Κρύο ρύζι με ομελέτα και λαχανικά

Δια χειρός Μαίρης Παναγάκου

Υλικά για 4 άτομα
150 γρ βρασμένο ρύζι, αναποφλοίωτο
2 κολοκυθάκια
150 γρ φασολάκια φρέσκα
2 κ σ σέλερι ψιλοκομμένο
3 ντομάτες
1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
2 κ σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κ σ βασιλικό ψιλοκομμένο
3 αυγά
3-4 κ σ γάλα
2 κ σ τριμμένη παρμεζάνα
5 κ σ ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής
1. Καθαρίζετε τα κολοκυθάκια και τα φασολάκια. Τα βράζετε για 5′ σε αλατισμένο νερό. Τα στραγγίζετε και κόβετε τα κολοκυθάκια σε φέτες και τα φασολάκια σε λωριδούλες.
2. Σοτάρετε το σκόρδο  με 1 κ σ λάδι. Όταν ροδίσει το βγάζετε από το τηγάνι και προσθέτετε τα κολοκυθάκια και τα φασολάκια. Τα σοτάρετε λίγα λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
3. Σε ένα βαθύ σκεύος χτυπάτε τα αυγά με το γάλα. Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε το τυρί, τα φασολάκια, τα κολοκυθάκια, 2 κ σ μαϊντανό και το σέλερι.
4. Βάζετε να κάψει στη φωτιά ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνετε μέσα το μείγμα των αυγών. Ψήνετε καλά την ομελέτα και από τις 2 πλευρές. Την βγάζετε από το τηγάνι, την αφήνετε να κρυώσει και την κόβετε σε κύβους. Κόβετε επίσης τις ντομάτες σε κύβους, αφού αφαιρέσετε τους σπόρους.
5. Σε μια μεγάλη σαλατιέρα ανακατεύετε το ρύζι, την ομελέτα, τις ντομάτες, το υπόλοιπο λάδι, αλατοπίπερο, αν χρειάζεται, και τον βασιλικό. Ανακατεύετε πολύ καλά και σερβίρετε.