Κορωνοϊός | Ανησυχούν οι επιστήμονες για την επόμενη ημέρα

Τι γίνεται με εμβολιασμό - Σχολεία - Επιχειρήσεις

Την έντονη ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας έχουν προκαλέσει οι εικόνες συνωστισμού σε εκκλησίες, ανήμερα των Θεοφανείων, καθώς φοβούνται για νέα εκτόξευση κρουσμάτων κορονοϊού.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Θάνος Δημόπουλος, μίλησε στη Μάγδα Τσέγκου για τη χαλάρωση που παρατηρήθηκε και τα Θεοφάνεια, μετά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, καθώς πέρα από τον συνωστισμό έξω από τις εκκλησίες, παρατηρήθηκαν ανάλογες εικόνες σε ανοιχτούς χώρους και πλατείες, και μάλιστα πολύς κόσμος δεν φορούσε μάσκα.

«Δυστυχώς γνωρίζουμε και από την διεθνή εμπειρία και από προηγούμενες περιόδους σε εμάς στην Ελλάδα, ότι όποτε έχουμε μεγάλο συγχρωτισμό, ιδιαίτερα όταν δεν κρατιούνται τα μέτρα και δεν χρησιμοποιούμε μάσκα, αυτό έχει ως αποτέλεσμα μετά από 10 ή 15 μέρες να έχουμε μία αύξηση των κρουσμάτων. Οπότε δυστυχώς θα πρέπει να δούμε στις επόμενες μέρες εάν τα μέτρα τα οποία τηρήθηκαν ή δεν τηρήθηκαν την παραμονή των Χριστουγέννων, την περίοδο της Πρωτοχρονιάς και σήμερα, θα έχουν κάποια επίπτωση στην αύξηση των κρουσμάτων. Είναι κάτι που μας ανησυχεί. Ιδιαίτερα, μάλιστα, αυτή την περίοδο που έχουμε την προοπτική του εμβολίου, που έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός, σήμερα που έχουμε και τη δεύτερη έγκριση εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το εμβόλιο της Moderna. Όλα αυτά θα πρέπει να μας δίνουν υπομονή να ανταπεξέλθουμε ακόμα μερικές εβδομάδες, τη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε και να βλέπουμε μπροστά μας την προοπτική του εμβολιασμού και της ανοσίας», εξήγησε ο κ. Δημόπουλος.

Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες

Ερωτηθείς, αν περιμένει διπλάσια κρούσματα τις επόμενες μέρες ή κάτι περισσότερο από διπλάσια, απάντησε ότι «είναι δύσκολο να πει κανείς τον αριθμό των κρουσμάτων. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη η αύξηση, ούτως ώστε να μην έχουμε περαιτέρω πίεση του εθνικού συστήματος υγείας. Να σημειώσουμε ότι οι γιατροί που δουλεύουν σε μονάδες Covid-19, οι γιατροί που δουλεύουν σε μονάδες εντατικής θεραπείας είναι τώρα για πάνω από δέκα μήνες υπό συνεχή πίεση, εργάζονται χωρίς αργίες, εργάζονται χωρίς ανάπαυλα και είναι ένας σημαντικός παράγοντας και αυτός για το υγειονομικό προσωπικό που είναι στην πρώτη γραμμή».

Τα λύματα στην Αττική

Αναφορικά με τα λύματα στην Αττική και το ιικό φορτίο που παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, τόνισε πως «πρόσφατες μελέτες που εκπόνησε η ομάδα του καθηγητή Νίκου Θωμαΐδη από το τμήμα χημείας του ΕΚΠΑ, δείχνουν ότι υπάρχει μία αύξηση στο ιικό φορτίο στα λύματα το οποίο αντανακλά ακριβώς αυτό το οποίο περιγράψαμε προηγουμένως, την αύξηση των κρουσμάτων, δεδομένου ότι πολλά από αυτά είναι ασυμπτωματικά και μπορούμε να τα βρούμε με τον έλεγχο των λυμάτων, χωρίς να σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν νοσήσει αλλά βεβαίως μεταδίδουν τη νόσο».

Προβληματισμός και αντιδράσεις για τις εικόνες στις εκκλησίες

Η Εκκλησία πάντως θεωρεί ότι δεν υπήρξαν ακρότητες, ενώ η θέση της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε από την ανακοίνωση-απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Χρήστου Ταραντίλη στον Αλέξη Τσίπρα, παραμένει πως δεν θα μπορούσαν να σταλούν ΜΑΤ στους ναούς.

Την ίδια στιγμή, θετικό νέο συνιστά η έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το εμβόλιο της Moderna, η οποία σημαίνει πως σύντομα θα ξεκινήσει η διανομή του κι έτσι θ’ αυξηθούν οι διαθέσιμες δόσεις του εμβολίου και στην Ελλάδα, ούτως ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία των εμβολιασμών.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, 136.000 δόσεις του εμβολίου της Moderna θα φτάσουν στην Ελλάδα έως τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ έως τα τέλη Ιανουαρίου θα βρίσκονται στην Ελλάδα 429.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer. Υπενθυμίζεται πως στόχος είναι ο εμβολιασμός 220.000 ατόμων έως τα τέλη Ιανουαρίου, καθώς έως χθες το βράδυ είχαν εμβολιαστεί συνολικά 20.466 άτομα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Τι μέλλει γενέσθαι με τα Σχολεία

Πριν από δύο 24ωρα, το επιχείρημα της κυβέρνησης απέναντι στην Εκκλησία ήταν ότι τα περιοριστικά μέτρα υπαγορεύονται από την ανάγκη να μην διακινδυνευτεί η επιδημιολογική κατάσταση και να μπορέσουν έτσι ν’ ανοίξουν τα σχολεία από την ερχόμενη Δευτέρα.

Οι χθεσινές εικόνες, όμως, μέσα και έξω από ναούς για τον εορτασμό των Θεοφανείων βάζουν – θεωρητικά, τουλάχιστον – σε κίνδυνο το συνολικό σχεδιασμό. Ούτως ή άλλως, οι επόμενες ημέρες θεωρούνται κρίσιμες προκειμένου ν’ αξιολογηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα που θ’ αποτυπώσουν τη χαλαρότητα και την κινητικότητα των γιορτινών ημερών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και να ληφθούν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα. Το λόγο ασφαλώς έχουν οι ειδικοί, οι οποίοι θα είναι αυτοί που θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση τι μέλλει γενέσθαι με την άρση των περιορισμών, καθώς τυπικά την Κυριακή λήγει το σκληρό οριζόντιο lockdown που είχε επιβληθεί πριν από μία εβδομάδα.

Εκτός από τα σχολεία, ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης κάνει λόγο, και για επαναλειτουργία του εμπορίου με τη μέθοδο του click away από την ερχόμενη Δευτέρα – εφόσον, βέβαια, οι ειδικοί δώσουν το πράσινο φως.

Ο χθεσινός αριθμός των κρουσμάτων διατηρήθηκε σε τριψήφιο νούμερο (816) και για πρώτη φορά ο αριθμός των διασωληνωμένων έπεσε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 400 – έστω και οριακά, δηλαδή στους 399. Μολαταύτα, εξακολουθεί ν’ αξιολογείται ως υψηλός, καθώς το καλό σενάριο ήταν στις ημέρες των εορτών να πέσει κάτω και από το όριο των 300, όπως λένε οι ειδικοί. Αυτό σημαίνει πως η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει υψηλή κι έτσι κρίνεται απαγορευτικό ένα πιθανό τρίτο κύμα που θα μπορούσε ν’ ανακύψει από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά ή ακόμη και από τη διασπορά του ιού μετά τις γιορτές.

Δερμιτζάκης: Φοβάμαι μην γίνει Θεσσαλονίκη όλη η χώρα μετά τα Θεοφάνεια

Οι εικόνες που παρατηρήθηκαν στις εκκλησίες τα Θεοφάνεια μπορεί να προκαλέσουν έκρηξη κρουσμάτων ανάλογη με εκείνη που είχαν προκαλέσει όσα έγιναν στη Θεσσαλονίκη του Αγίου Δημητρίου. Τον φόβο αυτό εξέφρασε ο Μανώλης Δερμιτζάκης.

Δεν έκρυψε ότι η εικόνα στα Θεοφάνεια τον σόκαρε. Και δεν έκρυψε επίσης το φόβο πως αυτό που έγινε στη Θεσσαλονίκη, μπορεί να γίνει σε όλη τη χώρα!

«Έχουμε ήδη στοιχεία ότι Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά έγιναν παραπάνω μεταδόσεις, το είδαμε στα λύματα και το περιμένουμε στα κρούσματα» δήλωσε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης (07.01.2021) στον ΣΚΑΙ. Ο Μανώλης Δερμιτζάκης επεσήμανε πως το να προστεθεί το τι έγινε χθες με την γιορτή των Θεοφανείων, σημαίνει πως σε εθνικό επίπεδο θα έχουμε αυτό που συνέβη στην Θεσσαλονίκη, που είναι πολλαπλάσιο.

«Εμείς οι επιστήμονες βλέπουμε τον ιό, παρόλο που φυσικά δεν φαίνεται και βλέπουμε τις μεταδόσεις καθώς συμβαίνουν, όταν είδα τις εικόνες από τα Θεοφάνεια χθες με σόκαρε, γιατί καταλαβαίνω τι σημαίνει αυτό όσον αφορά τις μεταδόσεις. Έβλεπα δηλαδή τους αριθμούς των κρουσμάτων, πως θα αυξηθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και με σόκαρε το πώς μπορούμε να λειτουργούμε με τέτοιο τρόπο σε μια τέτοια περίοδο στην πανδημία», τόνισε ο καθηγητής.

Και ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι θέμα πίστης είναι θέμα καθαρών επιστημονικών στοιχείων. Αυτό που έγινε ως γενικότερη δραστηριότητα με συνωστισμούς και συγχρόνως κάποιοι άνθρωποι να μοιράζονται ένα κουταλάκι σημαίνει ότι απορρίπτεται θεσμικά η επιστήμη».

«Έγινε μια κίνηση από την κυβέρνηση η οποία ήταν πολύ σωστή, να ανακόψει οποιαδήποτε πιθανή μετάδοση η οποία μπορεί να υπήρχε για μια εβδομάδα προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία», υπογράμμισε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, κάνοντας λόγο για μια παραπάνω θυσία που ζητήθηκε από τον κόσμο προκειμένου να επιτευχθεί το παραπάνω και με τις χθεσινές εικόνες είναι, κατά αυτόν, εμφανές ότι αυτό είτε αυτό δεν θα συμβεί, είτε τα σχολεία θα κλείσουν και πάλι μετά από λίγο.

«Έρχεται τρίτο κύμα και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα»

Την εκτίμηση ότι «έρχεται τρίτο κύμα και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα» εξέφρασε το πρωί της Πέμπτης (7/1) στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος. Σημείωσε δε ότι η διαφορά μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου είναι ότι το ΕΣΥ είναι πολύ πιο πιεσμένο από τα περιστατικά κορονοϊού.

«Δε φοβάμαι ότι θα ζήσουμε αντίστοιχα περιστατικά, είμαι σίγουρος. Χειρότερα πολύ χειρότερα, με αυτά τα μυαλά δε θα μιλάμε μόνο για τραγωδία της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος αλλά της χώρας… Να είσαστε σίγουροι ότι έχουμε τρίτο κύμα μπροστά, και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος.

Εξήγησε επίσης ότι η διαφορά μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου είναι ότι το ΕΣΥ είναι πολύ πιο πιεσμένο χωρίς διαθέσιμες ΜΕΘ. «Έχω χάσει τα λόγια μου, πραγματικά δεν ξέρω τι άλλο μπορώ να προσθέσω για να βοηθήσω τους πολίτες και την πολιτεία να αποφύγουμε την τραγωδία η οποία συνεχίζεται και βλέπουμε μπροστά μας» τόνισε ο κ. Καπραβέλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» αποκάλυψε δε ότι η εισαγγελία της πόλης τον κάλεσε για να διερευνήσει τυχόν ευθύνες για την τότε κατάσταση. «Σε μια από τις μαύρες μέρες του Νοεμβρίου είχα κάνει την επισήμανση ότι χάνονται και θα χαθούν ζωές που θα μπορούσαν να έχουν κερδηθεί. Μετά από εβδομάδα με είχε καλέσει η εισαγγελία Θεσσαλονίκης με τρία ερωτήματα 1ον τι δεν έγινε που μπορούσε να γίνει 2ον ποτέ έπρεπε να γίνει και 3ον ποιοι ευθύνονται… βρέθηκα σε πολύ δύσκολη θέση να εξηγήσω ότι ό,τι έγινε τον Οκτώβριο έγινε γιατί δεν ελήφθησαν μέτρα,  την πληρώσαμε με εκατόμβη θυμάτων και συνεχίζουμε» δήλωσε.

Ο κ. Καπραβέλος διευκρίνισε ότι για την επιδημική έκρηξη στη Θεσσαλονίκη δεν ευθύνεται μόνο η γιορτή του Αγίου Δημητρίου, αλλά σειρά άλλων δραστηριοτήτων όπως ο τουρισμός και το εμπόριο.

newsit