Μυζηθροπιτάκια με σάλτσα πορτοκάλι (καλτσούνια Κρητικά)

Βήμα βήμα η συνταγή από τη Μαίρη Παναγάκου

ΥλικάΓια τη ζύμη1 κιλό αλεύρι γοχ2 αυγά1 φλ τσ ελαιόλαδο1 ρακοπότηρο τσικουδιά2 κ σ γιαούρτιΓια τη γέμιση700 γρ φρέσκια μυζήθρα150 γρ ζάχαρη1 κ σ κανέλα τριμμένη2 αυγά χτυπημένα1 πρέζα αλάτι1 αυγό για το άλειμμα1 φλ καφέ ψιλοκομμένο δυόσμοΓια τη σάλτσα250 γρ μαρμελάδα πορτοκάλι1 φλ καφέ κονιάκΤρόπος παρασκευής1. Ετοιμάζετε τη ζύμη: Σε ένα μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά διαδοχικά και ζυμώνετε για να γίνουν σφιχτή ζύμη. Τη χωρίζετε σε 3 μπάλες και ανοίγετε φύλλα πάχους 2 χιλ. Με ένα μεγάλο φλυτζάνι κόβετε τη ζύμη σε στρογγυλά κομμάτια. Τα αφήνετε στην άκρη.2. Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε ένα μπολ αναμειγνύετε με τα χέρια σας το τυρί, τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλάτι και το δυόσμο.3. Παίρνετε τα στρογγυλά φύλλα ζύμης και στο κέντρο του καθενός τοποθετείτε 1 κ σ γέμιση. Με τα δάχτυλα σας ανασηκώνετε τις άκρες της ζύμης δίνοντας τους σχήμα δαντελωτό.4. Προσθέτετε λίγο νερό στο αυγό, το χτυπάτε και αλείφετε τα καλτσούνια. Προθερμαίνετε τον φούρνο με αντιστάσεις στους 180ο και τα ψήνετε για 1/2 ώρα μέχρι να ροδίσουν. Μπορεί να χρειαστεί λίγο ακόμα ψήσιμο εάν δεν έχουν ροδίσει αρκετά.5. Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Χτυπάτε τη σάλτσα που έχετε ελαφρά ζεστάνει, το κονιάκ και 1 φλ του καφέ νερό, μέχρι να γίνει ένας ομοιογενής πολτός. Έπειτα τον αδειάζετε σε κατσαρολάκι και τον ζεσταίνετε ελαφρά.6. Περιχύνετε τα καλτσούνια με 1 κ σ πορτοκάλι και σερβίρετε.