Κλείνει στις 14.02 η λαϊκή αγορά Σπάρτης προς ένδειξη διαμαρτυρίας

Τι αναφέρει ο σύλλογος ΓΑΙΑ

Ο σύλλογος παραγωγών και πωλητών λαϊκών αγορών νομού Λακωνίας “ΓΑΙΑ” συντασσόμενος με τη γενική συνομοσπονδία παραγωγών επαγγελματιών και βιομηχανικών ειδών λαϊκών αγορών Ελλάδας αποφάσισε και κλείνει τη λαϊκή αγορά της πόλης της Σπάρτης την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση σε σχέση με τους αγρότες και παραγωγούς της χώρας. Η απεργία αυτή έχει σκοπό να αναδείξει και στη πόλη μας το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών σε ότι αφορά το κόστος παραγωγής των προϊόντων λόγο των αυξημένων τιμών στο κόστος παραγωγής.
Ζητάμε:
1) Τη μείωση του κόστους παραγωγής.
2) Αγροτικό πετρέλαιο στη αντλία χωρίς φόρους και δασμούς.
3) Μείωση της χρέωσης της ενέργειας στο ρεύμα ανά Kw/h σε 0.07€.
4) Έλεγχος και μείωση των τιμών στα αγροεφόδια.
5) Όχι στη οριζόντια τεκμαρτή υπερφορολόγηση και τις 3ετίες.
6) Εξαίρεση της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας από τα δικαιολογητικά θεώρησης των παραγωγικών και επαγγελματικών αδειών λαϊκών αγορών.
7) ΕΛΓΑ λόγω της κλιματικής αλλαγής καύσωνες καταιγίδες χαλάζι πλημμύρες πυρκαγιές κλπ, πρέπει να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛ.Γ.Α. ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει άμεσα την παραγωγή και το κεφάλαιο στους αγρότες και κτηνοτρόφους στο 100% από όλες τις φυσικές καταστροφές και τις ασθένειες.
8) Να διαφοροποιηθεί η καινούρια ΚΑΠ.
Λαμβάνουμε υπόψιν τα οικονομικά πρόβληματα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές που προσέρχονται στη λαϊκή αγορά λόγο της ακρίβειας κάνουμε γνωστό ότι αν μειωθεί το κόστος παραγωγής των προϊόντων οι τιμές μπορούν να πέσουν έως και 30% στη σημερινή πραγματικότητα. Εάν αυτό δεν γίνει ,οι τιμές από τον Ιούνιο θα έχουν αυξηθεί πάνω από 50% και είναι πάρα πολλές οι πιθανότητες αρκετοί συνάδελφοι να αποχωρήσουν από το τομέα της παραγωγής, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν σε αυτή την ακρίβεια. Καλούμε τα κοινωνικά στρώματα, φορείς και ιδιώτες οι οποίοι επηρεάζονται από την ακρίβεια και συμφωνούν με τα αιτήματα μας να συμμετέχουν στην απεργία στο χώρο που πραγματοποιείται η λαϊκή την Τετάρτη 8:00 π.μ.
Ο πρόεδρος                        Ο γραμματέας
Λιακάκος Σταύρος       Σαχάμης Δημήτρης