στον νέο Ο.Ε.Υ., που ήρθε προς έγκριση, δεν προβλέπεται καμία θέση εργατοτεχνικού προσωπικού.

Οι ευθύνες για αυτή την κατάσταση βαραίνουν τη Δημοτική Αρχή, η οποία εδώ και χρόνια δεν έκανε τίποτα για την λύση του προβλήματος. Αντίθετα με την αδράνεια της αυτή ακολουθεί και εξυπηρετεί πιστά τις πολιτικές, που αφορούν αυτές τις υπηρεσίες των δήμων, όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα. Είναι οι πολιτικές για τις οποίες, εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση προειδοποιούμε και καταγγέλλουμε εδώ και χρόνια.

Είναι η πολιτική της εσκεμμένης και μεθοδευμένης απαξίωσης και υποστελέχωσης όλων των ανταποδοτικών υπηρεσιών στους Δήμους (ύδρευση, σκουπίδια κ.α.) που εντατικοποιεί τη δουλειά των εργαζομένων σε αυτές και που αντικειμενικό σκοπό έχει το πέρασμά τους στα χέρια ιδιωτών.

Ζητάμε , έστω και τώρα, ο Δήμος να αναδείξει αυτά τα προβλήματα ,να μπει μπροστά και να ηγηθεί του αγώνα για την άμεση ενίσχυση της ΔΕΥΑΑΜ με την πρόσληψη όλου του απαραίτητου διοικητικού και εργατοτεχνικού προσωπικού, καθώς και υλικοεχνικού εξοπλισμού, με κρατική χρηματοδότηση από τον Κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία της αυτόνομη και ανεξάρτητη από την ¨ανάγκη¨ παραχώρησης υπηρεσιών σε ιδιώτες.

Καλούμε τους εργαζόμενους στη ΔΕΥΑΑΜ τα λαϊκά στρώματα και τους μαζικούς φορείς του Δήμου μας να είναι σε ετοιμότητα, να αντιπαλέψουν και να αποτρέψουν τους όποιους σχεδιασμούς υπάρχουν για ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του Δήμου.

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και η διαχείριση του πρέπει να γίνεται από Ενιαίο Κρατικό φορέα Διαχείρισης ο οποίος θα σχεδιάζει, θα υλοποιεί και θα ελέγχει τη διαχείριση του νερού, με γνώμονα το σύνολο των κοινωνικών αναγκών, ενάντια σε κάθε μορφή άμεσης η έμμεσης ιδιωτικοποίησης των ΔΕΥΑ.