Μέση Ανατολή: Άνοδος στις τιμές του πετρελαίου

Η εικόνα για τις ευρωπαϊκές μετοχές και τον χρυσό

Αύξηση κατέγραψαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου εν μέσω φόβων για κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, με την προσοχή των επενδυτών να εστιάζεται στο Ισραήλ, όπου ο πόλεμος με την Χαμάς έχει μπει στην  14η ημέρα.

Αναλυτικά, το βαρέλι του Μπρεντ της  Βόρειας Θάλασσας, παράδοσης Δεκεμβρίου ενισχύθηκε στις 12:55 ώρα Ελλάδας κατά 1,20% και ανήλθε στα 93,49 δολάρια. Το αντίστοιχο αμερικανικό, το βαρέλι WTI, παράδοσης Νοεμβρίου, ενισχύθηκε κατά 1,37% στα 90,59 δολάρια. Όταν το «γεωπολιτικό θερμόμετρο» φθάνει «στο κόκκινο», «οι τιμές του πετρελαίου ενισχύονται γενικώς, κυρίως εάν η αναταραχή συμβαίνει κοντά σε πετρελαιοπαραγωγικές περιοχές», όπως σήμερα στη Μέση Ανατολή, εξήγησε ο Χαν Ταν, αναλυτής στην Exinity.

Ποια είναι η εικόνα για τις  ευρωπαϊκές μετοχές

Την ίδια ώρα, οι ευρωπαϊκές μετοχές κινούντανπτωτικά, ενώ οδεύουν προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση τους μέσα σε τρεις μήνες, με τους φόβους για εξάπλωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, την αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και τα απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα να τροφοδοτούν την τάση για αποστροφή ρίσκου. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε πριν από λίγο πτώση 0,96%.


Για τον χρυσό 

Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν άνοδο σε νέο υψηλό τριμήνου, στα 1.990 ευρώ η ουγγιά, το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουλίου, καθώς οι επενδυτές στρέφονται στα λεγόμενα «ασφαλή καταφύγια».

enikonomia