Μπακλαβάς από τη Μαίρη Παναγάκου

Μια ακόμα λαχταριστή συνταγή

Υλικά
1 κιλό φύλλο κρούστας για μπακλαβά
3 φλ τσ καρυδόψιχα, χοντροκοπανισμένη
2-3 κ σ ζάχαρη
1 κ σ κανέλα σε σκόνη
1 φλ τσ φρυγανιά, τριμμένη
150 γρ βούτυρο γάλακτος, λιωμένο
1 φλ τσ ελαιόλαδο, για το ζεμάτισμα
μερικά γαρυφαλάκια για στόλισμα
Για το σιρόπι
4 φλ τσ ζάχαρη
2 1/2 φλ τσ νερό
1 ξυλάκι κανέλα
1 λεμόνι, το χυμό

Τρόπος παρασκευής
1.    Ανακατεύετε τα καρύδια με τη φρυγανιά, τη ζάχαρη και την κανέλα. Λαδώνετε καλά ένα βαθύ ταψί, 30Χ40 εκ και στρώνετε 7 φύλλα, χωρίς να τα βουτυρώσετε μεταξύ τους. Πασπαλίζετε με το μείγμα καρυδιού.
2.    Απλώνετε από πάνω 2 φύλλα, χωρίς βουτύρωμα και πασπαλίζετε με λίγο από το μείγμα καρυδιού. Καλύπτετε με ένα φύλλο και το βουτυρώνετε. Στρώνετε από πάνω άλλο φύλλο, χωρίς να το βουτυρώσετε και το πασπαλίζετε με το μείγμα καρυδιού.
3.    Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο εναλλάξ και τελειώνετε με 7 φύλλα, χωρίς να τα βουτυρώσετε. Με κοφτερό μαχαίρι, χαράζετε μέχρι κάτω τον μπακλαβά σε ρομβοειδή κομμάτια. Αν θέλετε μπήγετε από ένα γαρυφαλάκι σε κάθε κομμάτι. Δίνει ωραία γεύση στο μπακλαβά.
4.    Βάζετε σε κατσαρολάκι το ελαιόλαδο να κάψει καλά και ρίχνετε κουταλιά κουταλιά επάνω από κάθε κομμάτι, “θερμίζοντας” το γλυκό. Καθώς θα πέφτει το καυτό ελαιόλαδο, το φύλλο πρέπει να ασπρίζει ελαφρά.
5.    Προθερμαίνετε τον αερόθερμο φούρνο, στους 180ο και ψήνετε για 30′. Χαμηλώνετε έπειτα τη θερμοκρασία στους 120ο και ψήνετε για άλλες 2 1/2 με 3 ώρες, μέχρι να δείτε ότι έχει χρυσίσει στην επιφάνεια και φαίνονται σαν να “ξεκολλάνε” τα επάνω φύλλα.
6.    Ετοιμάζετε το σιρόπι, βράζοντας τη ζάχαρη, με το νερό, το ξυλάκι κανέλας και το χυμό λεμονιού, για 5′ (από τη στιγμή που θα πάρει βράση) και το αφήνετε να κρυώσει.
7.    Μόλις βγάλετε τον καυτό μπακλαβά από το φούρνο, τον περιχύνετε με το κρύο σιρόπι, προσεκτικά και κουταλιά κουταλιά, ακούγοντας το χαρακτηριστικό τσιτσίρισμα του φύλλου που σιροπιάζεται.
8.    Αφήνετε να απορροφήσει γα μερικές ώρες το σιρόπι. Παλαιότερα οι νοικοκυρές για να επιτύχουν το σωστό σιρόπιασμα “μέχρι το επάνω φύλλο” ακούμπαγαν επάνω στον μπακλαβά την πιτόβεργα, (τη βέργα που ανοίγετε σπιτικό φύλλο), σκέπαζαν με μια λαδόκολλα και από πάνω μια ελαφριά μάλλινη κουβέρτα και τον άφηναν μια ολόκληρη νύχτα να απορροφήσει το σιρόπι, επιτυγχάνοντας έτσι τον υπέροχο μπακλαβά, σιροπιαστό, χωρίς ίχνος σιροπιού στον πάτο του ταψιού. Ευρηματικότητα και παράδοση! Η πιτόβεργα βοηθούσε να μην κολλήσει η λαδόκολλα επάνω στο φύλλο.