Μπακαλιάρος Νάξου στο φούρνο με πράσα

Μία μοναδική συνταγή από την Μαίρη Παναγάκου

Υλικά1 κιλό μπακαλιάρο ξαρμυρισμένο κομμένο σε μερίδες2 πατάτες κομμένες σε στρογγυλές λεπτές φέτες1 γλυκοπατάτα κομμένη σε φέτες4 φλ τσ πράσα ψιλοκομμένα3 φλ τσ σέσκουλα ψιλοκομμένα4 κ σ καυκαλίδες ψιλοκομμένες1 κ σ μάραθο, ψιλοκομμένο1 φλ τσ σπανάκι ψιλοκομμένο2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες1 κ σ τοματοπελτέ2 κ σ σταφίδες ξανθές1 φλ τσ ελαιόλαδοελάχιστο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής1. Πλύνετε και καθαρίστε τα λαχανικά σχολαστικά. Σε μεγάλη κατσαρόλα σοτάρετε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο για 3′ σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τις πατάτες και την γλυκοπατάτα, τα χορταρικά, 1 φλ τσ νερό και το πιπέρι (το αλάτι στο τέλος, αφού δοκιμάσετε το φαγητό και δείτε πόσο χρειάζεται).2. Σιγοβράστε τα για 15′ περίπου και στη συνέχεια ρίξτε τις σταφίδες, τον τοματοπελτέ αραιωμένο σε 2 κ σ νερό και ανακατέψτε καλά ώστε να αναμειχθούν τα υλικά μεταξύ τους.3. Σε μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος τοποθετείστε τον μπακαλιάρο και στρώστε επάνω του τα χορταρικά και τις πατάτες. Προσθέστε και τη σάλτσα από την κατσαρόλα και τοποθετείστε το ταψί στην τελευταία σχάρα του φούρνου.4. Ψήστε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις για 25′-30′, μέχρι να μείνει με το λαδάκι του.

Σερβίρεται ζεστό πασπαλισμένο με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι