Το «κρίσιμο» Σάββατο για την πορεία του κορωνοϊού

Η λήξη του lockdown που δεν φαίνεται

Αν το ερχόμενο Σάββατο παρατηρηθεί μια σταθεροποίηση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στην Αττική και μια σχετική μείωση από την ερχόμενη εβδομάδα, τότε και μόνο τότε μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες αναφορικά με την εξάπλωση της πανδημίας στον μεγαλύτερο νομό της χώρας.

Από κει και πέρα τα σενάρια περί ανοίγματος της αγοράς ή λήξης ακόμα και της καραντίνας, εξακολουθούν να είναι υποθετικά καθώς χωρίς πραγματικά στοιχεία κανένας δεν μπορεί να προβλέψει το αύριο.

Όπως εξηγεί στο newsit.gr η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά Ματίνα Παγώνη στην Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα τα πράγματα είναι ακόμα πιο κρίσιμα σε σχέση με την Αττική που σημαίνει, πως αν και τα μέτρα εφαρμόστηκαν μια εβδομάδα νωρίτερα στην συμπρωτεύουσα ωστόσο εξακολουθεί να ζει στο “κόκκινο” με αποτέλεσμα μέχρι να αντιμετωπιστεί κάπως η κατάσταση να μην μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη για λήξη της καραντίνας και επιστροφή στην κανονικότητα.

«Το τι περιμένουμε στην Αττική θα φανεί από το Σάββατο και μετά, που αναμένεται σταθεροποίηση των κρουσμάτων και σιγά σιγά την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η μείωση. Αν όλα πάνε καλά και έχουν τηρηθεί τα μέτρα, χωρίς να βάζουμε μέσα στους υπολογισμούς τους θανάτους και τους διασωληνωμένους, τότε μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερους αριθμούς. Μην ξεχνάμε ότι αυτή την στιγμή νοσηλεύονται σε απλές κλινικές covid 19 πάνω από 3.500 ασθενείς. Για την Θεσσαλονίκη θα περιμένουμε ακόμα γιατί τα πράγματα εκεί είναι δύσκολα, ο ιός χτύπησε άσχημα την βόρεια Ελλάδα».

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ ακόμα είναι νωρίς να συζητάμε περί επιστροφής έστω και μέρους της κανονικότητας.

«Δεν νομίζω ότι από τώρα πρέπει να κάνουμε σχέδια για άνοιγμα της αγοράς, ακόμα χάνεται κόσμος υπάρχουν προβλήματα. Δεν έχουμε στα χέρια μας στοιχεία, με αποτέλεσμα όλα αυτά που λέγονται να είναι ακόμα υποθετικά. Θα πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση με το κλείσιμο των 15 ημερών και να συνεχίσουμε. Ό,τι και να γίνει θα γίνει σταδιακά γι αυτό φωνάζω και λέω ξεχάστε πως γιορτάζαμε κάποτε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά φέτος θα είναι διαφορετικά τα πράγματα».

Για 50% αύξηση στους ασυμπτωματικούς “μιλάνε” τα λύματα
«Σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας Νίκο Θωμαΐδη από τις μελέτες των λυμάτων υπάρχει μια αύξηση των ασυμπτωματικών ασθενών της τάξεως του 50% στην Αττική. Αυτό είναι ένα δραματικό σημάδι, διότι οι ασυμπτωματικοί μας πάντα μας προκαλούν μια ανησυχία, καθώς μεταδίδουν τον ιό και δεν μπορούμε να κάνουμε σωστές ιχνηλατήσεις».

Δύσκολη η χθεσινή μέρα για την Θεσσαλονίκη
«Χθες παρουσιάστηκε μεγάλο πρόβλημα στην Θεσσαλονίκη, καθώς σε όλη την πόλη υπήρχαν μόνο 4 με 5 κρεβάτια ελεύθερα εντατικής θεραπείας. Στη συνέχεια μάθαμε πως καλύφθηκαν και αυτά. Πήραμε κάποια τηλέφωνα να μιλήσουμε με συναδέλφους, ώστε να δούμε πως θα βοηθήσουμε την κατάσταση και μάθαμε πως σε πρώτη φάση θα καλύπτονται οι μονάδες των νοσοκομείων, που βρίσκονται περιφερειακά της πόλης και μετά θα ξεκινήσουν οι αεροδιακομιδές. Η αλήθεια είναι ότι εχθές ήταν μια πραγματικά δύσκολη μέρα για την Θεσσαλονίκη, που όλες αυτές μέρες είναι στο “κόκκινο”. Εκτός από τους διασωληνωμένους στις μονάδες είναι πολλές και οι κλινικές που έχουν γεμίσει με νοσηλευόμενους. Χαρακτηριστικά μας είπαν ότι οι περισσότεροι είναι νέοι άνθρωποι. Ο μέσος όρος έχει πέσει πλέον δραματικά, μιλάμε για νέα δεδομένα που δεν έχουν καμία σχέση με την πρώτη φάση της πανδημίας του Μαρτίου και του Απριλίου. Μιλάμε για ηλικίες από 18 μέχρι 40 ετών».

newsit