Καρπούζι φλούδα γλυκού

Μία μοναδική συνταγή από τη Μαίρη Παναγάκου

550 γρ φλούδες από καρπούζι (τις ζυγίζουμε καθαρισμένες)
3 νεροπότηρα νερού
1 κ σ ξινό
850 γρ ζάχαρη
300 γρ μέλι
500 γρ νερό
50 γρ αμύγδαλα ασπρισμένα (προαιρετικά)
φλούδα ενός λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλλας
1 καψουλάκι βανίλιας

Τρόπος παρασκευής
1. Κόβετε τις φλούδες καρπουζιού σε τετράγωνα κομμάτια 4 εκ Χ 4 εκ περίπου. Αφαιρείτε την εξωτερική πράσινη φλούδα και καθαρίζετε από τα υπολείματα της κόκκινης ψίχας. Ζυγίζετε τις φλούδες.
2. Διαλύετε το ξινό σε 600 γρ νερό. Προεθέτετε τις φλούδες και τις αφήνετε για 48 ώρες στο ψυγείο. Στη συνέχεια τις στραγγίζετε. Εάν προσθέσετε αμύγδαλα, προθερμαίνετε το γκριλ και τοποθετείτε τα αμύγδαλα σε ταψάκι σε μια στρώση. Βάζετε το ταψάκι στη μεσαία σχάρα του φούρνου και αφήνετε τα αμύγδαλα να καβουρντιστούν για 2’-3’ ανακατεύοντας τα ανά λεπτό.
3. Ρίχνετε σε κατσαρόλα 500 γρ νερό , τη ζάχαρη και το μέλι. Τοποθετείτε την κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία και μόλις λιώσει η ζάχαρη προσθέτετε τις φλούδες του καρπουζιού και τα αμύγδαλα. Αφήνετε το μείγμα να βράσει για 10’, από τη στιγμή που θα πάρει βράση και αφαιρείτε τον αφρό. Κατεβάζετε από τη φωτιά και σκεπάζετε με χνουδωτή πετσέτα.
4. Την επόμενη ημέρα προσθέτετε τη φλούδα λεμονιού, την κανέλα και τη βανίλια και αφήνετε το μείγμα να βράσει για 5’, από τη στιγμή που το νερό αρχίζει να κοχλάζει.
5. Σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι της κουζίνας, μέχρι το γλυκό να κρυώσει. Έπειτα τοποθετείτε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα.