Κούγιας για Μονεμβασιά | Αλλόκοτη συμπεριφορά πριν το φονικό

Η σχέση διπολικής διαταραχής και κορτιζόνης

Την άποψη ότι ο δράστης του φονικού στη Μονεμβασιά πάσχει από διπολική διαταραχή υποστήριξε ο δικηγόρος του κατηγορούμενου, Αλέξης Κούγιας, τονίζοντας πως και η μητέρα του εκδήλωσε την ίδια ασθένεια στην ίδια ηλικία με τον 52χρονο.

Παράλληλα, ο ψυχίατρος, Δημήτρης Σούρας, σημείωσε πως όσοι πάσχουν από διπολική διαταραχή απαγορεύεται να παίρνουν κορτιζόνη, όπως έκανε ο δράστης καθώς αντιμετώπιζε πρόβλημα με τη μέση του.

Συγκεκριμένα, μιλώντας ο Αλέξης Κούγιας στην τηλεόραση του Mega ανέφερε πως: «Έπρεπε να έχει γίνει χθες με πρωτοβουλία των αστυνομικών. Από την πρώτη στιγμή που έρχεσαι σε επαφή με αυτόν τον άνθρωπο δε μπορείς να μην τον καταλάβεις ότι χρειάζεται ψυχιατρική βοήθεια. Αυτό το κατάλαβαν 7 άτομα που κατέθεσαν για τον 52χρονο και δεν γνωρίζονταν με εκείνον και έχουν περιγράψει κάποια δείγματα συμπεριφοράς του από την προηγούμενη μέρα. Είχε δείξει αλλαγή στη συμπεριφορά του, είναι μία δύσκολη στιγμή της ζωής του για κάτι, και είχε αλλάξει»

Συνέχισε λέγοντας πως «από την προηγούμενη μέρα καταθέτουν άτομα για την αλλαγή της συμπεριφοράς του. Ο άνθρωπος αυτός ήταν ένας πολύ καλός άνθρωπος, ευγενέστατος, καλοφτιαγμένος άνθρωπος, έχει και ένα ξενοδοχείο. Καλλιεργεί περίπου 300 στρέμματα, είναι αγρότης. Αφιέρωσε τη ζωή του στους γονείς του, που η μεν μητέρα του είναι διπολική και εκδήλωσε αυτή τη διαταραχή για πρώτη φορά στην ίδια ηλικία που εκδηλώθηκε με τον κατηγορούμενο. Έχει έναν πατέρα με πολλά προβλήματα υγείας. Η αδερφή του μένει στο διπλανό χωριό».

«Περίεργη συμπεριφορά» πριν το φονικό

«Μία ώρα πριν το περιστατικό παρατηρήθηκε μία αλλόκοτη συμπεριφορά από τον 52χρονο. Ένας φίλος του, αντιμετώπισε το εξής περιστατικό: ενώ τον συνάντησε, ο φίλος του καθόταν στη θέση του οδηγού στο δικό του αυτοκίνητο. Ο 52χρονος άνοιξε την πόρτα και έκατσε πάνω του και πήγε να βάλει μπρος. Δεν είχε καμία επίγνωση των κινήσεών του, σε σημείο με βία να τον βγάλουν έξω. Ο άνθρωπος θυσίασε τη ζωή του για τους γονείς του, αλλά δεν είχε επηρεαστεί από αυτό» σημείωσε.

«Μισή ώρα πριν το έγκλημα έγινε κάτι άλλο. Πήγε στο πιο φημισμένο εστιατόριο της πόλης και πήγε πάνω από κάθε τραπέζι και άρχιζε και κοίταζε για αρκετή ώρα τους ανθρώπους με απλανές βλέμμα, να μην λέει τίποτα. Όταν άρχισε να γίνεται ενοχλητικός και άρχισε να γίνεται η ατμόσφαιρα εναντίον του, στράφηκε προς τον τοίχο, τον οποίο κοιτούσε για αρκετή ώρα χωρίς να κάνει τίποτα. Κάποιος προσπάθησε να ειδοποιήσει την αδερφή του η οποία δεν μπορούσε να απαντήσει. Πήρε το αυτοκίνητο μετά, και στον δρόμο βρήκε το μηχανάκι και έγινε αυτό που έγινε. Μπορεί να είχε κάνει οτιδήποτε. Ο Εισαγγελέας έπρεπε να τον στείλει σε ψυχίατρο. Η αστυνομία δημιούργησε μία δικογραφία τροχαίου δυστυχήματος. Δεν δημιούργησε μία δικογραφία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση, ενώ έπρεπε να ληφθεί υπόψιν η ψυχιατρική κατάστασή του», επεσήμανε.

«Η υπερβολική δόσης κορτιζόνης οδηγεί σε ακραίες καταστάσεις»

Ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας, μίλησε στην ίδια εκπομπή για την διπολική διαταραχή: «Οι άνθρωποι που έχουν διπολική διαταραχή δεν παίρνουν κορτιζόνη. Επίσης δεν γνωρίζουμε εάν είναι διπολική διαταραχή ή ψυχωτικό επεισόδιο. Αυτή η ιστορία διαφέρει από άλλες που έχουμε συναντήσει. Περιλαμβάνει ψυχική ασθένεια. Η όλη συμπεριφορά, το χαμένο,το θολωμένο, ο τρόπος που έδρασε, δείχνει ότι δεν είναι ο αντικοινωνικός χαρακτήρας που πήγε να κάνει το κακό. Μπορούν να γίνουν τα πάντα όταν το μυαλό θολώνει».

«Διπολική διαταραχή είναι μία αρρώστια από την οποία κάποιος μπορεί να περάσει από την μανία στην κατάθλιψη. Η ψύχωση είναι ο παραλογισμός, το οξύ ψυχωτικό επεισόδιο, η μανία είναι ψύχωση. Όταν είμαστε στη φάση της ψύχωσης αυτό μπορεί να γίνει στα καλά καθούμενα. Η υπερβολική δόσης κορτιζόνης οδηγεί σε ακραίες καταστάσεις», πρόσθεσε.

newsit