Μητσοτάκης: «Παράθυρο» για παρέμβαση υπέρ συνεπών δανειοληπτών

Όλα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός

Θέλουμε ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία, θέλουμε διάλογο για το ένα και ουσιαστικό ζήτημα, το οποίο αποτελεί την αιτία των βασικών μας διαφορών εδώ και πολλές δεκαετίες που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε ο πρωθυπουργός από την Πάτρα.

«Αυτή η κυβέρνηση ενίσχυσε και ενισχύει σημαντικά τις Ένοπλες Δυνάμεις, θωράκισε και θωρακίζει σημαντικά τις διεθνείς συμμαχίες της χώρας κι αναβάθμισε και αναβαθμίζει ουσιαστικά το γεωπολιτικό αποτύπωμα της πατρίδας. Άρα η Ελλάδα σήμερα είναι πιο ισχυρή και οι Έλληνες πολίτες έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται πολύ πιο ασφαλείς» σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι «από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τη διακυβέρνηση της χώρας ξεκαθάρισα τη στρατηγική μας απέναντι στην Τουρκία: θέλουμε έναν ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία, με την οποία είμαστε καταδικασμένοι από τη γεωγραφία να είμαστε γείτονες, αλλά θέλουμε διάλογο για το ένα και ουσιαστικό ζήτημα το οποίο αποτελεί την αιτία των βασικών μας διαφορών εδώ και πολλές δεκαετίες που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Και σε καμία περίπτωση δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε διάλογο με το παράλογο. Δεν πρόκειται ποτέ να συζητήσει κανείς Έλληνας πρωθυπουργός ζητήματα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών. Αναφέρω ένα μόνο ζήτημα που τελευταία έχει μπει στον δημόσιο διάλογο από πλευράς Τουρκίας» τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για το ζήτημα των πλειστηριασμών για κόκκινα δάνεια, με αφορμή την έξωση στην δημοσιογράφο Ιωάννα Κολοβού.

Τόνισε ότι υπάρχουν εργαλεία ρυθμίσεων, τα οποία οι περισσότεροι έχουν σπεύσει να χρησιμοποιήσουν.

Χαρακτήρισε, δε, υποκρισία τη στάση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που επισκέφθηκε την κ. Κολοβού, λέγοντας ότι επί των ημερών του έγιναν 30.000 πλειστηριασμοί.

«Τέτοια φτηνά τεχνάσματα αξιοποίησης του θυμού δεν περνάνε πια, γιατί ο κ.Τσίπρας κυβέρνηση και οι πολίτες θυμούνται το έργο του. Ας συγκρίνουν οι πολίτες το έργο του κ.Τσίπρα- που είναι βουλευτής Αχαΐας- πόσες φορές έχει επισκεφθεί την Αχαϊα και πόσο ενδιαφέρον έχει δείξει. Εχω ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών τι μπορούμε να κάνουμε για τους συνεπείς διανειολήπτες, σε συνοννόηση με τις τράπεζες, καθώς αυξάνεται το κόστος του δανεισμού», είπε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς και στον σχεδιασμό των έργων που προγραμματίζονται και υλοποιούνται στην Αχαΐα και την πρωτεύουσά της, την Πάτρα.

Όπως τόνισε τα έργα που παρουσιάζονται είναι και μελετημένα και κοστολογημένα, ώστε τα επόμενα χρόνια να είναι χρόνια πολύ δυναμικής ανάπτυξης και για τη Δυτική Ελλάδα και την Πάτρα, ειδικότερα.

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από την Πάτρα:

Είχε προηγηθεί διευρυμένη σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και πλήθους υπουργών, στην έδρα της Περιφέρειας στην Πάτρα, όπου έγινε η παρουσίαση του ολοκληρωμένου σχεδίου για την Πάτρα του 2030.

«Είμαστε εδώ για να ακούμε την τοπική κοινωνία» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός στο κλείσιμο της διευρυμένης σύσκεψης, αφού προηγήθηκαν οι τοποθετήσεις από τους υπουργούς και υφυπουργούς που τον συνοδεύουν για τα έργα που έχουν δρομολογηθεί και θα υλοποιηθούν στην περιοχή, σημειώνεται στο ρεπορτάζ του pelop.gr.

«Έπρεπε αυτό το σχέδιο να περάσει από διαβούλευση να ακούσουμε παρατηρήσεις σας» τόνισε, προσθέτοντας: «Ουδέποτε η κυβέρνηση και εγώ είχαμε αυτοδιοίκηση υπό κομματικές παρωπίδες, εύχομαι να ισχύει και το αντίθετο».

Φαρμάκης: Η Πάτρα να ξαναγίνει η πύλη της Ελλάδας στην Δύση

Καλωσορίζοντας τον πρωθυπουργό ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμακης μίλησε για «νέα εποχή, όπου δεν πάνε μόνο οι τοπικοί φορείς στις κυβερνήσεις αλλά και οι κυβερνήσεις στους τοπικούς φορείς», ενώ εξέφρασε την «ικανοποίηση για όσα πετύχαμε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αλλά και αγωνία για το αύριο ώστε οι υπαρκτές δυνατότητες να γίνουν μέρισμα για την κοινωνία μας».

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης ζήτησε από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση «να είστε συνεχώς στο πλευρό μας να συνεχίσετε την προσπάθεια ισορροπίας της χώρας και εμείς θα κάνουμε τον τόπο μας ισχυρό πρωταγωνιστή»

«Στον Πατραϊκο βλέπουμε σπουδαία ηλιοβασίλεμα αλλά με λίγη προσπάθεια μπορούμε να σηκώσουμε και τον ήλιο από τα δυτικά!» επεσήμανε.

Σκέρτσος: Η Ελλάδα πρέπει να γίνει οικονομία που παράγει και η Πάτρα μπορεί

Σχέδιο με  88 έργα, τα 63 με χρηματοδότηση, τα 25 με σχεδιασμό, παρουσίασε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. Τα έργα αυτά αφορούν την διασύνδεση Πάτρας με υπόλοιπο κόσμο, τη σχέση Πάτρας με τη θάλασσα, αλλά και παρεμβάσεις για ενίσχυση υποδομών δημόσιας υγείας και δημόσιας παιδείας, παρεμβάσεις στην οικονομία και παρεμβάσεις ανάπλασης στο εσωτερικό της πόλης.

Καραγιάννης: Κάποιοι κάνουν πραγματικότητα ότι εξαγγείλουν

Ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, επεσήμανε πως παρουσιάζεται «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κρίσιμων υποδομών», το οποίο  απαντά σε προβλήματα ετών και υπηρετεί αναπτυξιακούς στόχους.

«Όταν παραλάβαμε βρήκαμε όλα τα μεγάλα έργα μπλοκαρισμένα, το πιο σύνθετο ήταν η Πατρών-Πύργου. Το ερώτημα δεν είναι πότε θα τελείωνε αλλά αν θα τελείωνε ποτέ. Δεν θα τελείωνε αν ο Μητσοτάκης δεν είχε παρέμβει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είμαστε 3 μήνες νωρίτερα από το αρχικό μας χρονοδιάγραμμα»

«Κάποιοι κάνουν πραγματικότητα ότι εξαγγείλουν και κάποιοι κάνουν τα πάντα για να μην γίνουν πραγματικότητα» επεσήμανε ο κ. Καραγιάννης.

Για το τρένο ο κ. Καραγιάννης αναφέρθηκε στην χθεσινή υπογραφή για το  τμήμα Ροδοφαφνη- Ρίο, επισημαίνοντας: «Κλείνουμε όλες τις υποχρεώσεις. Κάποιοι έταζαν φαρανωϊκά έργα», προσθέτοντας  ότι είναι ένα δύσκολο έργο με μεγάλο κόστος και χωρίς χρηματοδότηση. «Είπαμε την αλήθεια και βρήκαμε χρυσή τομή: υπογειοποίηση και 70 στρέμματα αναπλάσεων στην πόλη και βρήκαμε και τη χρηματοδότηση».
Παράλληλα ανέφερε ότι το Φράγμα Πείρου – Παραπείρου λειτουργεί και η Πάτρα υδροδοτείται, ενώ 44 εκ. ευρώ αφορούν έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και ενεργειακή αναβάθμιση νοσοκομείων και υπηρεσιών.

Πλακιωτάκης: Το λιμάνι Πάτρας σύγχρονο διαμετακομιστικό κέντρο

«Με τη σύνδεση του τρένου με το λιμάνι, το λιμάνι της Πάτρας θα είναι διαμετακομιστικό κέντρο»! Αυτό ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης  επισημαίνοντας πως έτσι τα κοντέινερ γρήγορα θα κατευθύνονται από Πειραιά στην Πάτρα και εν συνεχεία στην Ευρώπη. Συζητάμε με ΤΑΙΠΕΔ είτε υποπαραχώρηση, είτε συνολική παραχώρηση ανάλογα με βιωσιμότητα,  ανέφερε ο υπουργός, δηλώνοντας ότι «το έργο είναι δρομολογημένο και θα γίνει πράξη, το λιμάνι θα είναι σύγχρονο»
Για το λιμάνι του Αιγίου, ο υπουργός ανέφερε ότι μπορεί να εξυπηρετήσει κρουαζιέρες μικρής κλίμακας, αφού γίνουν οι σχετικές βελτιώσεις και αναπλασεις και μετατραπεί σε «Πράσινο Λιμάνι», συνδέοντας Τριζόνια και Άγιο Νικόλαο Δωρίδας.

Πλεύρης: Αναγκαιότητα η αναβάθμιση του Καραμανδανείου

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε στις προσλήψεις που έχουν γίνει Αχαΐα αλλά και στην αναβάθμιση των υποδομών. Ειδικά για τον Προσωπικό Γιατρό, τόνισε πως αγκαλιάστηκε από την Αχαΐα με 146.000 πολίτες να έχουν ήδη γραφτεί την πλατφόρμα.
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι 4 Κέντρα Υγείας της περιοχής έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ για το Καραμανδάνειο Παιδιατρικό Νοσοκομείο τόνισε πως θα αναβαθμιστεί στα στο πρότυπα  του Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Από την πλευρά της η αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα επεσήμανε πως το Καραμανδάνειο αποτελεί για το υπουργείο μεγάλο στοίχημα.

Κεραμέως: 350 μόνιμοι εκπαιδευτικοί στην Αχαΐα

H υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε στους διορισμούς εκπαιδευτικών, τονίζοντας πως στην στην Αχαΐα έχουν διοριστεί 350 μόνιμοι μετά από 12 χρόνια. Τόνισε πως 2 εκ. ευρώ διατίθενται για προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού σε σχολεία (διαδραστικοί πίνακες και σετ ρομποτικής).  Επίσης ανέφερε ότι η Πάτρα απέκτησε πρότυπο σχολείο που είχε καταργηθεί, ενώ αναφερόμενη στο το νέο πειραματικό δημόσιο ΙΕΚ που ιδρύθηκε 2021, επεσήμανε υπηρετείται η αναγκαιότητα «να φέρουμε κοντά εκπαίδευση στις ανάγκες της χώρας».

Μενδώνη: Πάτρα Κολόνια Αουγκουστα

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, από την πλευρά της, θυμίζοντας η Πάτρα δεν επιλέχθηκε τυχαία από τους Ρωμαίους ως κολόνια αουγκούστα, αναφέρθηκε στις αναπλάσεις του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων» και του Ρωμαϊκού Ωδείου, το Ρωμαϊκό Στάδιο, αλλά και τα έργα σε Παναγία Τρυπητή και Μουσείο Αιγίου, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν το Σεπτέμβριο του 2023, καθώς και στην αποκατάσταση των κάστρων Ρίου και Πάτρας.

Αυγενάκης: Αθλητικό κέντρο Αγυιάς, τοπόσημο για την Πάτρα

Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα περιοχής αναφέρθηκε ο υπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, όπως αναδείχθηκαν στο συνέδριο τον περασμένο Απρίλιο και τόνισε πως τα τελευταία 3,5 χρόνια σε συνεργασία με τις διοικήσεις των ΠΕΑΚ προχώρησαν παρεμβάσεις, συντηρήσεις και αναπλάσεις στα γήπεδα της περιοχής.
Ειδικά για το Κολυμβητήριο της Αγυιάς, επεσήμανε πως σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, εντός Δεκεμβρίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τα τεύχη δημοπράτησης ενός έργου 8 εκατ. ευρώ, μέσω του οποίου θα υλοποιηθεί ένα αθλητικό κέντρο, τοπόσημο για την Πάτρα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πετσας αναφέρθηκε στο έργο ανάπλασης των Προσφυγικών ύψους 10,7 εκατ. ευρώ ενώ τόνισε πως μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές και για το έργο στο Σελινούντα, ύψους 21,5 εκ. ευρώ.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς  αναφέρθηκε στα οικονομικά δεδομένα στήριξης των αγροτών και κτηνοτρόφων της Αχαΐας και στην εκκρεμότητα που υλοποιείται με την άρδευση κάμπου Δυτικής Αχαΐας από το φράγμα Πηνειού, όπως ανακοίνωσε και χθες ο Πρωθυπουργός.

Ενημέρωση έκαναν επίσης  ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις ΣΔΙΤ, Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Έρευνας και  Τεχνολογίας Χρήστος Δήμας.

Πηγή: skai.gr