Μητσοτάκης: «Οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα»

Ερευνάται η φωτιά στον Έβρο, περίπου βέβαιο ότι είναι ανθρωπογενής

Προσέρχομαι στη συζήτηση με τη φωτιά στον Έβρο να είναι ακόμη ενεργή με πρώτο στόχο να αναζητήσουμε εξηγήσεις και να συγκλίνουμε σε λύσεις. Να περιγράψουμε τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει, να δούμε τις αδυναμίες, αλλά κυρίως περιμένουμε προτάσεις για την επόμενη μέρα. Η κλιματική κρίση είναι εδώ, ακόμη πιο απειλητική για όλους μας. Η απάντηση πρέπει να δοθεί από όλους. Οι πολίτες δεν περιμένουν κοινοβουλευτική κοκορομαχία, αλλά ωριμότητα, σοβαρότητα. Οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα. 

Θέλω να εκφράσω τη συμπαράστασή μου σε όλους που δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται ακόμη από την πύρινη λαίλαπα και να βεβαιώσω ότι το κράτος θα ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες αποζημιώσεων και την αποκατάσταση των περιοχών.

Όλοι είμαστε πληγωμένοι, θα πρέπει να συμφωνήσουμε και σε μία παραδοχή. Οι κλιματικές απειλές βρίσκονται συχνά ένα βήμα μπροστά από την άμυνα του ανθρώπου. Δεν μπορεί αυτό να σημαίνει ότι η κινητοποίησή μας δεν πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα  δεδομένα. Πρέπει κάθε χρόνο να κάνουμε περισσότερα. Στις ΗΠΑ κάηκε μια ολόκληρη πόλη στη Χαβάη χωρίς να προλάβουν οι αρχές να την εκκενώσουν, χωρίς να ξέρουμε καν πόσοι είναι οι νεκροί. Ολος ο ευρωπαϊκός νότος δοκιμάστηκε, στην Τενερίφη μια πυρκαγιά έκαψε το μισό νησί.

Αν και προετοιμαστήκαμε καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά βρεθήκαμε αντιμέτωποι με γεγονότα χωρίς προηγούμενο. Ηταν αυτό το καλοκαίρι το πιο θερμό, είχαμε έναν από τους πιο έντονους και διαρκείς καύσωνες, είχαμε το φαινόμενο hot, dry, windy. Είχαμε εβδομάδες με πάνω από 500 πυρκαγιές. Οι περισσότερες έσβησαν με ελάχιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον επειδή υπήρξε γρήγορη προσβολή.

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, είχαμε 7 φορές επίπεδο συναγερμού 5. Πέρσι δεν είχαμε καμία. Πέρσι ήταν εξαιρετικά καλή χρονιά, κάηκε το μισό από τον μέσο όρο. 

Συχνά ακούμε αναλύσεις για το τι μπορούμε να κάνουμε, υπάρχουν όρια στο πόσο μπορεί να διαχειριστεί κανείς μια φωτιά στο πεδίο και υπάρχουν φωτιές που δεν μπορεί κανείς να τις σταματήσει. Το είδαμε ακόμη χειρότερα στη φωτιά του Έβρου, στην Αλεξανδρούπολη είχαμε το φαινόμενο του πυρονέφους της νύχτας, που είχαμε να το δούμε από την Καλιφόρνια το 2018. Αυτή η φωτιά, στον Εβρο, θα μελετάται χρόνια από τους επιστήμονες. Μέσα σε ελάχιστες ώρες ξεκίνησε και κατέκαψε φωτιά στο βόρειο μέρος. Σε πέντε ώρες κάηκε έκταση που στο παρελθόν είχε καεί στον Έβρο σε πέντε μέρες. 

Διαμορφώνονται συνθήκες που κάνουν τη μάχη ολοένα και πιο άνιση. Παλιά αναρωτιόμασταν που είναι το κράτος, πότε θα πετάξουν τα αεροπλάνα. Σήμερα το κράτος είναι παρών, αλλά η φωτιά επιμένει. Το νερό συχνά εξατμίζεται πριν φτάσει στο στόχο του. Τίποτα πια δεν είναι όπως το ξέραμε σε σχέση με τις φυσικές απειλές. 

Στη Δαδιά η καταστροφή έχει ξεπεράσει τα 800.000 στρέμματα, αυτή είναι η περίμετρος της πυρκαγιάς. Τα πράγματα ενδεχομένως να είναι οριακά καλύτερα, να υπάρχουν άκαυτα τμήματα και αυτό να συμβάλλει στην αποκατάσταση. Στη Ρόδο για παράδειγμα το αποτύπωμα της φωτιάς είναι μικρότερο από την αρχική εκτίμηση του Copernicos. Όλα τα καμένα στρέμματα δεν έχουν την ίδια αξία. Π.χ. αν καεί θερισμένο χωράφι δεν έχει σημασία, αν καεί ένα δάσος όπως η Δαδιά αυτό έχει αξία, θα πάρει χρόνια να αποκατασταθεί. Οπως η ζημιά από τη φωτιά στην Πάρνηθα το 2007, μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη. Τώρα προστατεύθηκε ο πυρήνας δεν έφτασε η φωτιά στα έλατα και αυτό έγινε γιατί κάποιοι έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες, ξεπερνώντας κανόνες ασφαλείας.

Το 95% των πυρκαγιών σβήνονται εν τη γεννέση τους. Οχι μόνες τους, αλλά γιατί κάποιοι άνθρωποι έτρεξαν. Όπως έγινε στον Αυλώνα, από συνειδητό εμπρηστή, όπως φαίνεται. 

Μόνο η Ελλάδα έχει προβλήματα στη διαχείριση των πυρκαγιών; Οι μεγα-πυρκαγιές είναι φαινόμενο που δεν μπορούν να διαχειριστούν κράτη όπως ο Καναδάς, η Ιταλία. Πρέπει να δούμε τι πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τέτοια φαινόμενα. Στην Πορτογαλία κάηκαν 5,5 εκατ. στρέμματα, υπάρχουν καλές χρονιές και πολύ κακές χρονιές. Είναι αυτό άλλοθι για όλα; Οχι, είναι μέρος της ερμηνείας. Ο εμπρησμός είναι από τις πλέον αντικοινωνικές πράξεις. Στον Εβρο ερευνάται το αίτιο της πυρκαγιάς, είναι περίπου βέβαιο ότι είναι ανθρωπογενής, είναι πάνω στις διαδρομές που χρησιμοποιούν άνθρωποι που μπαίνουν παράνομα στη χώρα μας. Η υπόθεση ερευνάται. Είναι δουλειά των Αρχών και μόνο των Αρχών, αυτόκλητοι σερίφηδες δεν θα γίνουν ανεκτοί από αυτή την κυβέρνηση. 

Δείτε την ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή