Μητσοτάκης: Θα εισηγηθούμε την αναθεώρηση του άρθρου 103 για την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο

Συνέντευξή στον ΣΚΑΪ 100,3

Στην κατάσταση στη Γάζα αναφέρθηκε αρχικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ 100,3 στους δημοσιογράφους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για το ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφεύγει να καταδικάσει τη στάση του Ισραήλ – μετά και τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ – Ο Μητσοτάκης απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει ταχθεί υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και της αποκατάστασης της ανθρωπιστικής βοήθειας. Σημείωσε ότι πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας. «Έχουμε υποχρέωση να λέμε σκληρές αλήθειες στους συμμάχους μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Έχουμε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της ανάγκης να υπάρχει μια άμεση κατάπαυση του πυρός και να αποκατασταθεί πλήρως η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Και δεν έχω καμία δυσκολία να σας πω ότι αυτό το οποίο συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες, τις τελευταίες μέρες στη Γάζα, είναι αδικαιολόγητο και απαράδεκτο. Και πρέπει το Ισραήλ άμεσα να σταματήσει αυτές τις επιχειρήσεις και να διευκολύνει τον Οργανισμό, αλλά και τις άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες υποστηρίζουν αυτή τη στιγμή το δοκιμαζόμενο πληθυσμό στη Γάζα, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η τροφοδοσία ανθρωπιστικής βοήθειας, φαγητού, αλλά και φαρμάκων, το συντομότερο δυνατό. Το λέω αυτό, διότι κάποιοι μας κατηγορούν ότι είμαστε σιωπηλοί για τα ζητήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα δεν παραμένει καθόλου σιωπηλή στο ζήτημα αυτό, αλλά αν μπορούμε να παίξουμε τον ρόλο του γεφυροποιού σκοπεύουμε να το κάνουμε», τόνισε.
Τουρκία

Όσον αφορά την Τουρκία και για τα προγράμματα ευρωπαϊκών εξοπλισμών, σημείωσε ότι μετά την επιμονή της Ελλάδας υπήρξε προσπάθεια να στηριχθεί ο αμυντικός τομέας της Ευρώπης. Η Ελλάδα στήριξε το πρόγραμμα Safe για ευρωπαϊκές εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στην αμυντική βιομηχανία. Υπάρχει μια πρόβλεψη, σημείωσε, ότι για να μπορέσει η ΕΕ να συνάψει συμφωνία με τρίτο κράτος, χρειάζεται ομοφωνία από όλα τα μέλη κράτη.

«Αναφερόμενος στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία είπε ότι «για να μπορέσει η ΕΕ να συνάψει σχέση με τρίτο κράτος, απαιτείται ομοφωνία. Είναι 30 χρόνια από το Casus Beli. Πρέπει να ζητήσουμε ευθέως από τους Τούρκους φίλους μας να το βγάλουν από το τραπέζι. Δεν γίνεται από τη μία να διεκδικείς να μπεις σε χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ και από την άλλη να απειλείς χώρα της ΕΕ, εάν κάνει πράξη κάτι που δικαιούται. Αυτό θα το πω και στον Ερντογάν με τον οποίον έχουμε μία καλή σχέση. Το Ανώτατο Συμβούλιο με την Τουρκία θα γίνει», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «η ελληνική Εξωτερική πολιτική κινείται βάσει συγκεκριμένου σχεδιασμού».

Όσον αφορά μια πιθανή συνάντηση με τον Ερντογάν, δήλωσε ότι θα γίνει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας τους επόμενους μήνες. Σημείωσε ότι θα γίνει η συνάντηση με τον Ερντογάν και ότι «είμαστε σε αναζήτηση ημερομηνίας».
Chevron

Όπως σημείωσε, τους τελευταίους δυο μήνες «δώσαμε δυνατότητα στην Chevron να εξετάσει εάν υπάρχουν κοιτάσματα. Δημοσιεύσαμε τις χάρτες του θαλάσσιου χωροταξικού κατοχυρώνοντας στο χαρτί τα ανώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».
Πανεπιστήμια

Όσον αφορά τα πρωτόκολλα ασφαλείας στα Πανεπιστήμια δήλωσε ότι υπάρχει βελτίωση της εικόνας. Ουσιαστική ενεργή κατάληψη εντός πανεπιστημιακού campus δεν υπάρχει, και αν υπάρξει θα τη διαλύσουμε, τόνισε. Η παρουσία της αστυνομίας είναι πιο αποτελεσματική, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Αν υπάρξουν πρυτάνεις που θα αδιαφορούν με τα μέτρα ασφαλείας, τόνισε ότι θα υπάρξουν κυρώσεις.

«Ουσιαστική ενεργή κατάληψη, εντός πανεπιστημιακού κάμπους δεν υπάρχει. Τα ΑΕΙ πρέπει να καταρτίσουν άμεσα τα πρωτόκολλα ασφαλείας γιατί έχουν και αυτοί την ευθύνη τους. Ζήτησα την περασμένη Πέμπτη από τον πρύτανη του ΕΚΠΑ να κάνει τη δουλειά του, και να αναλάβει τον έλεγχο της κατάληψης που η ΕΛΑΣ εκκένωσε και το έκανε. Αυτό είναι προς όφελος και των πρυτάνεων και των φοιτητών, όσων διεκδικούν να βρίσκονται σε έναν χώρο έκφρασης. Αντίθετα, σε μία λογική χουλιγκανισμού που ορισμένοι θεωρούσαν δεδομένα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν νοείται κάποιος δημόσιος υπάλληλος να αρνείται την αξιολόγηση. «Όποιος την αρνείται θα υπάρχουν κυρώσεις».

«Αξιολόγηση γίνεται και δεν μπορεί να γίνεται όπως επί ΣΥΡΙΖΑ όταν το 97% ήταν άριστοι. Αυτή η κυβέρνηση είναι η πρώτη που θεσμοθέτησε μπόνους. Έχουμε 40 εκατ. φέτος για αυτόν τον σκοπό», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε ακόμη ότι έχει έρθει η ώρα για αναθεώρηση του άρθρου 103 για τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, που θα αφορά όλους τους υπαλλήλους. Αυτό σημείωσε θα γίνεται υπό προϋποθέσεις και για λόγους ανεπάρκειας ως προς την απόδοση. Το 2026 ανέφερε ότι θα είναι η χρονιά που θα συζητηθούν ζητήματα του συντάγματος.
Πολεοδομικά

Ένα άλλο άρθρο που πρέπει να τροποποιηθεί είπε είναι το άρθρο 24, για να μπει μια τάξη στην αστική χωροταξία.

Για τα όρια των οικισμών είπε ότι «είχαν χαραχθεί με αποφάσεις νομαρχών από το 1981. Ακριβώς επειδή πρέπει να μπει μια τάξη στο ζήτημα πρέπει να ισορροπήσουμε. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα έρθει με εναλλακτικές ρυθμίσεις που θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα μέσα από ένα εναλλακτικό πρίσμα. Αλλιώς αντιμετωπίζω έναν οικισμό 2.000 κατοίκων και αλλιώς ένα χωριό 300 κατοίκων. Θα λάβουμε υπόψιν και αυτές τις παραμέτρους».
Τέμπη

Όσον αφορά το ζήτημα των Τεμπών, ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι με τα ζητήματα ποινικής ευθύνης ασχολείται από τότε που βγήκε βουλευτής. Πλέον ό,τι και να γίνει και με δική μας πρωτοβουλία δεν μπορεί να παραγραφεί τίποτα, πρόσθεσε. «Δεν είναι δουλειά της Βουλής να αποδίδει κατηγορίες. Για αυτό και στην περίπτωση Τριαντόπουλου είπαμε πως μεταφέρουμε αυτή την ευθύνη στο φυσικό δικαστή. Νομίζω πως και ο κ. Καραμαλής λέει το ίδιο με τον τρόπο του», δήλωσε και συνέχισε λέγοντας ότι: «Ως προς τη συγκάλυψη οι καλοπροαίρετοι ακροατές έχουν καταλάβει τι ισχύει με την παραπληροφόρηση με μοναδικό σκοπό να πληγεί η κυβέρνηση. Οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι η αντιπολίτευση ήθελε να εργαλειοποιήσει την υπόθεση των Τεμπών».

«Η κυβέρνηση έστειλε τον κ. Τριαντόπουλο στο φυσικό δικαστή και το ίδιο θα κάνει και με τον κ. Καραμανλή. Δεν βλέπουμε κακούργημα. Σύντομα θα καταθέσουμε πρόταση», είπε χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό.

«Αν το δικαστικό συμβούλιο δει κάτι άλλο τότε η υπόθεση θα επιστρέψει στη Βουλή. Η αντιπολίτευση επιμένει να προσπαθεί να πλήξει την κυβέρνηση και δεν ασχολείται με το πως θα έχουμε καλύτερα τρένα», τόνισε.

Ακόμη, δήλωσε ότι πρέπει «να κάνουμε μία διάκριση μεταξύ πολιτικής και ποινικής ευθύνης. Για παράδειγμα ο δρόμος Πατρών Πύργου έπρεπε να ήταν έτοιμος εδώ και 20 χρόνια, τώρα ετοιμάζεται να παραδοθεί. Αν γίνει τώρα ένα δυστύχημα θα πάει για κακούργημα ο νυν υπουργός; Αυτή ήταν η γραμμή του κ. Πολάκη και έρχεται το ΠΑΣΟΚ και την αγκαλιάζει. Αισθάνεται πως πρέπει να ανταγωνιστεί την κυρία Κωνσταντοπούλου και τον κ. Βελόπουλο. Ελπίζω στη συνταγματική αναθεώρηση να σοβαρευτεί και να μπορέσουμε να συνεργαστούμε».
Στεγαστικό

Το στεγαστικό πρόβλημα, δήλωσε ο πρωθυπουργός, «είναι μεγάλο για όσους μένουν στο ενοίκιο. Άνω του 70% έχουν ιδιοκατοίκηση. Έχουμε μειώσει τον ΕΝΦΙΑ, εκμεταλλεύονται οι πολίτες την αύξηση της αξίας των ακινήτων. Κάναμε την κίνηση με την επιστροφή του ενός ενοικίου. Το ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ 1 ήταν πολύ πετυχημένο, το ίδιο και το ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ 2».

Συνεχίζοντας, είπε πείσης ότι «το πρόβλημα είναι η προσφορά. Πρέπει να βρούμε τρόπους για να βγουν τα κλειστά ακίνητα στην αγορά. Εχουμε εργαλεία το Ανακαινίζω-Νοικιάζω».

«Θα κάνουμε και κοινωνική κατοικία με αντιπαροχή αλλά η βασική έμφαση θα δοθεί στη στήριξη του εισοδήματος των ενοικιαστών και για να ανοίξουν τα κλειστά σπίτια. Θα γίνει με κίνητρα και αντικίνητρα και κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Αυτά θα μας απασχολήσουν στη ΔΕΘ», σημείωσε.
Οικονομία

Στη συνέχεια, μίλησε για τα ζητήματα της οικονομίας, χαρακτηρίζοντας τον Guardian ως την Εφημερίδα των Συντακτών που ασκεί κριτική στην κυβέρνηση. «Μας ασκεί κριτική την οποία την ακούμε». Δήλωσε ακόμα: Τι παραλάβαμε και τι κάναμε. Είμαστε στο δρόμο για να πετύχουμε όσα είχαμε πει για τον κατώτατο μισθό και τον μέσο μισθό. Έχουμε μειώσει φόρους; Ναι. Παίρνουμε μέτρα για τη μεσαία τάξη. Δεν ζούμε σε άλλο πλανήτη αλλά ο πληθωρισμός φαίνεται να σταθεροποιείται και οι μισθοί αυξάνονται. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να επιμείνουμε σε πολιτική που μειώνει φόρους και αυξάνει τα εισοδήματα. Θα πρέπει να κάνουμε λίγο υπομονή μέχρι τις εξαγγελίες του 2026. Κατά κανόνα δεν πέφτουν μέσα οι δημοσιογράφοι, τους εκπλήσσουμε. Εμείς εξαγγείλαμε ότι θα πάρουμε δύο μέτρα για το 2025 που δεν τα είχαμε πει. Το μόνιμο μέτρο με την αύξηση στις συντάξεις και το μόνιμο μέτρο για την επιστροφή ενός ενοικίου. Και έχουμε και άλλα εργαλεία για να πείσουμε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές για να δηλώνουν τα ενοίκια. Προφανώς, και θέλουμε να αυξάνονται τα φορολογικά έσοδα γιατί αυτά επιστρέφουν πίσω στην κοινωνία, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε επίσης ότι στην κυβέρνηση «προσπαθούμε να είμαστε συνεπείς προς τους πολίτες. Ολα τα επιδόματα που δίνονται πλέον είναι μόνιμα. Το youth pass είναι μόνιμο και θα δοθεί και του χρόνου και τη μεθεπόμενη χρονιά. Πιστεύετε πως κάποιος νέος εξαγοράζεται και θα μας δώσει την ψήφο του επειδή του δώσαμε ένα youth pass; Η ψήφος τους θα εξαρτηθεί από το τι πανεπιστήμια θα τους παραδώσουμε, πως θα μπορέσουν να βρουν δουλειά».
Τρίτη θητεία

Για το ζήτημα το ότι σκοπεύει να διεκδικήσει μαι τρίτη θητεία, σημείωσε ότι καταρχάς οι επόμενες εκλογές είναι το 2027 και υπάρχει καιρός μέχρι τότε. Ας δούμε το 2027 αν έχουμε υλοποιήσει αυτά για τα οποία μας εξέλεξαν οι πολίτες. Αν ήσουν αξιόπιστος και έκανες όσα είπες, έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να πείσεις τους πολίτες ότι θα κάνεις πράξη όσα ανακοινώσεις. Πριν συζητήσουμε όμως για το 2027, υπάρχουν πολλά πράγματα να γίνουν μέχρι τότε. ΕΓώ πρέπει να υλοποιήσω το πρόγραμμα για το οποίο εκλέχτηκα, όπως το να μειώσουμε τις λίστες αναμονής στα νοσοκομεία.

«Οι επόμενες εκλογές είναι σε 2 χρόνια από τώρα, πολύς χρόνος στην πολιτική. Με ρωτήσατε για τη βασική συνέπεια και αν υλοποιήσαμε αυτά για τα οποία μας εξέλεξαν οι πολίτες. Το 2027 θα το δούμε και θα πούμε το σχέδιό μας για την επόμενη 4ετία. Δεν θα αλλάξει η Ελλάδα στα πάντα μέσα σε 2 τετραετίες. Πριν συζητήσουμε για το 2027, έχουμε τόσα να κάνουμε το 2025, 2026. Στο δικό μου το μυαλό δεν είναι οι εκλογές, αλλά να υλοποιήσω αυτά που έχω εξαγγείλει, όπως στην Υγεία με το να μειώσουμε τις λίστες αναμονής στα νοσοκομεία. Ας κάνουμε τη δουλειά μας γιατί είναι πού νωρίς για το πως θα είναι το πολιτικό τοπίο το 2027», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Κριτική Σαμαρά και η συναίνεση

Σχολιάζοντας την κριτική του Αντώνη Σαμαρά, ανέφερε πως πράγματι ακολουθεί πολιτική Μητσοτάκη γιατί είναι αρχηγός της ΝΔ και πρωθυπουργός.

«Δεν με απασχολεί η κριτική Σαμαρά. Εχει τις απόψεις του και είναι εκτός ΝΔ. Το κύρος της χώρας είναι σαφώς βελτιωμένο στο εξωτερικό», δήλωσε

Πρόσθεσε ακόμη ότι :«Το πολιτικό θερμόμετρο χτυπάει συχνά κόκκινο. Δυστυχώς έχουμε κόμματα στη Βουλή που χρησιμοποιούν λόγο μη αποδεκτό για το πως πρέπει να συζητούμε. Οι πολίτες είναι ελεύθεροι να επιλέξουν το κόμμα που τους εκφράζει. Η ΝΔ θα διεκδικήσει να κυβερνήσει τον τόπο αυτοδύναμη και αυτό θα κριθεί από τους πολίτες το 2027. Εγώ επιδιώκω συναίνεση. Εχω την απαίτηση από το ΠΑΣΟΚ να καταθέσει ένα πλαίσιο προτάσεων για κάποιου είδους διάλογο. Το ΠΑΣΟΚ θα κριθεί στη συνταγματική αναθεώρηση. Ρωτήστε τον κ. Ανδρουλάκη».
Euroleague

Τέλος, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα δει τον τλεικό της Euroleague από τον καναπέ του, ακόμη και αν έχουμε ελληνικό τελικό την Κυριακή ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό.