Μειώνονται οι φυτείες χριστουγεννιάτικων δέντρων στον Ταΰγετο

Σίγουρα είναι πολλοί λίγοι αυτοί που ξέρουν ότι στο μεσσηνιακό Ταΰγετο, εδώ και πολλές δεκαετίες, υπάρχουν ιδιωτικές φυτείες χριστουγεννιάτικων δέντρων. Κάθε χρόνο, κάποια από τα φυσικά έλατα που πωλούνται τέτοιες ημέρες προέρχονται από τον όμορφο Ταΰγετο. Αρκετά δε, στολίζουν δημόσια κτήρια και χώρους της Μεσσηνίας, μετά από διάθεσή τους από το Δασαρχείο.

Όπως, όμως, και οι περισσότεροι τομείς της αγοράς, έτσι και αυτός τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μεγάλη φθίνουσα πορεία. Ο κόσμος πλέον, λόγω και της τιμής, δεν αγοράζει εύκολα φυσικό δέντρο για στόλισμα .

Από τη δεκαετία 1960-1970
Στη Μεσσηνία, όπως πληροφορηθήκαμε από τη Διεύθυνση Δασών, οι φυτείες χριστουγεννιάτικων δέντρων, ξεκίνησαν στον Ταΰγετο από τη δεκαετία 1960-1970. Μέχρι και 30 φακέλους ενδιαφερομένων για τέτοιες φυτείες, είχε κάποια στιγμή στο αρχείο της η Διεύθυνση δασών. Πλέον, τα τελευταία χρόνια έχουν μείνει ελάχιστοι και δεν υπάρχει το ενδιαφέρον των προηγούμενων δεκαετιών.

Φέτος από τις σχεδόν 20 προσκλήσεις που έγιναν, μόνο 4 ενδιαφερόμενοι κατέθεσαν αίτηση και πήραν έγκριση από το Υπουργείο 3. Η έγκριση που έχει δοθεί για φέτος, ανάλογα με τα αιτήματα που κατέθεσαν οι 3 ενδιαφερόμενοι είναι για 265 έλατα και 10 μαύρης πεύκης. Τα πόσα από αυτά τελικά θα υλοτομηθούν για να καταλήξουν στο εμπόριο, θα γίνει γνωστό μετά τις γιορτές.

Φθίνει κάθε χρόνο
Οι ενδιαφερόμενοι κάτοχοι των φυτειών, ενημερώνονται το καλοκαίρι για να δηλώσουν το πόσοι ενδιαφέρονται να υλοτομήσουν. Τον Οκτώβριο δίνονται οι εγκρίσεις από το Υπουργείο και από 29 Νοεμβρίου έως και 24 Δεκεμβρίου, μπορεί να γίνει η υλοτόμηση των δέντρων και η διάθεσή τους στο εμπόριο.

Όλα τα δέντρα και τα κλαδιά που υλοτομούνται προσημαίνονται και ελέγχονται στους τόπους υλοτομίας. Το κάθε δέντρο που υλοτομείται φέρει ειδική μολυβδοσφραγίδα η οποία προσδένεται κοντά στην κορυφή του δέντρου, καθώς και σφραγίδα με δασική σφύρα στην επιφάνεια τομής του δέντρου.

Οι περιοχές του Ταϋγέτου, που έχουν αναπτυχθεί οι φυτείες με τα χριστουγεννιάτικα δέντρα είναι στη Νέδουσα, την Αλαγονία, τις Πηγές και το Δυρράχι.

Όπως αναφέραμε, ωστόσο, ο κόσμος έχει σταματήσει πλέον να αγοράζει φυσικά δέντρα με το ρυθμό που το έκανε τα παλαιότερα χρόνια.

Στη Μεσσηνία το 2016 δόθηκαν 3 εγκρίσεις για υλοτόμηση 370 ελάτων, 20 μαύρης πεύκης και 20 ψευδοτσούγκα (είδος κωνοφόρου). Τελικά υλοτομήθηκαν και διατέθηκαν στο εμπόριο 250 έλατα και 1 μαύρη πεύκη.

Αντίστοιχα, το 2017 δόθηκαν 4 εγκρίσεις για υλοτόμηση 475 ελάτων και 10 μαύρης πεύκης. Τελικά υλοτομήθηκαν μόνο 191 έλατα.

Της Βίκυς Βετουλάκη

ΠΗΓΗ: www.tharrosnews.gr