Κλείνει η συμφωνία ΙΝΤΡΑΚΑΤ-ΑΚΤΩΡ

συμφωνία των 215-217 εκατ. ευρώ προχωρά

Εν αναμονή ανακοινώσεων είμαστε στο κυοφορούμενο deal για την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ από την ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Η συμφωνία των 215-217 εκατ. ευρώ προχωρά και βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο επίπεδο. Εχθές το απόγευμα πραγματοποιήθηκε Διοικητικό Συμβούλιο στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ με θέμα την απόκτηση της ΑΚΤΩΡ όπου και δόθηκε εξουσιοδότηση στον αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Αλέξανδρο Εξάρχου για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Διοικητικό Συμβούλιο με το ίδιο θέμα θα γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες και από πλευράς Ελλάκτωρ, όπου λαμβάνοντας την επιστολή με την πρόταση της ΙΝΤΡΑΚΑΤ αναμένεται να αποφασιστεί η αποδοχή της συμφωνίας. Να θυμίσουμε πως εδώ και μέρες αντίστοιχη εξουσιοδότηση έχει δοθεί και στον Ευθύμη Μπουλούτα, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου. Μετά την πράξη αυτή, πηγές κοντά στο θέμα αναφέρουν ότι θα προκύψουν και οι ανάλογες ανακοινώσεις που θα δώσουν σάρκα και οστά στην μεγάλη αυτή συμφωνία. Βεβαίως για να ολοκληρωθεί το deal θα πρέπει να περάσει επιτυχώς από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και στη συνέχεια να υπάρξει και το οικονομικό κλείσιμο, το οποίο μένει να διευκρινιστεί και πως θα καταβληθεί.

Η ΙΝΤΡΑΚΑΤ θα είναι πλέον η δεύτερη δύναμη στις κατασκευές, πίσω από τον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με ανεκτέλεστο 4 δισ. ευρώ (με στοιχεία 9μήνου 2022). Στελέχη του κατασκευαστικού κλάδου πιστεύουν πως το ανεκτέλεστο αυτό μπορεί να εκτοξευθεί ακόμα και στα 5 δισ. ευρώ μέχρι το 2024 λόγω των έργων που συνεχίζει να αναλαμβάνει η ΙΝΤΡΑΚΑΤ (αλλά και η ΑΚΤΩΡ). Στην τρίτη θέση ανέρχεται η Μytilineos με περίπου 3 δισ. ευρώ και ακολουθεί η ΑΒΑΞ με περίπου 2,7 δισ. ευρώ (πάντα από πλευράς ανεκτέλεστου σε επίπεδο Ομίλου).

H σχέση με την Ακτωρ Παραχωρήσεις
Ένα από τα σημεία που χρήζουν διευκρινίσεων είναι πως θα προχωρήσουν οι δύο όμιλοι σε διαγωνισμούς στους οποίους συμμετέχουν σε διαφορετικές κοινοπραξίες όπως σε μεγάλα έργα ΣΔΙΤ όπως τις φοιτητικές εστίες στο Πανεπιστήμιο Θράκης και Θεσσαλίας, τα 13 Περιφερειακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας, τα Δικαστικά Μέγαρα, στην νέα περίοδο παραχώρησης της Αττικής Οδού κ.α.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως έχουμε δει και στο παρελθόν, εφόσον το επιτρέπει η προκήρυξη, στην υποβολή προσφορών μπορούν τα σχήματα να μεταβληθούν, κυρίως με προσθήκες. Αυτό μένει να φανεί κατά την εξέλιξη των έργων.

Η ΙΝΤΡΑΚΑΤ με την απόκτηση της ΑΚΤΩΡ διαθέτει πλέον ένα ισχυρό know how αλλά και μεγαλύτερη επάρκεια προσωπικού για τα πολύ μεγάλα έργα στα οποία είναι συμμέτοχη, είτε μόνη της είτε ως μέλος ενός ευρύτερου σχήματος.

H Winex την οποία συμμετέχουν οι Δημήτρης Μπάκος, Ιωάννης Καϋμενάκης και ο Αλέξανδρος Εξάρχου μέσα σε διάστημα 8 μηνών, έκαναν ένα από τα σημαντικότερα επενδυτικά μπασίματα στον κατασκευαστικό κλάδο, πρώτα με την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της ΙΝΤΡΑΚΑΤ και τώρα με την ΑΚΤΩΡ.

Ο Όμιλος Ελλάκτωρ
Μετά την ολοκλήρωση της πώλησης της ΑΚΤΩΡ, ο Όμιλος Ελλάκτωρ θα διαθέτει τρεις σημαντικές θυγατρικές: την Ηλέκτωρ, την Reds και το σημαντικό asset της, την ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ.

Η κυοφορούμενη πώληση της ΑΚΤΩΡ είναι η δεύτερη κατά σειρά κίνηση αποεπένδυσης, μετά την πώληση του τομέα ΑΠΕ του Ομίλου κατά το 2022, στην Motor Oil. Ουσιαστικά το μοντέλο που ακολουθείται είναι παρόμοιο με εκείνο άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών Ομίλων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, όπως η Vinci, όπου η βάση δίνεται στις σταθερές ροές χρήματος που προκύπτουν μέσα από συμβάσεις παραχωρήσεων ή ΣΔΙΤ.

Ενδιαφέρον πλέον παρουσιάζουν οι μελλοντικές κινήσεις που θα επιδιώξει ο Όμιλος Ελλάκτωρ καθώς από τα 3 δισ. ευρώ που είναι σήμερα το ανεκτέλεστο θα δούμε, μετά την αποχώρηση της ΑΚΤΩΡ, σε ποιο επίπεδο πλέον θα διαμορφώνεται.

ypodomes | Νίκος Καραγιάννης