Μητσοτάκης: Καταδικάζουμε τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία – Ζελένσκι: Ευχαριστούμε την Ελλάδα

Δηλώσεις στον Τύπο έκαναν ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή τους, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Ουκρανός πρόεδρος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα και αφού συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα παρακαθήσει στο δείπνο των ηγετών των Βαλκανίων.

Δείτε τις δηλώσεις Μητσοτάκη- Ζελένσκι:

 

Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων δήλωσε ότι η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό των Ουκρανών, έκανε αναφορές τόσο στον τουρκικό αναθεωρητισμό, όσο και στο Κυπριακό, αλλά και στην ιστορια που συνδέει την Ελλάδα με την Ουκρανία. Καταδικάζουμε, είπε, απερίφραστα τα εγκλήματα πολέμου. Η Ρωσία χρησιμοποίησε ως όπλο το φυσικό αέριο και πρόσφατα τερμάτισε τη συμφωνία για τα σιτηρά. Οι συνέπειες του πολέμου, ξεπερνούν τα όρια της ηπείρου μας. Πάνω από το 50% των σιτηρών εξάγονται με πλοία ελληνικών συμφερόντων. Η Ελλάδα εφαρμόζει όλες κυρώσεις προς τη Ρωσία, θα συνδράμουμε στην ευρωπαϊκή σας πορεία, υπογράψαμε κοινή δήλωση προς την ευρω-ατλαντική πορεία της Ουκρανίας. Η στήριξή μας θα συνεχισθεί. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι κόμβος, σύντομα θα είναι νέα πόλη- πύλη φυσικού αερίου. Η παρουσία σας εδώ έχει ξεχωριστή σημασία. Η πρωτοβουλία για το δρόμο των δυτικών βαλκανίων αναβαθμίζεται. Η Ελλάδα θα είναι παρούσα και στην τιτάνια προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας σας με έμφαση στην Οδησσό.

Από την πλευρά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι είναι μεγάλη τιμή να βρίσκεται στην Αθήνα. Ευχαριστώ για την προσοχή στην Ουκρανία. Σήμερα έχουμε συζητήσει προτεραιότητες με τον κ.πρωθυπουργό. Εχω πει πολύ σημαντικές προτεραιότητες για να τερματίσουμε την εισβολή, μας χρειάζεται η βοήθεια της Ελλάδας στην εκπαίδευση των πιλότων μας στα F-16. Ευχαριστώ πολύ. Είναι σημαντική η βοήθεια για την πόλη της Οδησσού και της παρευξείνιας περιοχής, είναι σημαντικό ότι ελληνικές εταιρείες είναι έτοιμες να μεταφέρουν τα ουκρανικά σιτηρά.