Μεσσηνία | Για απειλές κάνουν λόγο οι κάτοικοι της Πιπερίτσας

"Το Συνταγματικό Δικαίωμα στο αίσθημα ασφάλειας έχει εξαφανιστεί"

“Μετά από το τραγικό γεγονός που συνέβη στην κοινότητα μας και αφού η Δικαιοσύνη έχει ήδη αναλάβει δράση.

Ένα άλλο θύμα, η κοινότητά μας και μάλιστα αθώο με θύτες όλους αυτούς που ανακοινώνουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στο μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον αφανισμό του χωριού μας, απειλώντας μας να μας κάψουν και να μας εξαφανίσουν από τον χάρτη. Με καθημερινές απειλές και έμπρακτες πράξεις βανδαλισμού. Το Συνταγματικό Δικαίωμα στο αίσθημα ασφάλειας έχει εξαφανιστεί.

Καθημερινά δεχόμαστε απειλές, ανησυχούμε τι θα συμβεί κυρίως όταν αποχωρήσουν τα σώματα ασφαλείας. Η ανησυχία μας είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορούμε ούτε τα παιδιά μας να στείλουμε στο σχολείο, κυρίως από τότε που μάθαμε, πως ομάδα εφήβων ρωτούσαν, με ενδεχόμενο δόλο, ποια παιδιά κατάγονται από την κοινότητα μας.

Παρακαλούμε για τις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση της ασφάλειας στους δρόμους και στα σχολεία, επιθυμούμε την επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς φόβο, να μην ανησυχούμε να πάμε στα κτήματα μας και στις δουλειές μας.

Σεβόμαστε την Ελευθερία, δεν πράττουμε, κρατάμε ήπιους τόνους και δεν προκαλούμε”, καταλήγει η ανακοίνωση του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Πιπερίτσας Δημήτρη Δημητρούλια .

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ 2019: “Συντασσόμαστε με τις προτάσεις του από 06/02/2019 ψηφίσματος” αναφέρουν οι πρόεδροι κοινοτήτων των Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης

ΨΗΦΙΣΜΑ

Ενώνουμε τις φωνές μας και διεκδικούμε την ασφάλεια και την ηρεμία στα χωριά και τις πόλεις μας, όλοι εμείς οι πρόεδροι των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων των Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης, που πλήττονται από φαινόμενα παραβατικότητας.

Ζητούμε να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας και να αντιμετωπιστούν τα όποια φαινόμενα παραβατικότητας που προκαλούν αναστάτωση στην τοπική κοινωνία, απ’ όπου και αν προέρχονται.

Δηλώνουμε κάθετα αντίθετοι σε κάθε μορφή βίας και αρωγοί σε κάθε προσπάθεια εξασφάλισης του αισθήματος ασφάλειας, με υγιή και νόμιμο τρόπο.

Οι περιοχές μας διαρκώς υποβαθμίζονται, ενώ εγκληματικές και προβατικές συμπεριφορές κερδίζουν διαρκώς έδαφος. Στα χωριά και τις πόλεις μας αποτελούν καθημερινά φαινόμενα οι κλοπές, οι ληστείες, οι απειλές, η χρήση και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, η παράνομη οπλοχρησία, οι επικίνδυνες σωματικές βλάβες, η επικίνδυνη οδηγική συμπεριφορά, η πρόκληση φθορών σε περιουσίες και γενικά η αυθαιρεσία.

Δυστυχώς επιβεβαιώνεται καθημερινά πως υπάρχει έλλειψη μιας κεντρικής πολιτικής κι ενός στοιχειώδους έστω σχεδιασμού για την στήριξη των χωριών και των πόλεών μας, προκειμένου να υπάρξει ασφάλεια, ηρεμία και ειρήνη, απαραίτητες προϋποθέσεις για να υπάρξουν προοπτικές ανάπτυξης σε έναν τόπο.

Για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας, χρειάζεται πρώτα απ’ όλα ενίσχυση των δυνάμεων των τοπικών αστυνομικών υπηρεσιών, αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου, αταλάντευτη εφαρμογή του Νόμου και απονομή Δικαιοσύνης.

Παράλληλα πρέπει να αναπτυχθούν δράσεις από την Πολιτεία, στο πλαίσιο ολοκληρωμένων παρεμβάσεων σε κοινωνικό επίπεδο, για την αντιμετώπιση φαινομένων που δυστυχώς συμβάλλουν στην αύξηση της παραβατικότητας.

Μια ολοκληρωμένη πολιτική για την άρση ανισοτήτων, την αντιμετώπιση της ανεργίας, του αναλφαβητισμού και άλλων, θα μας βρει αρωγούς σε κάθε προσπάθεια.

Οι κάτοικοι πληττόμενων περιοχών, ζητούμε, από τους αρμόδιους φορείς, να καταρτιστεί σχέδιο δράσεων για την επιστροφή του τόπου μας στην κανονικότητα.

Σε συνέχεια ανάλογων διαμαρτυριών και ψηφισμάτων του παρελθόντος, που δυστυχώς δεν έχουν -μέχρι στιγμής- ληφθεί σοβαρά υπόψη, συντασσόμαστε με τις προτάσεις του από 06/02/2019 ψηφίσματος που ενέκριναν τα Συμβούλια και οι εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων της δυτικής περιοχής του Δήμου Καλαμάτας, σύμφωνα με το οποίο:

Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, ζητούμε από τους αρμόδιους φορείς:

Α) Σε επίπεδο πρόληψης:

1) Να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κατά της παραβατικότητας, με την άμεση συμμετοχή όλων των φορέων της κοινωνίας: της πολιτείας, ως κεντρικής διοίκησης, των φορέων της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, της Εισαγγελίας, της Αστυνομίας, δημόσιων και ιδιωτικών κοινωνικών δομών, των φορέων της σχολικής κοινότητας, της οικογένειας και του κάθε πολίτη.

2) Να ενεργοποιηθούν τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Παραβατικότητας των Δήμων, με τη σύσταση δικτύου για την παρακολούθηση, καταγραφή, μελέτη και καταπολέμηση, σε συνεργασία με την Αστυνομία και άλλους φορείς, της μικρομεσαίας εγκληματικότητας και της καθημερινής παραβατικότητας.

3) Να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες, ήδη από τη νεαρή τους ηλικία, για συμπεριφορά σύμφωνη με τους κοινωνικούς κανόνες, π.χ. μέσω διοργάνωσης εκδηλώσεων στο σχολείο, με ενημερωτικές ημερίδες κλπ.

4) Να επεκταθούν, από τις αρμόδιες δημοτικές και περιφερειακές αρχές, τα δίκτυα φωτισμού των κοινοχρήστων χώρων, πράγμα που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους επίδοξους παραβάτες.

5) Να διερευνηθεί η δυνατότητα της σύννομης και κατά περίπτωση χρήσης καμερών αποκλειστικά στο δημόσιο χώρο.

Β) Σε επίπεδο καταστολής

1) Να ενισχυθεί και εντατικοποιηθεί η αστυνόμευση στις περιοχές των Τοπικών Κοινοτήτων των Δήμων, στην κατεύθυνση της αποτροπής, τόσο των αστικών, όσο και των αγροτικών αδικημάτων.

2) Να επαυξηθεί το ενδιαφέρον της Αστυνομίας , όσον αφορά τη μικρομεσαία και καθημερινή παραβατικότητα και όχι αυτό να εξαντλείται στον περιορισμό της σκληρής εγκληματικότητας.

3) Να επεκταθεί στοχευμένα ο τροχονομικός έλεγχος και εκτός πόλεων.

4) Να ενισχυθούν οι πολίτες στην απόφασή τους για την καταγγελία έκνομων πράξεων, ώστε να περιοριστεί η άδηλη εγκληματικότητα.

5) Να αυστηροποιηθεί το νομικό πλαίσιο και το πλαίσιο ποινών, ιδίως σε εγκλήματα που βάλλουν ευθέως κατά της κοινωνικής ειρήνης.

6) Να εφαρμόζεται με αυστηρότητα ο Νόμος και να απονέμεται Δικαιοσύνη, ιδίως σε ποινικά αδικήματα με έντονη κοινωνική απαξία.

Πιπερίτσα

Οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων των Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης.